Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2005

Όταν «νυχτώνει» στο Παρίσι…


Η Γαλλία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα με μεγάλη παράδοση δημοκρατικών αγώνων και ένα κράτος όπου η κοινωνική πρόνοια βρίσκεται ίσως στο υψηλότερο σημείο από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια χώρα την οποία ξέρουμε και δεν ξέρουμε. Για παράδειγμα, είναι η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγικότητα στην εργασία, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στην Γαλλία να παράγουν τα ίδια με τους συναδέλφους τους στην Βρετανία με πολύ λιγότερες ώρες δουλειάς. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι η μοναδική χώρα όπου εφαρμόστηκε το 35ωρο εβδομαδιαίας εργασίας.

Από την άλλη, είναι μια χώρα υποδοχής μεταναστών στο κοινοβούλιο της οποίας δεν υπάρχει αυτή την περίοδο κανένας «έγχρωμος» βουλευτής, ενώ στην εθνική ποδοσφαιρική ομάδα οι «έγχρωμοι» είναι περισσότεροι από τους «λευκούς» συναδέλφους τους.

Είναι η χώρα στην οποία τον περασμένο Μάιο καταψηφίστηκε και ακολούθως πήρε τον δρόμο για το «αρχείο» η συνταγματική συνθήκη της Ε.Ε. Αλλά είναι και η χώρα στην οποία προεδρικός υποψήφιος στον δεύτερο γύρο ήταν ο φασίστας Λεπέν, όπως και μια χώρα στην οποία πριν την εξέγερση των τελευταίων ημερών, μερικές δεκάδες μετανάστες είχαν χάσει την ζωή τους σε πυρκαγιές που ξέσπασαν στα κτίρια στα οποία διέμεναν. Είναι πολλά αυτά που σκιαγραφούν το πορτρέτο αυτής της χώρας, τα φωτεινά και σκοτεινά σημεία του.

Η δεξιά κυβέρνηση αποφάσισε για την αντιμετώπιση της εξέγερσης να δοθεί η ευχέρεια σε νομάρχες σε όλη την επικράτεια να απαγορεύουν την κυκλοφορία κατά την διάρκεια της νύχτας, ενώ αποφάσισε να απελαύνει όσους μετανάστες θα συλλαμβάνονται για συμμετοχή στα επεισόδια.

Ο Μπουνά και ο Ζιέντ ( πληροφορίες στα γαλλικά στην διεύθυνση: http://bouna93.skyblog.com ) οι δυο νεαροί που ο θάνατος τους μετά από αστυνομική καταδίωξη αποτέλεσε την αφορμή για την εξέγερση των αποκλεισμένων, δεν θα μπορούσαν να φανταστούν τι συμβαίνει.

Η Γαλλία – και συνακόλουθα η Ευρώπη με τις συγκεκριμένες δομές και πολιτικές που όλοι βιώνουμε - όμως βρίσκεται απέναντι σε μια κρίση ταυτότητας. Αφού σύρθηκε εδώ και χρόνια στο αμερικανικό παιχνίδι της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, έρχεται τώρα να ανακαλύψει τα μικρά καθημερινά εγκλήματα και την οργή ή απόγνωση που δημιουργούν σ’ αυτούς που τα υφίστανται και κυρίως να επιχειρεί να τους εκφοβίσει. Τους ανθρώπους που όλοι πίστευαν ότι είναι αρκετός ο φόβος που γεννά η ζωή μέσα στο γκέτο.

Όταν «νυχτώνει» όμως στον κόσμο, αυτοί που αναγκάστηκαν να ζουν στη σκιά και στο σκοτάδι ξέρουν πως θα πορευτούν. Οι άλλοι, συνήθως, κάνουν πως δεν βλέπουν…

Η ζωγραφιά είναι του Σαγκάλ κι ευχαριστώ σε snowflake που μου την έστειλες!...

13 σχόλια:

Sleeper in Metropolis είπε...

To 8ema einai ti ginetai se mia xwra pou einai pedio tetoiwn anti8esewn...
Giati dystyxws allh h mpala, allo to koinovoulio. Oi pshfoi tou Lepen kai (mia merida) twn pshfwn kata tou eurwsyntagmatos den einai deikths tou fovou apenanti sto xeno?
Shmera akousa stis eidhseis oti megalo pososto twn Gallwn einai symfwno me ta sklhra metra ths kyvernhshs Lepen...
[sorry gia ta grenglish]

Filotas είπε...

Πολύ φοβάμαι muse - dont worry about greeklish! - ότι η Γαλλία είναι η αρχή της εισόδου της Ευρώπης σε μια ιμιτασιόν αμερικανική κατάσταση. Είναι σαφές ότι κάποιοι - στην Γαλλία και όχι μόνο - προτιμούν να ζήσουν ζωρίς ξένους γιατί νομίζουν ότι έτσι θα λυθούν τα προβλήματα τους, όπως σαφές είναι ότι κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί αν εκλείψουν από οπουδήποτε οι ξένοι. Γνωρίζω το μεγάλο ποσοστό αποδοχής των μέτρων που εξήγγειλε η γαλλική κυβέρνηση , αλλά αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί από απόσταση καθώς δεν γνωρίζουμε τον τρόπο που καλύπτονται από τα media τα γεγονότα. Εξηγείται εν μέρει από τα συνηθισμένα μικροαστικά αντανακλαστικά κάθε κοινωνίας, αλλά όχι εξ ολοκλήρου. Το σταυροδρόμι αυτό είναι πολύ κρίσιμο για την Ευρώπη - των ανθρώπων και μόνο αυτών!

0comments είπε...

Για να μη μιλήσουμε για συλλήψεις bloggerάδων στη Γαλλία με το πρόσχημα της "Έργω και Λόγω πρόκλησης σε στάση"

ci είπε...

Να είσαι καλά! Ο φλεγόμενος ήλιος πάνω από ένα Παρίσι βυθισμένο στος καπνούς..
παντού υπάρχουν συντηρητικά τμήματα -αν και προτιμώ το "άτομα". Όμως αν μπορούμε κάπου να αισιοδοξούμε ότι υπάρχει μαζί και δυναμισμός και προοπτική, πού αλλού θα ήταν? Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι, μετά τη Νέα Υόρκη, η γαλλόφωνη ραπ είναι η μόνη "μεταφρασμένη" ραπ που δε φαντάζει γελοία κι έχει πράγματι κάτι να πει. (Btw, πέτυχα χτες στο ράδιο και το φοβερό paris dakar :) αλλά δεν έγραψα τίποτα μη κολλήσει πάλι κανά σιντί..;ΡΡΡ)
Bonjour

Juanita La Quejica είπε...

Μα δεν είναι ξένοι βρε παιδιά αυτοί που αντιδρούν αυτή τη στιγμή στη Γαλλία, αυτοί που έχουν μπει στην άκρη από μια κοινωνία. Δικοί τους είναι, απλά δεν εννοούν να το χωνέψουν, να "τους" χωνέψουν και να πάνε παρακάτω.
Δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσουμε όλοι αν δεν αποδεχτούμε αυτήν την σύγχρονη πραγματικότητα.
Πολίτες του Κόσμου ρε γαμώτο, αφομοίωση χρειάζεται με ενεργά μέτρα, για την ευημερία όλων. Αρέσει δεν αρέσει το οποιοδήποτε χρώμα, θρησκεία, εθνότητα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος και αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που έρχεται με εντυπωσιακό τρόπο από την Γαλλία.
Ελπίζω μόνο να το καταλάβουμε έγκαιρα στην Ψωροκώσταινα και να προβούμε στις ανάλογες ενέργειες...

Κάτι έχει γίνει στο Γαλλικό Ινστιντούτο, επί τη ευκαιρία. Μπάτσοι, περιπολικά, δημοσιογράφοι, τα παρκαρισμένα αμάξια απέξω γεμάτα μπογιές κόκκινες και μαύρες, μέσα δεν φαίνεται τί έχει γίνει γιατί ήταν κλειστή η πόρτα, πάντως σίγουρα κάποιοι "ζωγράφισαν" την νύχτα στην Σίνα.

mindstripper είπε...

Όλες αυτές τις μέρες διαβάζω ό,τι βρω για τις εξεγέρσεις στη Γαλλία. Έχω ξεκινήσει να γράφω σχόλια σε ποστ διαφόρων συνμπλόγκερς, αλλά τελικώς τα σβήνω. Και συνεχίζω να ψάχνω στο νετ και να διαβάζω άρθρα και μπλογκς. Yποχωρούν σταδιακά οι ταραχές, διαβάζω στην Καθημερινή. Τα παιδιά εκείνα πέθαναν, η φοβέρα λειτούργησε κατασταλτικά για τους ανθρώπους αυτούς που ούτως ή άλλως, παρέα με αυτήν και νεκρές ευκαιρίες έχουν μάθει να ζουν, άλλη μία καταχώρηση πέρασε στην wikipedia, κι εγώ πικραίνομαι όλο και πιο πολύ για την κατάντια του είδους μας.

:(

Filotas είπε...

Καλημέρες!
Αυτό με τις συλλήψεις bloggerαδων είναι πάντως πολύ χοντρό! τρία άτομα συννελήφθησαν πριν μερικές ημέρες!
Juanita δεν είναι ξένοι, αλλά ως τετοιοι αντθμετωπίζονται. snowstad, και τα τμήματα της κοινωνίας, άτομα τα απαρτίζουν. Αλλά για μένα το διακύβευμα της κρίσης είναι αν η Γαλλία θα ακολουθήσει το Η.Π.Α.ράδειγμα για την αντιμετώπιση των μειονοτήτων....

Filotas είπε...

Να μην πικραίνεσαι mindstripper! Να τραγουδάς...Que paso por la Calle? No Passaran...

Filotas είπε...

Δεν ξέρω τι έγινε στην Αθήνα πάντως για Θεσσαλονίκη το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων γράφει τα εξής:
..."Γυαλιά-καρφιά" τα έκαναν άγνωστοι στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στη Λεωφόρο Στρατού. Σύμφωνα με την Αστυνομία, 30-40 άτομα, του αποκαλούμενου αναρχικού χώρου, συγκεντρώθηκαν αιφνιδιαστικά μπροστά από το Γαλλικό Ινστιτούτο και πέταξαν πέτρες, με αποτέλεσμα να σπάσουν δύο τζαμαρίες του κτιρίου.

Kρατούσαν πανό που έγραφε "Το δίκαιο το έχουν οι εξεγερμένοι".

Οι δράστες αποχώρησαν και κατέφυγαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης"...

0comments είπε...

"Amig0 λέω να έρθω να σας δω κανα τριήμερο προσεχώς!..."
Όλο λόγια είσαι! Άντε!

Ανώνυμος είπε...

j ai besoin de la mer
pour regarder au loin.

tetoia grafeis kai meta se travan sta tmimata!

Filotas είπε...

j' ai besoin de la lune, pour faire une societe commune! Anonumous ki egw...
Το θυμάσαι το άσμα των γκούλγκ amig0?! "Μόνο λόγια"...Αλλά θα έρθω για τις γιορτές μάλλον!...Πάντα ονειρευόμουν εξωτικές χριστουγεννιάτικες διακοπές!!! Θα δω και τον Τσέλιγκα, αν δεν έχει αρχίσει η γέννα στην Στάνη!...

Ανώνυμος είπε...

eimai ellinida yenithika omos stin gallia .
den exo kamia sxesh me tin gallia afto pistevo .
ala na kserete oti afto pou patheni h gallia to patheni kai h ellada 10 xronia meta
sas parakalw prosekste dioti den thelw na yinei xamos stin ellada tin agapo toso poli tin nostalgw toso poli afto . h gallia mpikai se mia tragiki fash kai ksero oti tha figo ia na pao na zisw monima stin Ellada .

Πάνερμος...