Σάββατο 12 Απριλίου 2008

Υπό πολιορκία...


Είναι πολλά αυτά που με ενοχλούν όταν περπατάω μέσα στην πόλη. Δεν θα αναφερθώ στα έργα που είναι σε εξέλιξη για την διαμόρφωση των πεζοδρομίων, καθώς αυτά θα κριθούν με την ολοκλήρωση τους. Οι πρώτες επιφυλάξεις έχουν ήδη εκφρασθεί.

Εδώ και μερικούς μήνες, με αφορμή την υπόθεση των αυθαίρετων κατασκευών στο Δημοτικό Κήπο – για τις οποίες αναρωτιέμαι πότε θα υπάρξει μια απόφαση; - έχει ανοίξει έστω και σε περιορισμένο κύκλο μια συζήτηση για τις αυθαιρεσίες που συναντάμε καθημερινά, κύρια σε δημόσιους χώρους. Με το σημερινό σημείωμα θέλω να επισημάνω τρεις περιπτώσεις.

Η πρώτη αφορά τον αυθαίρετο φωτισμό του ιστορικού καπνομάγαζου στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας από τον επιχειρηματία που λειτουργεί το αναψυκτήριο δίπλα στο θεατράκι. Τέσσερις μεγάλοι προβολείς μπλε χρώματος φωτίζουν το μισό κτίριο και χρωματίζουν την αντανάκλαση του μέσα στη λίμνη από τις πρώτες απογευματινές ώρες μέχρι την ώρα που κλείνει το αναψυκτήριο. Δεν είναι τόσο ο φωτισμός που ενοχλεί, όσο το γεγονός ότι το, πλέον συνυφασμένο με την εικόνα της, μνημείο της πόλης, που βρίσκεται σε μία από τις 60 καλύτερες πλατείες της Ευρώπης, έχει αφεθεί στις εμπνεύσεις του όποιου επιχειρηματία και στην φθορά του χρόνου.

Δεύτερη περίπτωση, όχι ακριβώς αυθαιρεσίας, αλλά κραυγαλέας εναντίωσης στην κοινή λογική, η γιγαντοοθόνη που έχει τοποθετηθεί στην άνοδο της οδού Πατριάρχου Διονυσίου προς την Ταξιαρχία μετά τη γέφυρα Ζώνκε, ακριβώς απέναντι από τους οδηγούς που σταματούν στο φανάρι. Στην βάση πάνω στην οποία έχει τοποθετηθεί η οθόνη που προβάλει διαφημιστικά σποτ, αναγράφεται ο αριθμός αδείας για την τοποθέτηση της, που εκδόθηκε από το Δήμο. Είναι όμως προφανής ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων από οδηγούς που θα παρασυρθούν από την παρακολούθηση των βίντεο. Και είναι βεβαια γνωστή, η εκστρατεία που ξεκίνησε για να ξηλωθούν όλες οι διαφημιστικές πινακίδες που βρίσκονται δίπλα στο οδόστρωμα, με το Συμβούλιο της Επικρατείας να έχει εκδώσει τελεσίδικες αποφάσεις, αλλά κανείς αρμόδιος στη Δράμα δεν συγκινείται. Περιμένουν το πρώτο θύμα για να κυλήσουν δραστικά και άμεσα στις κάμερες τα κροκοδείλια δάκρυα;

(Δείτε το σχετικό βίντεο που υπάρχει στο ποστ.)

Η τρίτη περίπτωση αφορά τα δέντρα που κόβονται.. Αρκετά από αυτά δικαιολογημένα και κάποια εντελώς αδικαιολόγητα. Όμως εντός πόλης το πράσινο λιγοστεύει και ταυτόχρονα παρά τις αναπλάσεις δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης του αστικού πρασίνου και διεύρυνσης της ποικιλότητας του. Αναφερθήκαμε την Δευτέρα στην πρόταση των σπουδαστών του ΤΕΙ Αρχιτεκτονικής Τοπίου για το προαύλιο του Γυμνασίου Αρρένων. Καμιά απάντηση. Απορίας άξιο είναι ακόμα πως σε τόσα χιλιόμετρα νέων πεζοδρομίων δεν χώρεσαν παρά ελάχιστα νέα δέντρα.

Το πράσινο, ο ελεύθερος χώρος, η αισθητική είναι υπό πολιορκία εδώ και πολλά χρόνια στη Δράμα. Κάτι πρέπει να γίνει…

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Poly sostos, eidika to deytero gia to opoio aporw me tin kafrila olwn mas kai tous se ayto to kratos!!! Mono na vgainoume sta para8yra na xtypiomaste 3eroume.

(Sorry gia ta greeklish, problimataki!)

Kali Evdomada,
Citro:)

0comments είπε...

Επαρχιωτισμός είναι να χαιρεσαι μ' ότι (καλό ή κακό) θυμίζει μεγαλούπολη. Όταν από απροσεξία σκοτωθεί κάποιος κάτω απ' την οθόνη. τότε θα βγουν οι δημαρχονομαρχαίοι συγκινημένοι να βγάλουν την ουρά τους απ' έξω. Αν ισχύει το χαρτί που κόλλησαν κάτω απ' την οθόνη τότε την άδεια έδωσε ο Δήμος, οπότε η συζήτηση περί τοπικής εξουσίας που παρανομεί ξαναρχίζει.

Agobooks είπε...

Λογικές ανησυχίες, ήπιες αντίδρασης από σένα αυτή τη φορά. Κούραση ή αλλαγή τακτικής;

Ανώνυμος είπε...

...an enas anthropos pantos ine na kourasti i na allaksei taktiki autos ine o angelito... n.ago mou!

ta les ta les ta les
ta kus ta kus ta kus

su ginetai kathimerinotita...

maria_pin είπε...

Καλά να ξαναπώ και γω για τη γιγαντοοθόνη! Τί είναι αυτό βρε παιδάκι μου!! Να μπει το καλοκαίρι να παίζουνε αντηλιακά και μπικίνι, και να δεις τι καραμπόλες έχουν να γίνουν!!

Αχ, Δράμα, δράμα!
χχχχ

Melikratis Carribean sounds είπε...

Holla! Holla! Holla!
Για τα λεφτά τα κάνουν όοολα! (με την κακή έννοια...)

Arxitektwn tou Opiou είπε...

Παρέμβαση στον κόσμο, μοίρασμα κανενός κειμένου, διαμαρτυρία στο Δήμαρχο/Νομάρχη...

Οι δημόσιοι χώροι μας ανήκουν, μην τους αφήνετε να τους κάνουν ο,τι θέλουν !

Ασπασμοι από την όμορφη(;) Θεσσαλονίκη

ο δείμος του πολίτη είπε...

Τα μέρη που αναφέρεις δεν τα θυμάμαι, καν. Ωστόσο, είναι φανερό ότι ο τ΄ροπος που βλέπουμε τα διάφορα μνημεία ποικίλει. Ενώ ορισμένοι θέλουμε τη φυσικότητα του μνημείου, ώστε να δένει αρχιτεκτονικά με τον τόπο και την παράδοση που οικοδόμησε, κάποιοι επιλέγουν τον ξεκάθαρο δρόμο της εμπορευματοποίησης της ιστορίας ακιτ ων μνημείων της.Αυτή είναι όμως η "δημοκρατία" της ελεύθερης αγοράς.

Filotas είπε...

Ζούμε σε μια πόλη (χώρα-υφήλιο) όπου η αυθαιρεσία είναι προαπαιτούμενο για την επιχειρηματική δράση!
Καλό Πάσχα σε όλους και όλες!:)

Πάνερμος...