Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Εγκληματική η πολιτική της Ελλάδας για την ενέργεια

‘Έχω βαρεθεί να ακούω μεγαλόσχημες δηλώσεις και να διαβάζω σχέδια σωτηρίας της χώρας από το ενεργειακό αδιέξοδο τα τελευταία χρόνια. Κι όλα αυτά κυρίως επειδή ως λαός πλέον δεν υποφέρουμε τη ζέστη, κι έχουμε τοποθετήσει κλιματιστικά μηχανήματα παντού εκτός ίσως μόνο από τα μνήματα.

Επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχαμε συνηθίσει την αδράνεια και το δε βαριέσαι. Η ΟΝΕ ήταν ο μεγάλος στόχος, μετά η Ολυμπιάδα, μετά η Σύγκλιση που δεν πρόκαμε. Ήρθε η Ν.Δ. και όσο η κατανάλωση αυξάνει στην Ελλάδα, τόσο οι μανατζαραίοι της συμφοράς – μισθοί αντιστρόφως ανάλογοι της προσφοράς τους στις ΔΕΚΟ - πρότειναν νέα σχέδια για την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, με συνταγές του προηγούμενου αιώνα και χωρίς καμιά ανησυχία για το ζοφερό μέλλον του πλανήτη. Σιγά μη στάξει η ουρά του ...μάνατζερ!

Ενώ η χώρα έχει διαπιστωμένα πρόβλημα ενέργειας , αλλά αστείρευτους καθαρούς ενεργειακούς πόρους, ξεκίνησε πρόγραμμα με επιδοτήσεις για την ανάπτυξη της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και επιλέχθηκε η επιδότηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, αντί να επιδοτηθούν οι εργαζόμενοι να εγκαταστήσουν μικρές μονάδες παραγωγής ενέργειας στα σπίτια τους για να μην επιβαρύνουν το δίκτυο. Αντ’ αυτού επιλέχθηκε τα σπίτια να καταναλώνουν συνέχεια και η ΔΕΗ να πληρώνει σε ιδιώτες επενδυτές πολλαπλάσια τιμή για την κιλοβατώρα από αυτήν που την πουλάει στον τελικό καταναλωτή. Το αποτέλεσμα θα είναι η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για ρεύμα, η χρέωση– που θα καλυφθεί με αυξήσεις στην τιμή του «πλέον φθηνού» ρεύματος στην Ευρώπη – της ΔΕΗ λόγω της υποχρέωσης να αγοράζει από άλλους το ακριβό «καθαρό» ρεύμα και η κερδοφορία για τους ιδιώτες επενδυτές. Δεξιά είναι αυτή...

Μόνο που η απλή λογική δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε τετράγωνη. Για να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας μας, πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση, τόσο στα σπίτια όσο και σε βιομηχανικούς – εργασιακούς χώρους. Τα Φωτοβολταϊκά π.χ. παράγουν το μέγιστο της ισχύς τους, τις θερμότερες ώρες της ημέρας, τις ώρες αγωνίας για την αντοχή του συστήματος τους καλοκαιρινούς μήνες. Φωτοβολταϊκά σε κάθε σπίτι θα έλεγε μια ειλικρινής και φιλολαϊκή κυβέρνηση και θα επιδοτούσε απευθείας τα νοικοκυριά χωρίς να επιβαρύνει την δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού επιδοτώντας παράλληλα τους όποιους επενδυτές θα μυριστούν εύκολο χρήμα.

Μόλις προχθές η Ελλάδα αποβλήθηκε για τρεις μήνες από το πρωτόκολλο του Κιότο γιατί δεν έχει αξιόπιστο πρόγραμμα μέτρησης των εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα. Χθες ο διευθύνων σύμβουλός της ΔΕΗ υπέγραψε μνημόνια συνεργασίας με την RWE για κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ενέργεια ς από λιθάνθρακα στην Αλβανία! Προχθές έλεγε ότι τα σχέδια του για δημιουργία τέτοιων εργοστάσιων στην Ελλάδα ματαιώθηκαν από συμφέροντα! Τα λαϊκά συμφέροντα ματαίωσαν τις παρωχημένες αντιλήψεις του για την ηλεκτροπαραγωγή και κανείς άλλος. Αυτά είναι που πρέπει να επιβάλλουν και στην όποια κυβέρνηση να επιδοτεί τους πολίτες της και όχι τους κολλητούς της.

4 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σε τέτοια άρθρα απλά ευχόμαστε Καλή Ανάσταση (μόνη μία Ανάσταση μπορεί να μας ξυπνήσει και να διεκδικήσουμε το αυτόητο δικαίωμα στην ανθρώπινη ζωή).

Filotas είπε...

Καλή Ανάσταση Δείμε!:)

0comments είπε...

Και να 'ταν μόνο στην ενέργεια;
ΚΑΛΉ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!

maria_pin είπε...

Αχ, παληοζωή!!
Χρόνια πολλά παιδιά!
χχχ

Πάνερμος...