Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Το σπίτι στην Άμμο (Casa de Areia) - Πέμπτη 14 Απριλίου στο Υπόγειο ΑΡΤ

Η συγκεκριμένη ταινία του Andrucha Waddington είναι ίσως η πιο αδικημένη, από την άποψη της αποδοχής της από το κοινό, από μια σειρά δημιουργίες της νέας γενιάς σκηνοθετών του βραζιλιάνικου κινηματογράφου, από την οποία ξεχωρίζει ο Walther Salles.
Πρόκεται για μια παραγωγή του 2005 η οποία έχει συμπρωταγωνίστριες, όπως και στη ζωή στο ρόλο μάνας - κόρης (στην ταινία και εγγονής) την πρώτη λατίνα ηθοποιό που προτάθηκε για Όσκαρ με ρόλο στα πορτογαλέζικα, την Fernanda Montenegro (1998 για το ρόλο της στην ταινία "Centro do Brazil" του Salles) και τη Fernanda Torres.
Το "Casa de Areia" είναι μια εξαιρετική κινηματογραφική αφήγηση της μάχης για επιβίωση των γυναικών στην πατριαρχική βραζιλιάνικη κοινωνία των αρχών του 20ου αιώνα - περίοδος που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για άλλο ένα σύγχρονο βραζιλιάνικο αριστούργημα το "Abril Despedacado" του Salles - και στην προκειμένη περίπτωση τις απελπισμένης επιθυμίας της Aurea (Fernanda Torres) να φύγει από το μέρος όπου την εξανάγκασε να τον ακολουθήσει ο σύζυγος της Vasco da Sa (Ruy Guerra) για οικονομικούς λόγους, ταξίδι στο οποίο την ακολούθησε και η μητέρα της Dona Maria (Fernanda Montenegro). Η Aurea αφού υποκύπτει στη συζυγική απαίτηση να μείνει σtις αχανείς αμμώδεις εκτάσεις της βορειονατολικής Βραζιλίας, το 1910, εισέρχεται μετά τον απρόσμενο θάνατο του ανδρός της σε έναν αδυσώπητο αγώνα επιβίωσης καθώς στον κόσμο έχει έρθει και η κόρη τους Maria. Μετά το θάνατο του Vasco, οι δύο γυναίκες μετακομίζουν με ένα μικρότερο κατάλυμα όπου τους συμπαραστέκονται φυγάδες σκλάβοι, οι οποίοι έχουν καταφύγει στην ίδια περιοχή όπου ο Massu (Seu Jorge) τις βοηθάει για να επιβιώσουν στο άγριο τοπίο.
Η Aurea ζει τα υπόλοιπα χρόνια της με την προσδοκία της επικείμενης αναχώρησης και η ταινία μετατρέπεται σε ένα πανέμορφο παζλ συναισθημάτων και εικόνων που μόνο ο κινηματογράφος μπορεί να χαρίσει...
"Το σπίτι της Άμμου" δεν έτυχε της προβολής που του άξιζε καθώς τη χρονιά του 20
05, η βραζιλιάνικη επιτροπή για τον κινηματογράφο προέκρινε άλλη παραγωγή για τις υποψηφιότητες για Όσκαρ. Παρόλα αυτά η ταινία του Andrucha Waddington απέσπασε διακρίσεις στα φεστιβάλ του Sundance και του Τορόντο. Στη χώρα μας αν δε κάνω λάθος δεν έχει προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά έχει κυκλοφορήσει το 2007 σε dvd.
Το σύνολο των γυρισμάτων έχει γίνει στο Εθνικό Πάρκο του Maranhao στη βορειοανατολική Βραζιλία με τους ατελείωτους αμμόλοφους.
Μια ταινία που δεν πρέπει να χάσετε! Καλή προβολή! (ώρα έναρξης 9:30 μ.μ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πάνερμος...