Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Εθνικισμοί με …πλάτες!

Οι τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια σε συνδυασμό με την νέα πρόταση για την ονομασία της F.Y.R.O.M που κόμισε στην Αθήνα και στα Σκόπια ο ειδικός μεσολαβητής του Ο.Η.Ε. κ. Μάθιου Νίμιτς δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον πολιτικό πλαίσιο.

Κατ’ αρχάς η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου φανερώνει για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, την διάθεση των Αμερικανών και πολλών Ευρωπαίων εταίρων μας, να δοκιμάσουν την ένταση και το μένος που μπορεί να κρύβουν οι άνεμοι που έχει φυλάξει μέσα στον ασκό του ο Άιολος. Αν η επιχειρούμενη αλλαγή των συνόρων νομιμοποιηθεί από διεθνείς οργανισμούς, τότε το μέλλον στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής θα γίνει ένα εύχρηστο και διασκεδαστικό παιχνιδάκι στα χέρια των όποιων ιμπεριαλιστών, με απρόβλεπτες, προς το παρόν, επιπτώσεις στην ζωή και στη συνεργασία των βαλκανικών λαών. Η συνεργασία έρχεται μέσα από την συνύπαρξη και τη συνεννόηση και όχι μέσα από τον κατακερματισμό και την περιχάραξη.

Το Κοσσυφοπέδιο και η F.Y.R.O.M., οι πιο φτωχές από τις πρώην Γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, ωθούνται στην «εθνική» τους ολοκλήρωση μέσα σε λιγότερο από είκοσι χρόνια, με πρωτοφανή εθνικιστικά εφευρήματα. Το Κόσσοβο ανεξαρτητοποιείται μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, μετά από είκοσι χρόνια συγκρούσεων που από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τους αμερικανούς, ενώ τα Σκόπια αβαντάρονται για να αποτελέσουν ένα νέο έθνος στην περιοχή, με νέα γλώσσα, νέα σημαία, όλα αρχαίας προέλευσης, με όλα τα εφόδια να αποτελέσουν στο μέλλον τον πολιορκητικό κριό για την εφαρμογή νέων «ειρηνευτικών σχεδίων» στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ότι αφορά το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους είναι προφανές ότι στα δεκαπέντε χρόνια που υπάρχει στην επικαιρότητα η μόνη πλευρά που παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της είναι αυτή των γειτόνων. Μέχρις ενός σημείου είναι λογικό αυτό, αφού η σλαβική πλειοψηφία προσπαθεί μέσω του ονόματος να εξασφαλίσει στον μέγιστο βαθμό μια εθνική ταυτότητα που θα αποτελέσει συνεκτικό δεσμό μεταξύ των δύο κύριων εθνοτήτων της χώρας, της σλαβικής και της αλβανικής.

Από την άλλη καμιά υπεύθυνη πολιτική ηγεσία όμως, σε όποιο κράτος της γης, δεν θα κοιτούσε πρώτα τις «ευαισθησίες» του λαού μιας γειτονικής χώρας και όχι του δικού της. Αν ο «αυτοπροσδιορισμός» υπάρχει στα Σκόπια, υπάρχει και στην Βόρεια Ελλάδα. Μπορεί εκεί να εμφανίζεται ως εθνικός προσδιορισμός και στην χώρα μας ως γεωγραφικός ή ιστορικός, αλλά η ουσία είναι ότι η συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας κατοχυρώνει την εθνική διάσταση μια γεωγραφικής – ιστορικής ονομασίας, με όλα όσα αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Οι προτάσεις Νίμιτς δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να γίνουν αποδεκτές, ούτε καν ως βάση διαπραγμάτευσης, η οποία όσο περνούν τα χρόνια θυμίζει όλο και πιο πολύ το στημένο σε βάρος της Σερβίας παιχνίδι στο Ραμπουγέ της Γαλλίας, λίγες εβδομάδες πριν βομβαρδιστεί το Βελιγράδι. Όλα προαποφασισμένα και διάλογος για τα προσχήματα.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η χώρα μας οφείλει να αποτρέψει την ανάπτυξη ενός νέου εθνικισμού στην περιοχή, ειδικά σε μια περίοδο που επιχειρείται αλλαγή των συνόρων.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ego pantos afierono stin patrida ena kommati ton Funkadelic.

ONE NATION UNDER A GROOVE

- opou "funk" valte "fuck"

Here's my chance to dance my way
out of my constrictions
Givin' you more of what you're funkin' for
(Feet don't fail me now)
(Feet don't fail me now)
Do you promise to funk, the whole funk,
nothin' but the funk
One nation under a groove
Gettin' down just for the funk of it
One nation and we're on the move
Nothin' can stop us now
Nothin' can stop us now
One nation under a groove
Gettin' down just for the funk of it
One nation and we're on the move
Nothin' can stop us now
Nothin' can stop us now
One nation under a groove
Gettin' down just for the funk of it
One nation and we're on the move
Nothin' can stop us now

Do you promise to funk?
Do you promise to funk?
Hah
Do you promise to funk, the whole funk?

One nation under a groove
Gettin' down just for the funk of it
(Here's my way to dance my way out)
Gettin' down just for the funk of it
One nation
And we're on the move
Nothin' can stop us now

maria_pin είπε...

Χα Χα! (Για τους Φανκαντέλικ το λέω..). Σοβαρά πάντως, είδαμε τα πλάνα από Κόσσοβο στην τηλεόραση, και μόνο μια σκέψη ήταν στο μυαλό μου: όταν βλέπεις να πανηγυρίζει ο κόσμος κρατόντας τις δικές του και τις Αμερικάνικες σημαίες, καλά ξεμπερδέματα!! Εχουμε πολλά να δούμε ακόμα στα Βαλκάνια, και όπου βάζουν το χέρι τους οι Αμερικάνοι, άστα και χ*στα!!
χχχ

0comments είπε...

Άντε σιγά σιγά να επανερχόμαστε!!


υγ: MAT το ONE NATION UNDER A GROOVE το έπαιξα την Τετάρτη.

Ανώνυμος είπε...

e auta ine... epikoinonoume! kai go proxtes to akouga ;)

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Εμείς αγαπητέ καλά και άγια σκεφτόμαστε σύνθετη ονομασία οχι και διπλή ξεφτιλίζεται το γκουβέρνο, εγώ έγραψα τσάμπα τα ταξιδάκια της ντορούλας. Άντε τώρα στην πλευρά "των ισοτίμων συνομιλητών μας". Τρώνε όραμα μακεδονίτικο, είναι ένας από τους 6 βασικούς δρόμους εισόδου σκληρών ναρκωτικών στην Ευρώπη, μάθανε να ζητάνε θρασύτητα μίζες και μερτικά (εμείς τους μάθαμε και οι "φίλοι" αμερικανοί) και μπαίνουν στην Ευρώπη με βουλγαρικά διαβατήρια. Μας πουλάνε και μας αγοράζουν γιατί την πολιτική για τα Σκόπια την κανόνιζαν Μπακατσέλοι, Κοσμοτέ και Μυτιληναίοι, όχι η ελληνική κυβέρνηση. Τώρα βέτο και έλεγχο στα σύνορα μας των έκνομων ενεργειών ,έχω γράψει χρόνια για αυτό. Με στοιχεία από το INCB
Όσο για τον απλό κόσμο, Γκολέμα γκλάβα=αγύριστα κεφάλια και από τις δυο πλευρές των συνόρων, έτσι τους βαράν το ντέφι και κάποτε κάποιοι αριστεροί πρέπει να τους ενημερώσουν ότι αυτό οδηγεί τελικά δυστυχώς σε πόλεμο άλλων υπερατλαντικών συμφερόντων ή την πρόωρη μαλάκυνση εγκεφάλων....
Μετά τις μεγάλες ιδέες ας προσέχουν οι μανούλες όλου του κόσμου έρχονται θάνατοι πατριωτικοί από απάνθρωπους κυνικούς συμφεροντολόγους (λέγονται και ιμπεριαλιστές)
Είδατε καλοί μου φίλοι πως τα συστημικά τσιράκια των ΜΜΕ έκαναν γαργάρα την εκδοχή της ομογένειας. Αυτό που έκανε ακραιφνείς ελληνοαμερικάνους ρεπουμπλικάνους να φυσάνε και να μην κρυώνει το χουνέρι της αναγνώρισης το 2003 των Σκοπίων από την ακροδεξιά πτέρυγα που διοικεί έως σήμερα τον Λευκό Οίκο. Εμείς 75-85% σαν λαός ταυτιζόμαστε με τις προαναφερόμενες απόψεις της Ομογένειας. Ξέρουμε τα βαθύτερα αίτια που οι Αμερικάνοι κάνουν τα γλυκά μάτια στους δρόμους άνω των συνόρων μας. Ξέρουν ότι είμαστε οι πιό δυνατοί και αυτοί οι πιό ξελιγωμένοι. Πληρώσαμε άγρια σαν λαός τις προμήθειες της Ολυμπιακής επιτροπής, το τουριστικό τους εμπάργκο, τους δρόμους των αγωγών τους, τα ξενοδοχεία τους και τις επενδύσεις τους στη Τουρκία, ως πότε;;
Η σημερινή κυβέρνηση ΗΠΑ είναι απειλή για το λαό της και για το λαό μας. Σε όλη την Ευρώπη διαιρεί και ρουφιανεύει. Ακόμα και τους Γερμανούς που κωλύσανε στην 6χρονη "Αφγανιάδα". Μάλλον αδιάβαστους στο Θουκυδίδη τους πιάσαμε πάλι που μίλαγε για το δίκαιο του ισχυρότερου. Ο κύριος Καραμανλής το ξέρει ότι οι πιό δυσαρεστημένοι είναι οι πελάτες του δεξιοί που οι προτάσεις Νιμιτσ δεν κρατήθηκαν σε κάποιο επίπεδο. 5-10 τελώνες να σταματήσουν το λαθρεμπόριο νταλικών στα σύνορά μας θέλει και τους κλείσαμε το σπίτι σπάζοντας κάθε τσαμπουκά και αλυτρωτισμό, αλλά φαίνεται αυτή η κυβέρνηση δεν ξέρει να φυλάει σύνορα, το ΠΑΣΟΚ συνεδριάζεται για τα ρευματικά του και η αριστερά....χμ Κανέλλη και Παρόν ήδη πέταξαν την κορώνα για κλείσιμο της Σούδας.
Το νέο είναι πως ακόμα δεν .....στείλανε "την Νατοϊκή" Ελλαδίτσα να πολεμήσει με την "φίλη και σύμμαχη" Τουρκία στα βουνά του Κουρδιστάν.!
Στη προσπάθεια να βγάλω άκρες για το φιλοΤουρκισμό στην ουσία της ηγεσίας και πολιτικής των ΗΠΑ. Τα πετρέλαια του Αζερμπαϊτζάν κατ αρχάς πρέπει να έχουν φουλ ροή 2017, εμείς στον αγωγό με Πούτιν και Shell-Βουλγαρίας έχουμε κάνει συνέταιρο τον Ερντογάν άρα ο αγωγός είναι μάλλον ουτοπία. Αλλωστε θα ήμασταν σε αυτό το σενάριο σύμμαχοι με τους ...συναγωνιστές Λάτση, Κοπελούζο, Μυτιληναίο και ήμαρτον Παναγία μου τι έγραψα...
Η αντιπαράθεση του 85% του ελληνικού λαού δεδομένη για την σύνθετη ονομασία. Ο πηγαίος αντιαμερικανισμός φοβάμαι πάει να χαλιναγωγηθεί με προσπάθειες στυλ Ανθίμου. Οι σκοπιανοί κάνουν κατενάτσιο γιατί ξέρουν ότι τα σφυρίγματα Νιμιτς ως διαιτητή είναι ως τώρα υπέρ τους και τα σφυρίγματα της παράτασης ως τη συζήτηση στο ΝΑΤΟ θάναι πάλι υπέρ τους. Μήπως είναι καιρός να σηκώσει η κάθε Μαρίκα το τηγάνι και να διώξει την βάση της Σούδας στο Camp Bond steel του Κοσόβου και του FYROM.
Επιμένω ότι οι απραχτές του λαθραίου εμπορίου ελέγχονται απλά με σωστό σύννομο τελωνιακό έλεγχο. Μην ξεχνάμε ότι είχαμε τρύπα μεχρι μέσα στη πρεσβεία μας στα Σκόπια, πρόσφατη η ανάκληση της πρώην.

Ανώνυμος είπε...

Ego sto sxoleio "vivlio" tou dionysous thelo na statho sto:

antiamerikanos nai?
alla ti tipos antiamerikanou?

stin teliki kai auto pa na ginei...
;)

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Είμαι φανατικά αμερικανόφιλος στο λαό την επιστήμη την παιδεία και τις ελευθερίες τους.Αντιαμερικανός σε ότι σκοτώνει εσένα και μένα από ότι κατάλαβες και όταν με γράφουν οι πολιτικοί τους είμαι σαφώς αντίθετός τους , το λέω δεν το κρύβω γιατί το παρεξηγούν μπορεί να νομίσουν ότι τους φοβάμαι.......

Πάνερμος...