Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008

Επιχείρηση κατεδάφισης του διατηρητέου κτιρίου του Παλιού Τελωνείου Δράμας


Ένα ακόμα κρούσμα έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα των αυθαιρεσιών στην οποία επιδίδονται χωρίς ντροπή αλλά και κινούμενοι εκτός νομιμότητας, οι εκλεγμένοι με την "φανέλα" της Νέας Δημοκρατίας τοπικοί άρχοντες της Δράμας. Όσοι διαβάζετε αυτό το blog γνωρίζετε ότι στον Δημοτικό Κήπο της Δράμας βασιλεύει η αυθαιρεσία με την παραμονή σπιτιών που δεν έχουν άδεια και λόγο παραμονής στον χώρο.
Σε ότι αφορά το κτίριο του παλιού τελωνείου της Δράμας, εδώ και λίγες ημέρες συνεργεία της Νομαρχίας έχουν γκρεμίσει ένα βοηθητικό κτίριο το οποίο είχε χαρακτηριστεί διατηρητέο και επίκειται, όπως όλα δείχνουν η κατεδάφιση και του κεντρικού κτιρίου του παλιού τελωνείου το οποίο στέκεται εδώ και πολλές δεκαετίες στην είσοδο της πόλης από την Καβάλα, στην διαστάυρωση της οδούς εθνικής Αμύνης με την οδό 1ης Ιουλίου. Απέναντι του έχει χτιστεί επί Χούντας, όταν ο σημερινός Νομάρχης Δράμας ήταν μέλος της περίφημης "συμβουλευτικής επιτροπής", το σημερινό διοικητήριο της πόλης, ενώ παραπλεύρως του Διοικητηριού χτίζεται σήμερα, με ολοένα αυξανόμενο κόστος, το νέο Δημαρχείο της Δράμας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε, τις προηγούμενες ημέρες ο Νομάρχης Δράμας έδωσε εντολή για την κατεδάφιση του ενός από τα δύο κτίρια του Τελωνείου, παρά τις συστάσεις που του έγιναν κι ενώ την ημέρα της κατεδάφισης κατατέθηκε από την Οικολογική Κίνηση Δράμας αναφορά στην πολεοδομία. Απομένει ακόμα όρθιο μόνο το κεντρικό κτίριο του παλιού τελωνείου που βρίσκεται πάνω στον δρόμο, ενώ θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για να μην συνεχιστεί η κατεδάφιση.
Το κτίριο αυτό μετά την μεταφορά των υπηρεσιών του Τελωνείου στην βιομηχανική ζώνη της Δράμας, πέρασε στη Νομαρχία, η οποία κατά καιρούς το έχει παραχωρήσει σε συλλόγους για να στεγάσουν τις δραστηριότητες τους.
Εκεί έγιναν κάποιες χρονιές οι πρόβες των παραστάσεων του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ σήμερα στην πρόσοψη του κτιρίου υπάρχει μια ταμπέλα του Συλλόγου Προπονητών νομού Δράμας.
Στις προσθέσεις τους Νομάρχη είναι να ανεγερθεί στην θέση του διατηρητέου κτιρίου ένα καλλιμάρμαρο κτίριο, αμφιβόλου αισθητικής, για να στεγαστεί κάποια υπηρεσία!
Είναι εξοργιστικό όμως σε μια πόλη που γυμνώθηκε από τα περισσότερα ιστορικά κτίρια της να κατεδαφίζονται διατηρητέα κτίρια για να αντικατασταθούν από "μοντέρνα" κτίρια...
Στην Δράμα κατεδαφίστηκε εξάλλου πέρσι χωρίς καμιά άδεια και συζήτηση η Λαυρεντιανή Μονή του Σωτήρος, που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Ευξείνου Πόντου στην δυτική είσοδο της πόλης. Με απόφαση του ο δεσπότης γκρέμισε την εκκλησιά που είχαν χτίσει οι πρώτοι Πόντιοι πρόσφυγες της Δράμας και χτίζει σήμερα στην θέση της νέο κτίριο. Θαρρώ μάλιστα πως αν δεν είχαν υπάρξει αντιδράσεις στην ενέργεια του Δεσπότη, από την Οικολογική κίνηση και μεμονωμένους πολίτες, σήμερα μπορεί να είχε κατεδαφιστεί και η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, η οποία βρίσκεται στα "εκσυγχρονιστικά" σχέδια του δέσποτα...
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είτε δεν έχουν παρέμβει οι αρμόδιες αρχές , είτε δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν την παρανομία...

8 σχόλια:

yanous είπε...

O fasismos se olo tou to megaleio!!!!
apofasizomen kai diapratomen...
H Drama proodeuei synexos sthn opis8oporeia.

EDW DEN EINAI TO TSIFLIKI KANENOS SAS REEEEE!!!!!!!!

0comments είπε...

Οι ανιστόριτοι εργολαβόπληκτοι μπετονολάτρεις θέλουν να επιβάλουν, τηρουμένων των αναλογιών, τη λογική της αμόρφωτης νεόπλουτης συζύγου τους, που τους ζητάει κάθε τόσο πιο νέα και πιο αστραφτερά έπιπλα, όπως επίσης και της Δραμινής καφετερίας που κάθε σεζόν αλλάζει διακόσμηση.
Επειδή όμως πέρα απ' τους υπηκόους τους, με τα μπουκωμένα με χατίρια στόματα, είμαστε κι εμείς
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ

ο δείμος του πολίτη είπε...

Όταν η ιστορικήνήμη και η αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα χάνονται στο όνομα των επενδύσεων, τότε μάλλον οφέιλουμε όλοι να αντιδράσουμε.

Με τη συμπαράστασή μου,
ένας άνθρωπος που αντιδρά σε κάθε αποχαρακτηρισμό και τέτοια διάλυση.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

i mikroastiki tous ilithiotita ftanei sta pio emetika epipeda kai akoma kai otan tha exoun nekrosei oli tin Drama tha sernontai pali pano apo ta ereipia tis afinontas to sapio salio tous piso... TSUTSEKIA!!!

http://csm2mk.blogspot.com/2008/01/politricks-kill.html

Filotas είπε...

Yanous ποιος μίλησε για τσιφλίκι; Οικόπεδο το θεωρούν...
Amig0 και μπροστά τους και ...πίσω τους!
Δείμε αν η Σταυρούπολη χρειαστεί συμπαράσταση για κάτι, μη διστάσεις να μας το πεις!...
Matthew οργίλε, το μήνυμα σου στείλε!...
Καλή Εβδομάδα!:)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν θέμα συμπαράστασης. Η Σταυρούπολη είναι παραγκούπολη μπροστά στη Δράμα. Το ζήτημα είναι όλα χάνονται κάτω από τόνους τσιμέντου. Η ιστορική σημασία ορισμένων κτιρίων είναι ανιπολόγιστη. Προσωπικά, προτιμώ να χαθούν μερικά αρχαία, παρά να χάνονται ιστορικά κτίρια που έχουν και μεγαλύτερη αξία και χρηστικά είναι στη λειτουργία τους. Αλλά όλα ξεπουλιούνται για λίγους δικούς μας εργολάβους.

Juanita La Quejica είπε...

Πώς είναι δυνατόν να γκρεμίστηκε ήδη το βοηθητικό κτίριο, εφόσον έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο;
Τί στο καλό; Όποιος θέλει παίρνει μια μπουλντόζα και προχωρά;

Πάνερμος...