Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Ξεπούλημα ΟΤΕ: Ο θρίαμβος της διαπλοκής

Ολοκληρώθηκαν λένε οι πηγές από το κυβερνητικό στρατόπεδο οι διαπραγματεύσεις για το νέο καθεστώς στον υπό ελληνογερμανικό έλεγχο ΟΤΕ. Η γερμανική εταιρία τηλεπικοινωνιών αποκτά τον έλεγχο της μεγαλύτερης ελληνικής δημόσιας επιχείρησης και μέσω αυτής κάνει ένα μεγάλο βήμα για να εισέλθει στην ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά των Βαλκανίων. Οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων, συρόμενες από τις νεοφιλελεύθεροες επιλογές που σαρώνουν την υφήλιο, χαρίζουν σε ιδιώτες τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας, παραχωρούν ες αεί τα κέρδη του οργανισμού από τις δραστηριότητες του και κρατάνε μόνο ένα δικαίωμα μειοψηφίας σε στρατηγικές αποφάσεις που αφορούν την εθνική ασφάλεια της χώρας και τα πρόσκαιρα οφέλη από την πώληση του 20% των μετοχών του Οργανισμού. Πιο κερδισμένη σαφώς στον τελευταίο τομέα είναι η MIG του «πολλά βαρύ με ολίγη λάμψη αραβική» κ. Βγενόπουλου, που με το «ντιλ» με την κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι καθάρισε μέσα σε λίγους μήνες κέρδη 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τι μένει στους Έλληνες που από τον πόλεμο και μετά έστησαν τον οργανισμό με τα πάγια και τους λογαριασμούς τους κάθε δίμηνο;

Ο Βουρλούμης και ο Αλογοσκούφης, ναι αμέ! Να τους χαιρόμαστε!

Ο δρόμος που άνοιξε από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 από την εκσυγχρονιστική κυβέρνηση Σημίτη, φτάνει σιγά – σιγά στο τέλος του. Το ελληνικό δημόσιο απεκδύεται το ρόλο του επιχειρηματία (καλού – κακού αδιάφορο), περιορίζεται απλά σε αυτόν ένος φοροεισπρακτικού οργανισμό που θα ξεφορτώνεται όσες δραστηριότητες η ελεύθερη αγορά θεωρεί κερδοφόρες και θα διατηρεί, αμφιβόλου ποιότητας, μη ελκυστικές υπηρεσίες.

Αυτό που ουσιαστικά πωλούν σήμερα οι κυβερνώντες είναι το δικαίωμα της κοινωνίας να απολαμβάνει έστω κι ένα μικρό μερίδιο από τις δραστηριότητες του δημοσίου, το οποίο η ίδια στηρίζει μέσα από την φορολογία. Το μέλλον της χώρας, αφού λύνεται το θέμα της όποιας κρατικής παρέμβασης στους περισσότερους τομείς της οικονομίας, είναι η βασιλεία της παρασιτικής επιχειρηματικής τάξης που ανδρώθηκε από το κομματικά κατεχόμενο κράτος, μέσα στο θερμοκήπιο της διαπλοκής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πάνερμος...