Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Αποβλάκωση χωρίς σύνορα! Και λογοκρισία…


Πόσο όμορφα διαχειρίζονται το κράτος τα «τσιράκια» του δικομματισμού, εκ περιτροπής, όταν τους το αφήσει ο κυρίαρχος λαός μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση; Ότι φάμε, ότι πιούμε κι ότι αρπάξει ο απαυτός μας…
Είναι τόσο μεγάλο το εύρος των δραστηριοτήτων του κράτους, που στις περισσότερες των περιπτώσεων, μόνο να φανταστούμε μπορούμε τι συμβαίνει.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που βγάζουν μάτι, όπως καλή ώρα η ΕΡΤ, που εισπράττει κάθε δίμηνο από τη ΔΕΗ, θέλει δεν θέλει κανείς, έχει δεν έχει τηλεόραση, το χαράτσι υπέρ της.
Δεν θα σχολιάσω το γεγονός ότι μια επιδοτούμενη από τα λαό επιχείρηση, έχει εισέλθει σε λογικές ανταγωνισμού με τα μέτρα της αγοράς. Ούτε ότι ανέκαθεν η ΕΡΤ στις ειδήσεις της, σέρνεται στα γρανάζια της κυβερνητικής προπαγάνδας. Στον καιρό του ξεπουλήματος όλων των επικερδών επιχειρήσεων – δραστηριοτήτων του κράτους, είναι πολυτέλεια - χωρίς να έχει πάψει ποτέ αυτή η διάσταση να αποτελεί κοινωνική ανάγκη - να μιλάμε για ένα πολιτιστικό – μορφωτικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό συγκρότημα, αντί για μια σοβαροφανή πολιτισμική φούσκα που τροφοδοτείται από όλα τα «ξεπλύματα» της αγοράς.
Τα «κρίματα» της διορισμένης από την κυβέρνηση της Ν.Δ. διοίκησης της ΕΡΤ ήταν πολλά. Κυρίως σε επίπεδο επιλογών για την συγκρότηση του προγράμματος των μέσων. Από την ακριβοπληρωμένη «φραπελιά» της Δρούζα, μέχρι τη νεκρανάσταση του φαντάσματος της Eurovision, η οποία αποτέλεσε και την αφορμή για την επίσημη αποενοχοποίηση της εμπορικής υποκουλτούρας και της εισαγωγής της στα δελτία ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης, μέχρι τα σκανδαλωδώς μεγάλα συμβόλαια για τα τηλεοπτικά δικαιώματα Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού και Άρη. Όλα αυτά έκαναν σαφές ότι η συγκεκριμένη διοίκηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης επιθυμούσε ένα πρόγραμμα light, με φαντασμαγορικά show και ολίγη, για του στραβού το δίκιο, κουλτούρα. Αποβλάκωση σε μικρές δόσεις, για να αποφευχθεί το σοκ.

Η βλακεία όμως έχει έναν ισχυρό αντίπαλο. Τα ερεθίσματα για σκέψη. Τέτοιες νησίδες υπήρχαν στο πρόγραμμα της ΕΡΤ παρότι ο ωκεανός της ελαφρότητας γίνονταν όλο και πιο βαθύς. Μια πρωινή ενημερωτική εκπομπή, δυο τρεις εκπομπές λόγου, ένα δυνατό ντοκιμαντέρ, αρκετές ραδιοφωνικές εκπομπές.
Φτάσαμε λοιπόν σήμερα στο σημείο ο διορισμένος πρόεδρος της ΕΡΤ να κόβει - είχε βεβαίως προηγηθεί η λογοκρισία της διαμαρτυρίας των θιβετιανών ακτιβιστών στην τελετή της αφής της ολυμπιακής φλόγας στην Ολυμπία - την πιο δημοφιλή εκπομπή του πρώτου καναλιού της κρατικής τηλεόρασης επειδή δεν του αρέσει! Όχι βέβαια από πλευράς τεχνικής αρτιότητας, αλλά λόγω περιεχομένου. Δεν μπορεί στις μέρες μας να κάνει κάποιος ντοκιμαντέρ για τη γενιά των 700 ευρώ στην Ελλάδα, πιστεύει η διορισμένη και καλοπληρωμένη και από την γενιά αυτή, διοίκηση της ΕΡΤ. Μόνο που είναι γελασμένοι.

Η λογοκρισία των εκπομπών «Θεματική βραδιά» και «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» που παρουσιάζει ο Στέλιος Κούλογλου ξεπερνά τη δικαιοδοσία του όποιου διορισμένου Δ.Σ. της ΕΡΤ. Η κρατική ραδιοτηλεόραση δεν είναι τσιφλίκι κανενός Ρουσόπουλου. Κανενός Καραμανλή, Παπανδρέου, Αλαβάνου και καμιάς Παπαρήγα. Η επιχείρηση μετατροπής της σε μηχανισμό αποβλάκωσης με ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά , δεν θα περάσει...

Εδώ θα βρείτε τα λινκ για τα petition που είναι ανοιχτά. Ένα για την επιστροφή της εκπομπής στο πρόγραμμα της ΕΡΤ και ένα για την απομάκρυνση του Παναγόπουλου.

2 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Για το θέμα έχω γράψει κι έχω υπογράψει. Ωστόσο, παρά τη δυσοίωνη εξέλιξη και την απαισιοδοξία μου, η κατάσταση αποδεικνύει σε ποιο σημείο θέλει η κυβέρνηση να φέρει την τηλεοπτική προπαγάνδα.

0comments είπε...

Σε παρακαλώ σύντροφε να επανορθώσεις για τον επίλογο του προηγούμενου ποστ. Ο καραγκιόζης είναι έξυπνος (σε αντίθεση με τον παναγόπουλο) και δεν είναι και ακροδεξιό υπόλοιπο (σαν τον παναγόπουλο)

Πάνερμος...