Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

Υπάρχουν μηχανισμοί υπεράνω κοινωνικού ελέγχου;

Παραιτήθηκαν τα μέλη της αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επειδή όπως αναφέρουν στην παραίτηση τους ουσιαστικά η ανεξάρτητη αρχή καταργείται με την δικαστική απόφαση που επιτρέπει την χρήση των καμερών καταγραφής της κυκλοφορίας και για την καταγραφή διαδηλωτών. Η κυβέρνηση αποδέχτηκε τις παραιτήσεις, όχι όμως και την αιτιολόγηση τους. Δεν είναι δύσκολο να βρούν "εθελοντές" που να μην είναι τόσο ευαίσθητοι για να στελεχώσουν την αρχή;

Ενδιαφέρον όμως έχει το ρεπορτάζ για το παρασκήνιο της παραίτησης, αντιγράφω από το in.gr, που αντιγράφει το Βήμα:

..."Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, στο Τμήμα Επιχειρήσεων είχε εγκατασταθείο Νο2 της Αντιτρομοκρατικής, ο οποίος έδινε οδηγίες στο τηλεοπτικό συνεργείο για την καταγραφή προσώπων.

Στη διάρκεια της πορείας του Πολυτεχνείου ο ίδιος ενημέρωνε τον προϊστάμενό του, ο οποίος παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα από το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Έτσι, την ώρα που οι ελεγκτές της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εισήλθαν στη ΓΑΔΑ, το σύστημα συνέχιζε την καταγραφή από το κτίριο κοντά στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Πάντως, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε στο Βήμα ότι οι αστυνομικοί δεν ήταν υποχρεωμένοι να επιτρέψουν την είσοδο των μελών της Αρχής στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ."...

Ποιος είναι ο Νο 2 της αντιτρομοκρατικής που αισθάνεται και δηλώνει ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να επιτρέπουν την είσοδο μελών ανεξάρτητης αρχής στον χώρο εργασίας τους;!
Είναι δημόσιος υπάλληλος, έχει υποχρεώσεις, ελέγχεται από κάποιον;
Όπως τα στοιχεία του διαδηλωτή που καταγράφει με το βίντεο θα είναι γνωστά στην ασφάλεια και κάθε μηχανισμό του κράτους, η κοινωνία οφείλει να γνωρίζει ποιοι νομίζουν ότι μπορούν να την "ελέγχουν" ανεξέλεγκτοι. Και ποιοι πολιτκοί προϊστάμενοι τους επιτρέπουν να λειτουργούν έτσι.
Εκτός κι αν η αντιτρομοκρατική είναι υπεράνω κοινοβουλευτικου ή κοινωνικού ελέγχου...

Και επειδή πολλά δήθεν φιλελεύθερα ακούγονται, υπέρ της χρήσης καμερών για την καταγραφή διαδηλώσεων:

Κάμερες να μπούνε μόνο μέσα στα αστυνομικά τμήματα και στις φυλακές για να μπορούν να ελέγχονται οι δημόσιοι λειτουργεί ως προς το αν τηρούν τις αρχές του κράτους δικαίου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Για να ελέγχει η κοινωνία το κράτος που υποτίθεται ότι την υπηρετεί.

Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις είναι απαράδεκτες!

Update 17:30: Η κυβέρνηση διέψευσε το ρεπορτάζ του "Βήματος" το μεσημέρι. Βέβαια το ίδιο είχε κάνει και με τις απαγωγές Πακιστανών πριν δύο χρόνια. Κατά σύμπτωση και για τις κάμερες έλεγε όταν τοποθετήθηκαν ότι θα ελέγχουν μόνο την κυκλοφορία...

Οι φώτο είναι από την θρυλική Brazil του Terry Gilliam

4 σχόλια:

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

πάντως είναι προς τιμή τους που παραιτήθηκαν.

maria_pin είπε...

Προς τιμήν τους που παραιτήθηκαν φίλε Στάθη, αλλά οι επόμενοι δεν θα είναι τόσο ευσυνείδητοι! Αυτά έχουν τα "εθελοντικά" όργανα ελέγχου- την εξουσία κανείς δεν μπορεί να την ελέγξει "εθελοντικά".. Είναι σαν να λέμε οτι οι δικαστές είναι ανεξάρτητοι, και οι παπάδες είναι όλοι καλοί! Κανείς δεν τα πιστεύει αυτά!!

0comments είπε...

Υπάρχουν!

Filotas είπε...

Στάθη συμφωνώ απόλυτα!:)
Μαρία πάντως δεν το βουλώνουν όλοι για έναν καλό μισθό! Είναι πολύ σημαντική η παραίτηση των μελών της Αρχής!...
Υπάρχουν ανάμεσα μας, amig0!:(

Πάνερμος...