Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007

Ένα σύννεφο πονηριάς πάνω από την Πόλη…


Τις τελευταίες δύο ημέρες συνέβησαν, σε τηλεοπτικό επίπεδο, πολλά γύρω από την "Πονειρούπολη". Κατ’ αρχάς υπήρξε το δελτίο τύπου της τοπικής γραμματείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που έθετε τα ερωτήματα που διαβάσατε την Κυριακή.

Θεωρώ σκόπιμο να σας ενημερώσω ότι από την περασμένη Τετάρτη και με αφορμή την σιωπή γύρω από το θέμα των αυθαίρετων κατασκευών στον Δημοτικό Κήπο της Πόλης, αποδέχτηκα πρόταση για να συμμετάσχω στην γραμματεία της τοπικής επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο νομό Δράμας, εκπροσωπώντας μοναχά τις αρχές μου.

Μέσω της γραμματείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εκδόθηκε η ανακοίνωση που προκάλεσε το ενδιαφέρον των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών και παρουσιάστηκα ως υπεύθυνος περιβάλλοντος της γραμματείας σε τηλεοπτική εκπομπή.

Από την πρώτη μου αναφορά στο τσιμεντάρισμα του Δημοτικού Κήπου στις 5 Νοεμβρίου, που δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα της Δράμας Ηχώ, μέχρι και την ηχογράφηση του τραγουδιού της «Πονειρούπολης» την περασμένη Κυριακή υπήρξαν οι εξής αναφορές:

Δημοσίευμα μου στις 9 Νοεμβρίου στο Calle Drama.

Επικοινωνία με δημοτικούς συμβούλους και αρχιτέκτονες για να μάθουμε αν μπορεί να γίνονται μόνιμες κατασκευές στον Κήπο. Απαγορεύονται οι μόνιμες κατασκευές μέσα σε πλατείες και χώρους πρασίνου και αναψυχής. Επιτρέπεται μόνο η προσωρινή τοποθέτηση κατασκευών για την τέλεση εκδηλώσεων και η απόσυρση τους αμέσως μετά το τέλος τους.

Ο Δήμαρχος Δράμας και οι συνεργάτες του απέφευγαν να απαντήσουν με κάθε μέσο. Επί είκοσι μέρες και παρά το δημοσιευμένο κείμενο στον τύπο και τις ραδιοφωνικές αναφορές δεν υπήρξε απάντηση. Αντιθέτως υπήρξαν λοιδορίες προς το πρόσωπο μου και η βεβαιότητα τους ότι είμαι απελπιστικά μόνος και μίζερος, ενώ χθες με κατηγόρησαν γιατί ασχολούμαι με το θέμα λίγες ημέρες πριν την έναρξη της Ονιερούπολης!!! Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές...

Είμαι μόνος αλλά σε τούτη την μίζερη χώρα δεν είμαστε εμείς που δεν γλύφουμε οι μίζεροι. Αυτοί που είναι ικανοποιημένοι από το ξεροκόμματο της όποιας εξουσίας είναι η κατάρα της. Και πάνω από όλα η όποια εξουσία θρέφει πειθήνιους υπηκόους και τους συντηρεί…

Από εχτές που το θέμα βγήκε στα κανάλια ο Δήμαρχος αναγκάστηκε να απαντήσει. Και τι είπε; Θέλησε να με βγάλει αντίπαλο της Ονειρούπολης εκ πεποιθήσεως – επειδή δεν γουστάρω τον Αρναούτογλου και δεν ανέχομαι να δουλεύουν κάποιοι εθελοντές για να κονομάνε κάποιοι άλλοι, οικονομικά ή πολιτικά και έτσι να αποδυναμώσει τα επιχειρήματα μου. Για τον αν είναι μόνιμες οι κατασκευές είπε ότι υπάρχει σκέψη να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον ως Κέντρα Ενημερώσης Επισκεπτών…

Στην εκπομπή που συμμετείχα στο Δραμινό Κανάλι, «εκτέθηκαν» ανεπανόρθωτα ένας αντιδήμαρχος, ο φίλος μου μουσικός κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ και ένας πρώην δημοτικός σύμβουλος, νυν αθλητικός παράγοντας ο κ. Μαρίνος Χατζηκωνσταντίνου, οι οποίοι επιχειρηματολόγησαν για το πόσο όμορφα είναι τα δυόροφα σπιτάκια μέσα στους κήπους και προφανώς στα πάρκα και στα δάση. Η νεόπλουτη Ελλάδα σε όλη την αισθητική πενία της. Αν σας αρέσουν σπίτια σε κήπους χτίστε τις αυλές σας. Αφού πρώτα πάρετε οικοδομική άδεια εννοείται. Τα πάρκα ανήκουν σε όλους και όλες!

Η Αντινομάρχης Αθλητισμού-Πολιτισμού-Τουριστικής Ανάπτυξης και Νεότητας παρενέβη κα Ελευθερία Χαραλαμπίδου και είπε ότι αν έχει γίνει κάποιο λάθος μπορεί να διορθωθεί και ότι σε καμιά περίπτωση δεν συμφωνεί με την παρανομία!

Παρενέβησαν ο επικεφαλής της νομαρχιακής παράταξης του ΣΥΝ Χρήστος Καραγιαννίδης που απάντησε σε επίθεση του Δημάρχου στον ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε τις θέσεις της παράταξης του, ενώ παρενέβη και ο πρώην εκδότης μου στην Ηχώ Θανάσης Παπαδημητρίου που αναφέρθηκε πέρα από τον Κήπο και στην κατάσταση που δημιουργείται στο κέντρο της πόλης από τις εμπνεύσεις της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

Αφού διαμορφώθηκε ένα κλίμα βεβαιότητας ότι κάτι πάει στραβά στον Κήπο, παρενέβη στο τέλος της εκπομπής ο Δήμαρχος Δράμας κ. Θωμάς Μαργαρίτης. Ο Δήμαρχος αφού πήγε να με βγάλει αρνητή και να αποδυναμώσει τις θέσεις μου, δεν μας είπε αν θα μείνουν τα σπιτάκια στον Κήπο– γνωρίζει ως δικηγόρος και Δήμαρχος το νόμο, ήλπιζε ότι τα μπετά στον κήπο θα περνούσαν στο ντούκου, ξέρει αυτός γιατί είχε όχι απλά την ελπίδα, αλλά την σιγουριά -, αν έχουν οικοδομική άδεια, παρά μόνο άρχισε να αναφέρει το έργο της παράταξης του στους δρόμους – έχει έφεση η Δεξιά στην κατασκευή των δρόμων, το αναγνωρίζω – και στις παραινέσεις να βοηθήσουμε την διοργάνωση της φετινής Πονειρούπολης.

Αυτά για χτες. Σήμερα είχαμε νέες εξελίξεις. Καλεσμένοι σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Star, ο αντιδήμαρχος κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Παύλος Ζαχαριάδης και ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Σταύρος Νταγλής.

Για τον φίλο μου τον Γρηγόρη σας τα είπα και παραπάνω, απλά σήμερα δεν έχασε τον έλεγχο και δεν αποκάλεσε κανέναν ανέντιμο για να το ανακαλέσει λίγο μετά, όπως έκανε χτες αναφερόμενος σε μένα. Ήπιοι τόνοι, εμείς κάνουμε ότι θέλουμε και εσείς πρέπει να αποδεχτείτε ότι αυτό είναι διάλογος, αλλιώς θα σας μαλώσουμε!

Γκλουπ! Κάτω η γλώσσα…

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ζαχαριάδης έθεσε στο τραπέζι, πολύ σημαντικές λεπτομέρειες γύρω από το πώς γίνεται η διαχείρηση της «Πονειρούπολης». Γενικόλογες αναφορές στο δημοτικό συμβούλιο για δήθεν όραμα, απόλυτη αδιαφάνεια στην διαχείριση των απευθείας αναθέσεων – φέτος η «Πονειρούπολη» θα μοιράσει 140.000 ευρώ – και επίκληση διαλόγου αφού όλα αποφασίζονται αποκλειστικά από τον Δήμαρχο τους στενούς πολιτικούς συνεργάτες του και τους έμμισθους ειδικούς του συμβούλους.

Ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης τόνισε ότι αν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2008 δεν αποκατασταθεί το τοπίο στον δημοτικό Κήπο, τότε η οικολογική κίνηση θα προσφύγει στον εισαγγελέα. Αυτή η δήλωση είναι και η είδηση της ημέρας!

Για να δούμε τώρα Δήμαρχε;

Όσοι και όσες αντιδρούμε στην προσπάθεια τσιμενταρίσματος και ανοικοδόμησης του κήπου, σκοπεύουμε να βγάλουμε ένα φυλλάδιο για να ενημερώσουμε κατά την διάρκεια των εορτών όλους τους πολίτες για τα όσα διακυβεύονται στον δημοτικό κήπο και στην Ονειρούπολη και αφού η εκδήλωση πάει καλά και μάθουμε και τις λεπτομέρειες που σήμερα είναι άγνωστες, θα απαιτήσουμε με διαδήλωση την επόμενη μέρα του κλεισίματος των εκδηλώσεων της φετινής Ονειρούπολης το ξήλωμα των σπιτιών και των βάσεων τους καθώς και την αποκατάσταση του τοπίου, όπως ήταν πριν από τα τσιμενταρίσματα.


Όταν το σύννεφο πονηριάς αποσυρθεί πάνω από την Ονειρούπολη, τότε θα σταματήσουμε να την λέμε Πονειρούπολη, μέχρι τότε...Έλα απόψε στου Θωμά, να σου χτίσει μαχαλά, πλάι στου Κήπου τα ρυάκια, να πουλάς και μανταλάκια...

Σημείωση : Από το κείμενο αυτό έχει αφαιρεθεί μία παράγραφος που αφορούσε ένα προσωπικό μου θέμα. Επειδή αυτή η αναφορά αποτέλεσε, χωρίς να το επιδιώξω, ζήτημα σχολιασμού από πολλούς και επειδή τόσα χρόνια κανείς δεν με ρώτησε για κάτι από όλα αυτά που έχω γράψει, αλλά τώρα πολλοί με ρωτάνε επί αυτού του προσωπικού θέματος, την αποσύρω. Το προσωπικό μου ζήτημα αφορά εμένα. Οι περίεργοι μπορούν να κάνουν σενάρια...

15 σχόλια:

0comments είπε...

Εγώ πάλι, σύντροφε, δε θλίβομαι καθόλου!
Γιατί καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια! και ήρθε καιρός νομίζω να τεθούν και εκεί τα προαιώνια ερωτηματικά.

HASTA LA VICTORIA SIEMPRE!

GiaNt είπε...

Έχουμε θετικές εξελίξεις (αν αφαιρέσουμε το ότι συμμετέχεις σε γραμματεία κόμματος(!)) Είναι θετικό το ότι το θέμα πήρε διαστάσεις και δεν πέρασε απαρατήρητο. Θετική και η παρέμβαση της οικολογικής κίνησης.

Τα μπετά είτε το θέλουν είτε όχι, με τον ένα ή ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ θα ξηλωθούν από τον κήπο.

Ο κήπος ανήκει στις πάπιες του και στα περιστέρια του! Εμείς είμαστε φιλοξενούμενοι!

GiaNt είπε...

Εδώ η τοποθέτηση μου επί του θέματος.

Filotas είπε...

Amig0 Χαίρε!
Giant η δημοσιότητα που πήρε το θέμα δεν ήταν εύκολο πράγμα. Βοήθησες κι εσύ και αυτό είναι πολύ σημαντικό, βοήθησαν πολλοί άνθρωποι και αυτό είναι το πιο ευχάριστο.
Πάντως επειδή δεν έχω ξανασυμμετάσχει σε κομματικά όργανα, δεν μπορώ να κρίνω την συμμετοχή μου είτε θετικά, είτε αρνητικά:)
Καλημέρες!

GiaNt είπε...

Για την εντός Δράμας δημοσιότητα δε βοήθησα :D

pantelux είπε...

Θα συμφωνήσω με τον 0 comments...
Πάντως το θέμα είναι να φύγουν ΚΑΙ τα μπετά (όχι μόνο οι ξύλινες κατασκευές. Και η αποκατάσταση του τοπίου μετά τις γιορτές ελπίζω να μην σημαίνει ότι το τοπίο θα γίνει "όπως ήταν πριν τα τσιμενταρίσματα" γιατί όλοι μας είδαμε πως απαξιώθηκε ο κήπος στη βόρεια πλευρά του στο παρελθόν για να ακούμε τώρα δικαιόλογίες ότι έγινε πιο όμορφος...
Έχουμε και ΤΕΙ αρχιτεκτονικής τοπίου πανάθεμά μας...

Filotas είπε...

Giant δεν γράφεσαι κι εσύ στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. να βοηθήσεις!:Ρ
Pantelux κατ' αρχάς αποκατάσταση!
Κατά δεύτερον! Ιδέες να θες!
Να προτείνουν οι φοιτητές τρόπους αναζωογόνησης του Κήπου! Ποιοι θα προτείνουν οι "χαρτογιακάδες" ειδικοί σύμβουλοι του Δημάρχου; Ή οι αντιδήμαρχοι που θεωρούν τα σπίτια μέσα στα πάρκα, ομορφιά?!
Κουνηθείτε!:)

Ανώνυμος είπε...

Αισθητική υπό του μηδενός...

Ολοι αυτοί οι νεόπλουτοι-μικροαστοί-καφετζήδες-κολλήτηρια του Δημάρχου, εχουν αποδείξει την άποψη τους περι αισθητικής γεμίζοντας τους κεντρικούς δρόμους (που περνάνε μπροστά απο τα μαγαζία τους) με φοινικές που καμία σχέση δεν έχουν με την αισθητική και οικολογία της Μεσογείου. Ακόμα και μπανανιά (!!) είχαν φυτεψει οι αθεόφοβοι, δίπλα στο άγαλμα της ελευθερίας στον κήπο... μάλλον για να θυμόμαστε σε τι μπανανία ζούμε...

...Πολυτέλεια και χλιδή ενώ η σαπίλα μας βρωμάει πολύ...

Αρχιτεκτονάς Του Οπίου

υγ: να μοιράσουμε κανένα κειμενάκι στους ονειρουπολίτες....

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κι έλεγα ότι μόνο σε εμάς είναι μύλος η κατάσταση. Πάλι καλά δεν είμαστε μόνοι. Το ωραίο όπως φάινεται στη φωτογραφία ακι το τυπικό της πολεοδομικής άδειας δεν έχει καμία σημασία μπροστά στον κίνδυνο αλλοίωσης του φυσικού χώρου και της διαφοροποίησης της περιοχής από το παρελθόν. Ο κήπος έχει τη δική του χαρακτηριστική ομορφιά ακι κάθε ανθρώπινη εκ νέου παρέμβαση, απλά αλλοιώνει την αισθητική του με φυτεμένα σπιτάκια.

GiaNt είπε...

Παιδιά και δεν κανονίζουμε μια συνέλευση; Να οργανωθούμε λίγο καλύτερα...

Filotas είπε...

Νομίζω ότι είναι καλή ιδέα γίγαντα!...
Τι λένε οι υπόλοιποι?!

Filotas είπε...

Ανώνυμε "αισθητικής υπό του μηδενός".
Στην συγκεκριμένη περίπτωση - δημοτικής αρχής - αν θέλουμε να μιλήσουμε για αισθητική θα δυσκολευτούμε ιδιαιτέρως να βρούμε κοινό τόπο για να αρχίσει η συζήτηση. Εν κατακλείδι θα σου πω ότι συμφωνώ απολύτως με αυτό που έχει πει ο Νίκος Τουλιάτος: "Η αισθητική είναι η επανάσταση του μέλλοντος"...
Δείμε η λογική αυτών των ανθρώπων, που δεν διαφέρει από Ατσαλάκωτο και Πανίκα, είναι ισοπεδωτική. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί το πόσο αυταρχικά κινούνται μοιράζοντας δημόσιο χρήμα δεξιά και "δεξιά"...
Το ζητούμενο, όχι μόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι να αλλάξουν δημοτικές αρχές, όχι με κοινωνούς αυτής της παρασιτικής νοοτροπίας, αλλά με ανθρώπους που την αντιπαλεύουν σε κάθε επίπεδο...

Ανώνυμος είπε...

Εστω και απο μακριά...έχετε την συμπαράστασή μου...!
Ανχελίτο καλή δύναμη!
Το σημαντικότερο είναι να νιώθουν ότι δεν μπορούν να δρουν ανεξέλεγκτα για πάντα! Οι όποιοι, οι εκάστοτε...κλπ.
Πλαγιομετωπικοί ασπασμοί

Babett

Citizen είπε...

Αγαπητέ Angelito
Τολμώ και ξαναγράφω στο blog μετά από έναν χρόνο.
Για να σου πω «Μπράβο» που τολμάς και στέκεσαι γνήσιος απέναντι στην αυθαιρεσία, τον τυχοδιωκτισμό και την αντιαισθητική που κυβερνά τον τόπο μας, σε κάθε επίπεδο.
Να σου πω, παρεμπιπτόντως, ότι λυπάμαι που επιβεβαιώνομαι για την στάση κάποιων τοπικών «ΜΜΕ».
Anyway …
Αφορμή γι αυτό το post στάθηκε η κόρη μου (11 ετών, 6η Δημοτικού). Γράφει σε ένα σχολικό εφημεριδάκι, και ήθελε να κάνει ένα θέμα για την «Ονειρούπολη». Ψάχνοντας στο internet, πέσαμε πάνω στο “Calle Drama” και σε κάτι διαφορετικό από αυτά που φανταζόταν. Επειδή ενδιαφέρθηκε, μου ζήτησε να την κατεβάσω αύριο (Σάββατο 1/12) στον Κήπο για «επιτόπιο ρεπορτάζ». Θα ήταν ωραίο να σε δούμε για να έχει την «άλλη» άποψη από πρώτο χέρι .

Filotas είπε...

babett σε ασπαζόμεθα και ημείς!:)
citizen δυστυχώς αύριο και μεθαύριο το πρωί έχω δουλειά και δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθώ στις ανάγκες του ρεπορτάζ της θυγατέρας σου...
Επιφυλάσσομαι όμως για οποιαδήποτε από τις άλλες ημέρες της επόμενης - και όχι μόνο - εβδομάδας!...
Σε ότι αφορά τα Μ.Μ.Ε. καιρός φέρνει τα λάχανα καιρός τα παραπούλια, που λέει και ο φίλος μου παραπάνω!

Πάνερμος...