Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2007

«Ρουμανοφοβία»….


Έχω ακούσει αρκετές ιστορίες για Ρουμάνους κακοποιούς ή εν δυνάμει κακοποιούς. Από ΠΑΟΚτσήδες που πήγαν ατρόμητοι στο Βουκουρέστι και τρόμαξαν από την φτώχεια και το γυαλισμένο μάτι όσων την υποφέρουν. Από ρεπορτάζ σε δορυφορικά κανάλια. Τυγχάνει μάλιστα να έχω πέσει ο ίδιος θύμα κλοπής από έναν Ρουμάνο πιτσιρικά, ήταν δεν ήταν δώδεκα χρονών, στο κέντρο της Βαρκελώνης…

Αυτές τις ημέρες στην Ιταλία έχει ψηφιστεί μια αμφιλεγόμενη νομοθεσία για την άμεση απέλαση Ρουμάνων ή Ρομ αν αυτοί υποπίπτουν σε ποινικά αδικοίματα.

Πέρσι στην Ισπανία είχαν απελαθεί δεκάδες οικογένειες Ρουμάνων ή Ρομ από τις πόλεις στις μεσογειακές ακτές της χώρας - μάλλον και ο κλεφτάκος που με τίμησε - για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα των πιτσιρικάδων που όσο η τσιμπίδα του νόμου δεν έπιανε τους εγκληματίες γονείς τους, τόσο αποθρασύνονταν.

Στην Ιταλία επιλέγεται η ίδια λύση. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι οικογένειες που θα απελαθούν από την Ιταλία να είναι οι ίδιες που είχαν απελαθεί και από την Ισπανία.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι κάθε χώρα της Ευρώπης – η Ρουμανία είναι μέλος της Ε.Ε. – να σπρώχνει το πρόβλημα της εξώθησης παιδιών στην εγκληματικότητα από τους γονείς τους, κάτω από το χαλάκι της διπλανής χώρας. Πρόβλημα είναι που υπάρχουν σήμερα «γονείς» εγκληματίες, που ωθούν τα παιδιά τους συστηματικά από μικρές ηλικίες στο μικροέγκλημα αρχικά και μετά ποιος ξέρει σε τι άλλο;

Αυτά τα παιδιά αν αφεθούν στα χέρια των εγκληματιών γονέων τους πάνε χαμένα, όπως χαμένος θα είναι και όποιος βρίσκεται κάθε φορά στον δρόμο τους την ώρα της «δουλειάς» τους. Αυτό το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με κραυγές και απελάσεις…

Άσχετο με το κείμενο σχετικό με την Ημέρα:

O Θεός να προσέχει τον Άγιο Βουρλούμη τον Τρισμέγιστο...

8 σχόλια:

maria_pin είπε...

Fovero, kai poly epikindyno, to na kathwrizoume dhladh ton ekastote "exthro" sta plaisia mias koinwnikhs omadas, h enos laou, san na mhn einai panta h ftwxia pou wthei tous anthrwpous sto eglhma.

Pauline είπε...

Μια διευκρίνηση: Άλλοι οι Ρουμάνοι και άλλο οι Ρομ, οπότε το "ή" ("Ρουμάνων ή Ρομ") δεν είναι σωστό. Οι Ρουμάνοι είναι από την Ρουμανία, οι Ρομ (Romani) χαρακτηρίζονται ως έθνος και είναι οι γνωστοί τσιγγάνοι.Έχω την αίσθηση ότι μάλλον το νομοσχέδιο στο οποίο αναφέρεσαι εννοεί τους Ρομ και όχι τους Ρουμάνους.

P.S. Τολμώ να πω "Χρόνια Πολλά!" για το blogόνομα :-)

Filotas είπε...

Μαρία αυτό που είδα στην Ισπανία ήταν απίστευτο. Οκτώ χρονών παιδάκι ήταν "λαγός" για να μου φάει το δεκάχρονο αδελφάκι του το κινητό. Και μετά ο "κηδεμόνας" τηλεφωνούσε όλη τη νύχτα σε συγγενείς στη Ρουμανία...Νομίζω όμως ότι δεν είναι η φτώχια ο λόγος!...
Paulina καλώς ήρθες στο Calle Drama!:)
Η αναφορά μου έγινε έτσι γιατί νομίζω ότι οι Ισπανοί στις αναφορές τους, λέγοντας Ρομάνο εννοούν και τα δυο, δηλαδή και Ρουμάνο και Ρομ μαζί...
Σε ευχαριστώ για τις ευχές κι εσύ ότι επιθυμείς! Το μπλογκόνομα είναι και κανονικό...

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια Πολλά και πάντα Μελωδικά:)
besos

Filotas είπε...

Ευχαριστώ citronella μου! Κι εσύ βόλτες και χαρές πολλές και ...μακρινές!:)

0comments είπε...

Είναι Rom από τη Ρουμανία συνήθως. Όσο για το ζήτημα της εγκληματικότητας στους κύκλους των Αθίγκανων, είναι ένα θέμα τόσο περίπλοκο, όσο η ιστορία τους, η θεώρηση τους για την ίδια τη ζωή και κυρίως το πως μας αντιμετωπίζουν στις παραδόσεις τους όλους τους "Μπαλαμούς" - λευκούς.

Ενδιαφέρον θέμα για συζήτηση κ μελέτη. Όσον αφορά δε τις διώξεις τους από την κυβέρνηση Prodi υπάρχει μία διεθνής λέξη που την καλύπτει απόλυτα: ΠΟΓΚΡΟΜ! και ως εκ τούτου, ως ταχτική απόλυτα καταδικαστέα.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

Katerina ante portas είπε...

Χρόνια πολλά καθυστερημένα! Να σε χαίρονται οι αγαπημένοι σου να σε χαιρόμαστε και εμείς!

Της κόρης μου της έκλεψαν το πορτοφόλι στον ηλεκτρικό τις προάλλες ξένοι πιτσιρικάδες, καν βούλγαροι καν Ρουμάνοι.
Όταν το έλεγα στον οδοντίατρό μου (που έχει σπουδάσει στη Ρουμανία), μου εμπιστεύτηκε ότι έχει πελάτη που έκανε εισαγωγή πιτσιρικάδων πορτοφολάδων από τη Βουλγαρία και τους έρριξε στην πιάτσα..
Και τα ντόπια τζιμάνια έχουν μεγάλη ευθύνη, φίλε μου..

Filotas είπε...

Κατερίνα μου' σ' ευχαριστώ! Στα περισσότερα από αυτά που λες συμφωνάμε! Σε διαβάζω εμβρόντητος!... Την Καλημέρα μου!

Πάνερμος...