Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

"Ανθρωποθυσίες" στο βωμό της "ανταγωνιστικότητας": 3 εργάτες νεκροί σε λατομεία της Δράμας, τον τελευταίο χρόνο...


Ένας ακόμη εργάτης σε λατομείο του νομού Δράμας έχασε το περασμένο Σάββατο τη ζωή του, σε
Για τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργείται ήδη προανάκριση, ενώ σύμφωνα με την καταγγελία του ΠΑ.Μ.Ε., ο εργοδότης εξαφανίσθηκε μετά το τραγικό συμβάν και δε λειτουργήσει το λατομείο.
Το τραγικό συμβάν είναι το τρίτο τον τελευταίο χρόνο σε λατομείο του νομού Δράμας, εγείροντας ερωτηματικά για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα λατομεία και για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας. Στις 11 Μαΐου 2012, είχε χάσει τη ζωή του κατά την εκτέλεση εργασιών σε λατομείο ένας 44χρονος εργαζόμενος, ενώ στις 20 Φεβρουαρίου 2013 άλλος ένας 25χρονος εργάτης έχασε τη ζωή του σε λατομείο κατά τη διάρκεια επεξεργασία όγκων μαρμάρου.
εργατικό δυστύχημα που συνέβη το Σάββατο 6 Απριλίου. Είναι το τρίτο θανατηφόρο περιστατικό σε λατομείο του νομού μας, τον τελευταίο χρόνο, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία των εργαζομένων, αλλά και τις καταγγελίες συνδικάτων για ελλειπή μέτρα ασφαλείας και εντατικοποίηση της παραγωγής. Το εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, κατά την εκτέλεση εργασιών σε λατομείο της επιχείρησης “Δωρικά Μάρμαρα” στην περιοχή των Πύργων, όταν 46χρονος εργάτης καταπλακώθηκε από όγκο μαρμάρου, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.
Τα συνδικάτα καταγγέλλουν τις συνθήκες εργασίας, περιγράφοντας την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα λατομεία με την εντατικοποίηση των εργασιών και την κάλυψη δύο πόστων από έναν εργαζόμενο, ενώ οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους βιώνουν τόσο τις επισφαλείς εργασιακές συνθήκες, όσο και την αγωνία για το μέλλον σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Αναλυτικά:
Η ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Δράμας:
“Με λύπη πληροφορηθήκαμε το Σάββατο 6 Απριλίου τον αδόκητο χαμό ενός συναδέλφου, εργαζόμενου σε λατομείο μαρμάρου της επιχείρησης «Δωρικά Μάρμαρα» κατά την ώρα εργασίας του εκεί.
Δυστυχώς, πριν περάσει καλά – καλά ένας μήνας από το προηγούμενο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, η εργατική τάξη θρηνεί ένα ακόμη μέλος της που χάθηκε πρόωρα και άδικα.
Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου.
Το παρόν ατύχημα είναι αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στις λατομικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις επεξεργασίας του κλάδου του μαρμάρου.
Με τις γενικότερες μνημονιακές πολιτικές οι επιχειρήσεις του μαρμάρου έχουν μειώσει το προσωπικό τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας (Σάββατο). Συγκεκριμένα, δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις όροι του μεταλλευτικού κανονισμού.
Καλούμε τους εργαζόμενους στο χώρο του μαρμάρου σε επαγρύπνηση, τα Σωματεία του χώρου σε εγρήγορση για την πιστή τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας και του μεταλλευτικού κανονισμού.
Καλούμε την πολιτεία να ενισχύσει τη λειτουργία και τη στελέχωση των Επιθεωρήσεων Μεταλλείων και όχι την αποψίλωσή τους, διαμορφώνοντας έτσι συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στο χώρο λειτουργίας των λατομείων και της επεξεργασίας μαρμάρου.
Καλούμε το Επιμελητήριο Δράμας και τις εργοδοτικές οργανώσεις των επιχειρήσεων Μαρμάρου να αναλογιστούν τις ευθύνες τους.
Δηλώνουμε τέλος ότι το Εργατικό Κέντρο Δράμας μαζί με τους εργαζόμενους, θα κάνει ότι μπορεί σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο, έτσι ώστε να μπει φραγμός την ασυδοσία των εργοδοτών στο χώρο αυτό για να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα.”
Η ανακοίνωση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου:
“Είναι χωρίς τέλος οι θυσίες της εργατικής τάξης στο βωμό της αύξησης του καπιταλιστικού κέρδους. Δεν πέρασαν 2 μήνες από το προηγούμενο θανατηφόρο ατύχημα σε επιχείρηση μαρμάρων στη Δράμα και τώρα σε άλλη επιχείρηση μαρμάρων η αδηφαγία του εργοδότη είχε σαν αποτέλεσμα το φρικτό θάνατο εργάτη σε λατομείο.
Το Σάββατο 6/4 στη 1μμ στην επιχείρηση ΔΩΡΙΚΑ ΜΑΡΜΑΡΑ στη Δράμα, εξαιτίας των ανύπαρκτων κανόνων ασφαλείας καταπλακώθηκε και βρήκε τραγικό θάνατο από όγκο μαρμάρου ο εργάτης Βούλτσιος Ανέστης, 46 χρονών.
Το τελευταίο διάστημα στις επιχειρήσεις εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρων στη Δράμα έχουμε έξαρση των εργατικών ατυχημάτων και τραγικών θανάτων. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης εντατικοποίησης της εργασίας. Αυτό επιβάλει η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η μεγέθυνση των καπιταλιστικών κερδών που θεωρεί αναλώσιμο είδος τον εργαζόμενο.
Είναι γνωστό ότι στη συγκεκριμένη επιχείρηση, σύμφωνα και με τις μαρτυρίες των ίδιων των εργαζομένων, οι συνθήκες εργασίας, τα υποτυπώδη μέτρα ασφαλείας, η απίστευτη εντατικοποίηση --ένας εργαζόμενος τρέχει να καλύπτει 2 πόστα-- οδηγούν στα συγκεκριμένα τραγικά αποτελέσματα. Ο εργοδότης μετά το συμβάν εξαφανίστηκε και, μάλιστα την Δευτέρα και Τρίτη, η επιχείρηση δεν θα λειτουργήσει. Γιατί; Η κυβέρνηση συνεχώς αποδυναμώνει τις επιθεωρήσεις εργασίας ( η έδρα της συγκεκριμένης υπηρεσίας για τα λατομεία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη) δημιουργώντας προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ασυδοσία και επίθεση του κεφαλαίου και ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
Τώρα, όμως, οι εργαζόμενοι εκτός των άλλων διδάσκονται. Τώρα, εξανεμίζονται οι ψευδαισθήσεις τους ότι μπορεί ο καθένας μόνος να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα στους χώρους εργασίας και γενικότερα στη ζωή αδιέξοδα που δημιουργεί ο δρόμος ανάπτυξης που θεοποιεί την ανταγωνιστικότητα.
Η δημιουργία ταξικού σωματείου επείγει. Ο παραμερισμός της συμβιβασμένης ηγεσίας του εργατικού κέντρου είναι προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, για την συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας, την ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων που στόχο θα έχουν την ανατροπή της εξουσίας, οικονομικής και πολιτικής, του κεφαλαίου για την κοινωνία όπου ο εργαζόμενος θα διαχειρίζεται τον πλούτο που παράγει.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πάνερμος...