Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2007

«Ονειρούπολη» / Τσιμεντούπολη;

Ας ξεκαθαρίσουμε σήμερα μερικά πράγματα, με αφορμή την εκκωφαντική σιωπή του Δήμου Δράμας και των δημοτικών παρατάξεων(;!), γύρω από το τσιμεντάρισμα περιοχών του Δημοτικού Κήπου της πόλης, ώστε να τοποθετηθούν ξύλινα σπιτάκια και στον Κήπο για τι ανάγκες της φετινής «Ονειρούπολης», τα οποία και θα παραμείνουν μέσα στο πάρκο μόνιμα.

Τρεις κατασκευές από μπετόν και ξύλο, με όλη την ηλεκτρική υποδομή τους στο κεντρικό πάρκο της πόλης υπαγορεύονται από ποιες ακριβώς ανάγκες των πολιτών της Δράμας;

Η «Ονειρούπολη» ξεκίνησε ως μια εκδήλωση εθελοντών για τα Χριστούγεννα πριν από δύο χρόνια. Από όσο γνωρίζουμε όμως υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες που πουλάνε προϊόντα τους μέσα στα σπιτάκια. Δεν είναι κακό ότι πουλάνε κάποιοι προϊόντα στην «Ονειρούπολη». Είναι κάκιστο να επεκτείνεται η «πόλη» στον Κήπο για να έχουμε περισσότερα σημεία πωλήσεων ή σημεία έλξης επισκεπτών - αγοραστών. Ο Κήπος είναι Πάρκο, δεν είναι εκθεσιακός χώρος. Αν κάποια έκθεση ή εκδήλωση δεν βολεύεται στον Κήπο, πάει αλλού, δεν αλλάζει ο κήπος για να την χωρέσει.

Αν η «Ονειρούπολη» θέλει να μεγαλώσει, μπορεί κάλλιστα να μεταφερθούν όλα τα σπιτάκια σε μια άλλη περιοχή και όχι στο ασφυκτικά κυκλωμένο από την δόμηση κέντρο της πόλης. Ως πολίτης – και δεν είμαι ο μόνος - δεν θέλω κανένα κτίσμα στον Κήπο ή στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας.

Έχουνε ξεχάσει ή μάλλον δεν θα γνωρίζουν πολλοί από τους σημερινούς υπεύθυνους, ότι ο «Κήπος» δεν σταματάει στην Πατριάρχου Διονυσίου και στην Εθνικής Αμύνης. Τα νερά που πηγάζουν ή διέρχονται από τον δημοτικό κήπο της Δράμας, μεταφέρονται υπόγεια μέχρι την περιοχή του χειμάρρου Καλλιφύτου και από εκεί μετά από μια διαδρομή συναντούν τα νερά των πηγών της Αγίας Βαρβάρας.

Η περιοχή αυτή, δυτικά του διοικητηρίου που έχει γάργαρο νερό από τις πηγές της πόλης και δέντρα, είναι εγκαταλειμμένη, ενώ το περιβάλλον της επιβαρύνεται από την δυσωδία που φέρνουν ανεξέλεγκτα αποχετευτικά λύματα. Σε μια «ονειρούπολη», όπως αυτή που ζούμε όλο τον χρόνο δεν είναι παράλογο που κάποιοι σχεδιάζουν την κάλυψη όλης αυτής της περιοχής για να γλυτώσουμε από την οσμές των βόθρων και την ψεύτικη ανάγκη της χρόνιας αδιαφορίας.

Θεωρώ ότι η επιλογή για το «τσιμεντάρισμα» του κήπου ήταν βιαστική και απερίσκεπτη. Το μπετόν στα πάρκα δεν είναι πρόοδος, είναι οπισθοδρόμηση. Για την ακρίβεια δεν είναι όνειρο μιας πόλης , είναι ο εφιάλτης της.

Αν οι ελεύθεροι χώροι της πόλης και τα πάρκα της απειλούνται οφείλουμε να τους υπερασπιστούμε. Η διατήρηση και επέκταση τους είναι ο πρώτος παράγοντας ανόδου του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της...

10 σχόλια:

0comments είπε...

Η "ανάπτυξή" τους έχει καθαρά οικονομίστικα και μικροπολιτικά κριτήρια και ως τέτοια πρέπει να τύχει της ανάλογης αντιμετώπισης. Κι αν κάποιοι νομίζουν ότι τα μπετά είναι ο "πολιτισμός των φτωχών", είναι βαθειά νυχτωμένοι. Οι φτωχοί έχουν και γνώση και στόμα.

Μέχρι το τελικό ξήλωμα ...

γιατί Κήπος είναι Χώμα και Φυτά!

Filotas είπε...

Να οργανωθούμε λιγάκι!...
Όσοι και όσες eνδιεφέρεστε να μείνει ο Κήπος, Κήπος στείλτε mail: calledrama@gmail.com

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

χρονιά πολλά έστω και καθυστερημένα Άγγελε!
Όσο για τον κήπο είναι κρίμα το πράσινο να γίνει τσιμέντο για χάρη του κίτς!!!

ΥΓ Συγκρίνεις Καλλίφυτο με Ζωνιανά!? Ή αλλιώς "αγροτουριστική" ανάπτυξη χωρις όπλα!

Filotas είπε...

Στάθη σ' ευχαριστώ!
Για χάρη του χρήματος τσιμεντώνεται ο Κήπος, για να λαδωθεί το αντεράκι πολλών...
Όσο για την Καλλίφυτο νομίζω ότι σε αυτό το επίπεδο "ανάπτυξης" δεν συγκρίνεται με τίποτα με τα Ζωνιανά!...

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα..καλή εβδομάδα...καθυστερημένα χρόνια πολλά...!

Οσον αφορά την "Ονειρούπολη"...όπως αντιλαμβάνομαι μετατρέπεται σε "Ονειρό-δραμα"!
Προφήτης ο Στρινγκμπεργκ...προφήτης!

Babett

maria_pin είπε...

Τα χρόνια πολλά είναι για την Πέμπτη? Εγώ φαίνεται οτι εδώ που είμαι όλα τα έχω ξεχάσει πια- σόρυ δηλαδή!!

Μαζί σου Αγγελε κατά της τσιμεντοποίησης!!
Και καλή βδομάδα!

Filotas είπε...

Καλή εβδομάδα κυρίες μου!
Ευχαριστώ για την συμπαράσταση...

Ανώνυμος είπε...

ΝΤΡΟΠΗ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ! ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΡΑΜΑ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ Ο ΚΗΠΟΣ!

ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΔΗΛΑΔΗ?

τσιμεντούπολη και η Δράμα?...

epistimonas είπε...

Η τσιμεντοποίηση του κήπου είναι μέσα στα πλαίσια της εκσυχρονιστικής ανάπτυξης του Δήμου μας βρε παιδιά. Γιατί κατηγορείται άδικα τον Δήμο μας και ειδικά τον Θωμά μας; Επειδή έβαλε κάτι τσιμεντένιές πλάκες πάνω στον κήπο μας; Έτσι θα γίνουμε γνωστοί στο "Πανελλήνιο". Εδω που τα λέμε έχει δίκιο ο Θωμάς, όπου και να βάλω τον έχει πρώτη μούρη. ΕΤ3;ΝΕΤ;ΜΕGA;ANT1; καλα δεν μιλάω για τα τοπικά που όλα τον έχουν απο "κοντά"... Α΄ έχω γράψει ένα κείμενο στο blog μου σχετικά με την Ονειρούπολη.. αν θέλετε μπείτε να μου πείτε την γνώμη σας.

Ανώνυμος είπε...

Κοιταξτε να δειτε. Συμφωνω για την τσιμεντοποιηση που λετε αλλα δεν ειναι και κατι τοσο συνταρακτικο. Γιατι η πολη μας ειναι στις λιγες με το πρασινο και τα νερα, χωρις αυτο να σημενει οτι πρεπει να τα εξαφανησουμε. Η ονειρουπολη καθε χριστουγεννα φερνει περίπου 10,000 άτομα το λιγότέρο και εποφεούντε το 80% των καταστημάτων. Όλα αυτα εινα προβοκατσιες και τα βγαζουν αυτοι που ζηλευουν, οι προβοκατορες εκ του ασφαλους ομως...

Πάνερμος...