Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Η αόρατη - για τα media - διαδήλωση χιλιάδων πολιτών το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στα χρυσωρυχεία!


Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των πολιτών στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν οι επιτροπές Αγώνα Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής-Κιλκίς-Θράκης ενάντια στα Μεταλλεία χρυσού σε όλη τη Β. Ελλάδα, το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η συγκέντρωση ξεκίνησε από την Πλατεία Δημαρχείου και ακολουθήσε πορεία μέχρι το Καναδικό Προξενείο με κατάληξη στον Λευκό Πύργο, με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών
Οι επιτροπές κάλεσαν τον κόσμο να "διαδηλώσει ειρηνικά ενάντια στην σχεδιαζόμενη καταστροφή της Χαλκιδικής, του Κιλκίς, της Ροδόπης, του Έβρου" εκτιμώντας ότι "δεν πρόκειται υπάρξει βιώσιμο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας εάν δεν σταματήσει τώρα η λειτουργία των μεταλλείων χρυσού". Από το Σάββατο έχει ξεκινήσει η εβδομάδα κινητοποιήσεων ενάντια στα χρυσωρυχεία στη Β. Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες, τόσο στη Β. Ελλάδα, όσο και στα Ιωάννινα και την Αθήνα. Το Σάββατο επίσης αλληλέγγυοι στους κατοίκους της ΒΑ Χαλκιδικής πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για την καταστροφή του δάσους των Σκουριών, τοποθετώντας κομμένους κορμούς δέντρων στην είσοδο των γραφείων της εταιρίας Eldorado Gold.
Υπενθυμίζεται ότι αρνητική γνωμοδότηση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρίας “Χρυσωρυχεία Θράκης”, έλαβε με συντριπτική πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Α.Μ. -Θ. για την περιοχή της Θράκης, πριν από ένα περίπου μήνα.
Στο ψήφισμα τους οι διαδηλωτές του Σαββάτου αναφέρουν τα εξής:
“Εμείς οι κάτοικοι του Έβρου, της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς, της Κομοτηνής και της Χαλκιδικής που συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ και διαδηλώσαμε την αντίθεσή μας στην λειτουργία μεταλλείων χρυσού στον τόπο μας, απευθυνόμαστε στις Αρχές της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, στον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης και στον λαό της Θεσσαλονίκης και ζητάμε:
Να ενημερωθούν για τις καταστρεπτικές και ανεπανόρθωτες επιπτώσεις από τα πορίσματα των ανεξάρτητων επιστημονικών φορέων της πόλης και της χώρας (Πρυτανικό Συμβούλιο ΑΠΘ, Συμβούλιο Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Γεωπονική Σχολή ΑΠΘ, Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων ΑΤΕΙ Θεσ/νίκης, ΤΕΕ/ΤΚΜ, Ένωση Δασολόγων, κτλ).
Να ανατρέξουν στην διεθνή εμπειρία που δείχνει πως σε όλες τις περιπτώσεις, σε όλες τις χώρες, ακόμα και στις πιο προηγμένες τεχνολογικά, ακόμα και στις πιο ευαίσθητες περιβαλλοντικά, τα ατυχήματα τελικά συμβαίνουν και είναι καταστροφικά και ανεπανόρθωτα.
Και να δράσουν – ασκώντας πίεση προς την κυβέρνηση – για την αποτροπή της καταστροφής που επέρχεται και για την πόλη της Θεσσαλονίκης, από την τοξική σκόνη και την ρύπανση της ατμόσφαιρας.
Η Θεσσαλονίκη και οι κάτοικοί της, είναι γεωγραφικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά συνδεδεμένοι με τις περιοχές που προορίζονται να γίνουν το πεδίο αυτών των καταστροφών και ως εκ τούτου θα μοιραστεί όλες τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης.
Ας αντιδράσουμε άμεσα πριν είναι πολύ αργά για όλους !”
Θεσσαλονίκη 24/11/2012
OXI ΣΤΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ!
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ, ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ!

Περισσότερα για το θέμα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πάνερμος...