Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005

Η ερώτηση που εφημερεύει αναπάντητη…

Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Επιμελητήριο Δράμας, σχετικά με την εισαγωγή φοιτητών σε τμήματα των Α.Ε.Ι. και των Τ.Ε.Ι. στους πέντε νομούς της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την χρονιά του 2001. Συγκεκριμένα με υπολογισμένα τα χρόνια που οι εισαχθέντες μένουν στην πόλη αυτή λόγω της διάρκειας σπουδών είχαν: Δράμα – 700 φοιτητές- σπουδαστές, Ξάνθη – 3.500, Έβρος - 4.500, Καβάλα – 7.400, Κομοτηνή – 9.500. Είναι ενδεικτικό ότι και ο γειτονικός μας νομός Σερρών έχει με ανάλογο υπολογισμό 7.000 φοιτητές και σπουδαστές!
Είναι προφανές ότι ενώ όλοι οι γειτονικοί νομοί, έχουν έναν αριθμό φοιτητών που υπερβαίνει άνετα τον αριθμό των ντόπιων που σπουδάζουν σε άλλες περιοχές, ο νομός Δράμας δέχεται πολύ λιγότερους φοιτητές από όσους στέλνει σε άλλες περιοχές. Κι όλα αυτά χωρίς να υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία για όσους σπουδάζουν σε ιδιωτικές σχολές ή σε πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού. Το αρνητικό αυτό ισοζύγιο, αντανακλάται πρωτίστως στην απουσία νεαρόκοσμου στην ζωή της πόλης, ενώ και οικονομικά το τίμημα είναι πολύ βαρύ για έναν νομό σαν της Δράμας.
Το ερώτημα που εφημερεύει διαρκώς τα τελευταία χρόνια είναι απλό και αναπάντητο: Δεν καταλαβαίνουν οι κυβερνήσεις ότι ο νομός Δράμας δεν έχει μέλλον όσο συνεχίζεται αυτή η αρνητική κατάσταση ή θεωρούν ότι η Δράμα είναι αδύναμη να αντιδράσει, αφού οι κομματικοί βουλευτές παίζουν καλά το παιχνίδι τους;Απάντηση άμεση δεν περιμένω! Θα έρθουν οι εκλογές και όπως θα έρθουν θα φύγουν μαζί με τις ισχνές ελπίδες αυτού του τόπου για ένα καλύτερο μέλλον…

3 σχόλια:

0comments είπε...

ΔΡΑΜΑ!

nonplayer είπε...

Να προτείνετε την ίδρυση Τμήματος Θεατρικών Σπουδών - θα ταιριάξει! Αστειεύομαι. Έχετε όμως φαντάρους, που δεν έχουν άλλες πόλεις.

Filotas είπε...

#0 comments!
ΔΡΑΜΑ!...Όνομα και πράμα!...
#maiandros!
Δεν με αρέσει να μιζεριάζω, αλλά ούτε περισσότερους φαντάρους έχει η Δράμα! Με 2 τάγματα επιστράτευσης, 1 κέντρο νεοσυλλέκτων πυροβολικού και 1 μοίρα καταδρομέων, δεν μπορεί ούτε να συγκριθεί π.χ. με Έβρο ή Ξάνθη!
Πάντως είναι κρίμα να πηγαίνει ανεκμετάλευτο το όνομα του νομού!...

Πάνερμος...