Δευτέρα 28 Αυγούστου 2006

Τα ψεύτικα το λόγια τα μεγάλα…

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποκάλυψε την περιφερειακή διάσταση της «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης». Εκατοντάδες παιδιά από την Δράμα θα πάνε σε άλλες πόλεις για να σπουδάσουν. Στην Δράμα θα έρθουν μόλις 90!Αν υποθέσουμε ότι ο μέσος όρος διαβίωσης ενός φοιτητή είναι 900 ευρώ το μήνα και οι Δραμινοί φοιτητές – σπουδαστές είναι 1.000, το «έλλειμμα» για κάθε έναν από τους επόμενους μήνες για την τοπική οικονομία είναι 900.000 χιλιάδες ευρώ! Περίπου 10.000.000 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Επί τέσσερα χρόνια που είναι ο μέσος όρος του χρόνου σπουδών, 40.000.000 ευρώ. Τα νούμερα είναι ενδεικτικά αλλά δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία είχε κατά τα άλλα ως πρώτη προτεραιότητα την περιφέρεια, με μια «αξιοκρατική» ρύθμιση ουσιαστικά κλείνει τα Τ.Ε.Ι. της περιφέρειας. Αφού η αξιοκρατία στην παιδεία δεν μπορεί να εφαρμοστεί πουθενά αλλού, εφαρμόζεται μόνο «στου κασίδη το κεφάλι».

Δεν είναι περισσότερο ανεπαρκή εκπαιδευτικά από άλλα, τα Τ.Ε.Ι. που κινδυνεύουν να κλείσουν. Ανεπαρκής είναι η διαδικασία που μετατρέπει τους μαθητές λυκείου ή σε «ρομποτάκια» ή σε loosers στις τάξεις του λυκείου. Αυτό το ληστρικό εκπαιδευτικό σύστημα, με την παραπαιδεία να οργιάζει και τους γονείς να είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι να υποστούν αφαίμαξη αφού τελικά τα παιδιά θα καταλήξουν να σπουδάζουν μόνο σε μεγάλες πόλεις όπου και το κόστος διαβίωσης είναι πολύ πιο μεγάλο από ότι στις μικρές. Και την περιφέρεια να πληρώνει βαρύτατο τίμημα για την αφέλεια της να πιστεύει πάντα «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Και περνώντας τα χρόνια να λέει έχει ο Θεός!…

5 σχόλια:

Juanita La Quejica είπε...

Καλή Εβδομάδα Angelito.
Άσχετο με το θέμα σου, αλλά είδες το blog για τους ανθρώπους από καλαμπόκι http://nadaparanosotros.blogspot.com ; Ενδιαφέρον!

Ανώνυμος είπε...

Οι Δραμινοί φοιτητές γιατί δεν προτίμησαν τα τει της πόλης τους άραγε??

Filotas είπε...

@ Καλή εβδομάδα Χουανίτα! Σε ευχαριστώ για το λινκ!:-)
@ έρμαιο μήπως κάνεις κάποιο λάθος?! Σε σύνολο 70.000 επιτυχόντων από όλη την Ελλάδα στα δύο Τ.Ε.Ι. της Δράμας θα έρθουν φέτος 85 σπουδαστές, 19 από τους οποίους είναι από την Δράμα( τα στοιχεία είναι στη διάθεση σου). Ποσοστό περίπου 25% δηλαδή!!!
Αν και εγώ θα προτιμούσα άλλη πόλη για να σπουδάσω, το θέμα δεν παύει οικονομικά να έχει μια άκρως αποικιοκρατικού χαρακτήρα διάσταση...

Ανώνυμος είπε...

"Εκατοντάδες παιδιά από την Δράμα θα πάνε σε άλλες πόλεις για να σπουδάσουν."
Το σχόλιό μου είχε αφορμή την παραπάνω φράση σου.

Δεν ξέρω καν τί σχολές έχει η Δράμα, βλέπω όμως την κίνηση στις σχολές της Λάρισας όπου ζω. Οι σχολές που προτιμούν οι Λαρισαίοι υποψήφιοι είναι η Ιατρική, η Νοσηλευτική, η Λογιστική...Με λίγα λόγια οι σχολές που θεωρούνται "καλές". Αλλιώς προτιμούν κάποια σχολή σε Αθήνα και Θεσ/κη. Κάτι ζωϊκές και φυτικές παραγωγές λειτουργούν ακόμα με φοιτητές που περνάν εκεί από σπόντα ακριβώς επειδή είχαν ως τώρα χαμηλότατες βάσεις. Και ναι, στα Τει εδώ το επίπεδο είναι χαμηλό, τα γραπτά που έχω δει απογοητευτικά σε σημείο να αναρρωτιέσαι για το βαθμό αντίληψης πλέον , όχι απλά γνώσεων των φοιτητών.

Με το υπάρχον σύστημα λοιπόν οι ίδιοι οι φοιτητές με τις επιλογές τους στο μηχανογραφικό διαμορφώνουν την κατάσταση, αυτό λέω.

Filotas είπε...

@ το πνεύμα της φράσης από την οποία πήρες αφορμή για να σχολιάσεις, αφορούσε όχι την επιλογή των μαθητών να πάνε να σπουδάσουν σε άλλες πόλεις όπου υπάρχουν πιο "δημοφιλείς" σχολές, αλλα για το γεγονός ότι η Δράμα έχει μόλις δύο αντιδημοφιλή τμήματα Τ.Ε.Ι. και έτσι έχει μόνιμα ένα όχι μόνο οικονομικό "έλλειμα" το οποίο είναι δυσβάστακτο. Οι πόλεις όπου οδηγούνται οι φοιτητές μέσω του μηχανογραφικού είναι προκαθορισμένες με πολιτικές αποφάσεις. Σε ότι αφορά το επίπεδο σε κάποια Τ.Ε.Ι. δεν διαφωνώ μαζί σου, αλλά δεν αφορούσε αυτή την παράμετρο το κείμενο μου.
Καλώς ήρθες πάντως στο Calle Drama

Πάνερμος...