Τρίτη 29 Αυγούστου 2006

Το κοινωνικό κόστος της απουσίας 20αρηδων…


Σε συνέχεια του χθεσινού σημειώματος, θα ήθελα να προσθέσω την κοινωνική διάσταση της απουσίας από το νομό μας των 20άρηδων που φεύγουν να σπουδάσουν σε άλλες πόλεις. Τα παιδιά αυτά είναι κατά τεκμήριο παιδιά που έχουν μοχθήσει και κατέχουν την γνώση, ενώ στην ηλικία αυτή οι περισσότεροι νέοι αναζητούν μέσα έκφρασης, εκδηλώνουν τις πολιτικές τους ανησυχίες, έχουν διάθεσης προσφοράς χωρίς να επιδιώκουν μόνο το κέρδος. Στον αντίποδα τα παιδιά που μένουν – στην πλειοψηφία τους - έχουν σαφώς χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και προέρχονται κυρίως από ημιαστικές και ορεινές περιοχές.

Η εικόνα που παρουσιάζουν λοιπόν πόλεις με φοιτητικό πληθυσμό είναι σε πολλές περιπτώσεις σαφώς πιο ζωντανή από άλλες όπου απουσιάζουν οι 20άρηδες ή είναι πολλοί λίγοι σε αριθμό.

Η απουσία των 20άρηδών διαφοροποιεί και τις συντηρητικές από τις προοδευτικές πόλεις, δείχνει ποιες πόλεις έχουν πολιτιστικά γεγονότα και ποιες δεν έχουν, ποιες κινούνται στον ρυθμό της νεολαίας και ποιες παραμένουν σ’ ένα γενικότερο τέλμα με πλεονεκτήματα που έχουν να κάνουν μόνο με το φυσικό περιβάλλον ή με τον ήσυχο τρόπο ζωής.

Πιστεύω ότι αυτή η διάσταση της απουσίας των εικοσάρηδων είναι πιο σημαντική από την οικονομική. Γιατί ακόμα κι αν ένας τόπος ξεπεράσει το οικονομικό έλλειμμα με άλλους τρόπους, ποτέ δεν πρόκειται να γιατρέψει αυτή την «πληγή»…

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως η ΝΔ δεν πήρε τις εκλογές λόγω της επαρχίας; Τους βολεύει ο συντηρητισμός λοιπόν.

ενδιαφέρουσα η τοποθέτησή σου

Filotas είπε...

Αυτό όμως δεν γίνεται αντιληπτό από πολλούς "προοδευτικούς" raresteak! Καλώς ήρθες στο Calle drama!

ci είπε...

Αχ αχάριστε τόσους ναούς πολιτισμού έχουμε κι εσύ σνομπάρεις:ΡΡ
Η όαση πλησιάζει πάντως, ούτε ένας μήνας!:)

0comments είπε...

Πέστα Χρυσόστομε!

Φιλάκια

Filotas είπε...

Μας παίρνουν φοιτητές - φοιτήτριες, μας παίρνουν και φαντάρους στα ...άντα φέυγα, γαμώ το σπανάκι μου! Παραλίγο θα έχανα και το φεστιβάλ για την πατρίδα κι όλους αυτούς, συν- νιφάδα μου!...
Angelito amig0! Angelito y besitos!

maria_pin είπε...

Φίλε Αγγελε, σ'ευχαριστώ για τα νέα από τη Δράμα. Σε διαβάζω στην Αγγλία και πέρνω μια ιδέα για το τι τρέχει εκεί κάτω.

Filotas είπε...

Maria pin! Να μην με ευχαριστείς! Να σχολιάζεις που και που! Καλώς μας βρήκες!:-)

Πάνερμος...