Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2007

Δημοκρατικά και καλπονοθευτικά!

Είναι φυσιολογικό για μια κυβέρνηση που έχει εξασφαλίσει οριακή πλειοψηφία στην Βουλή η πρώτη εξαγγελία της να αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ένα πιο πλειοψηφικό σύστημα που θα δίνει άνετη πλειοψηφία στο πρώτο κόμμα των εκλογών για να περνάει, ως κοινωνική μειοψηφία, τις πολιτικές του. Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται…

Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που ακρωτηρίασε την λαϊκή βούληση στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης με την θέσπιση του 42% ως όριο για την πλειοψηφία από κάποιον συνδυασμό.

Το πρόσχημα για τους αντιδημοκρατικούς εκλογικούς νόμους είναι η κυβερνητική σταθερότητα. Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση ακόμα κι αν γι’ αυτό πρέπει να θυσιαστούν μερικοί βουλευτές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αλλά δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζεται ο οποιοσδήποτε ότι τον στηρίζει μια κοινωνική πλειοψηφία. Για μειοψηφία πρόκειται, είτε πάρουμε υπόψη τα ποσοστά της Ν.Δ. είτε τα αθροίσουμε με αυτά του Λά.ο.ς, που είναι δεδομένο ότι θα στηρίξει αρκετές από τις συντηρητικές επιλογές της κυβέρνησης Καραμανλή.

Η αναλογικότητα της αντιπροσώπευσης είναι αυτή που ενισχύει την λειτουργία του πολιτικού συστήματος και ενισχύει την συμμετοχή των πολιτών. Από την άλλη οι πλειοψηφικοί εκλογικοί νόμοι είναι αυτοί που συντηρούν την πολιτική ισχύ του δικομματισμό και ταυτόχρονα ενισχύουν την πελατειακή λειτουργία των δύο κομμάτων…

5 σχόλια:

Jim.Hellas είπε...

απορώ γιατί δεν γίνεται θέμα στα ΜΜΕ η εν λόγω αλλαγή του εκλογικού νόμου που θέλει να περάσει η Κυβέρνηση! Λαΐκισαν λίγο πριν και τώρα που είδαν ότι τελικά έβγαλαν τα ματάκια τους με την εκδημοκράτιση του σύστήματος, είπαν να ΄κάνουν αλλαγές για να μπορέσουν να φάνε καλά..

Ειλικρινά η Ελλάδα με πληγώνει! :(

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Εννοείτε ότι δεν γίνεται θέμα γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση - σύσσωμη σε αυτό το θέμα (!!!)- συμφωνεί με την ΝΔ γιατί φαντάζεται ότι στις επόμενες εκλογές μπορεί να είναι αυτή στην θέσης της ΝΔ.

maria_pin είπε...

Χάλασε ο κόσμος φίλε μου! Ούτε να μιλήσεις πια δεν μπορείς για απλή αναλογική! Και όμως αυτή είναι η βάση της δημοκρατίας και όχι οι ενυσχημένες!Τί θα πει ισχυρή κυβέρνηση και γιατί θα πρέπει να τη θέλουμε δηλαδή? Αμα υπάρχουν ισχυροί θεσμοί, δε χρειάζονται ισχυρές κυβερνήσεις και ανίσχυροι πολίτες, αλλά το αντίθετο!

Καλή βδομάδα!

Filotas είπε...

@Jim άμα την αγαπάς ακόμα, δυστυχώς...
@Στάθη νομίζω ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. διαφώνησε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, αν και νομίζω ότι έτσι όπως είναι τώρα το "κίνημα" θα διαφωνούσε με την κυβέρνηση ακόμα και για ψύλλου πήδημα!...
@Μαρία ποιος θα διορίζει τον κόσμο και θα εξυπηρετεί τους "τομαράκηδες" για να αισθάνονται δικαιωμένοι για την μαλακία που τους δέρνει, αν δεν υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση!
Καλή εβδομάδα και καλό μήνα σε όλους και όλες!!!

0comments είπε...

εκζακτιμάν!

Πάνερμος...