Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Εμείς γίναμε «γάιδαροι». Τα παιδιά μας;


«Σύμφωνα με τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης", η έρευνα έδειξε πως όσο πιο συχνά τρώνε τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους τόσο είναι πιο υγιή. Τρέφονται καλύτερα, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά: διαπιστώθηκε πως τα παιδιά που τρώνε τακτικά με τους γονείς τους κινδυνεύουν λιγότερο από τα άλλα να αρχίσουν το κάπνισμα, το πιοτό ή τα ναρκωτικά» (Από την στήλη του Ρούσου Βρανά στα Νέα. 22/10/2007)… «Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία συστήνει να μη βλέπουν καθόλου τηλεόραση τα παιδιά κάτω των δύο ετών και να βλέπουν μία με δύο ώρες «ψυχαγωγικές εκπομπές» τα μεγαλύτερα παιδιά. Επιπλέον, η εταιρεία συμβουλεύει τους γονείς να μην τοποθετούν τηλεοράσεις στα δωμάτια των παιδιών. Σήμερα ένα στα πέντα παιδιά -σύμφωνα με τη μελέτη της ομάδας του Johns Hopkins- βλέπει περισσότερες από δύο ώρες τηλεόραση καθημερινά, ενώ το 41% είχε τηλεόραση στο δωμάτιό του μέχρι την ηλικία των 5. «Τα παιδιά που βλέπουν πολλή τηλεόραση από τα δύο μέχρι τα πέντε τους χρόνια συμπεριφέρονται πιο επιθετικά και αντικοινωνικά μετέπειτα, ενώ αντιμετωπίζουν και προβλήματα με τον ύπνο και τη συγκέντρωση», λέει η Kamila Mistry.» (Ελευθεροτυπία 23/10/2007. Ένθετο Υγεία και Διατροφή)… Την κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων, τις οποίες χαρακτήρισαν «εθνικιστικό κατάλοιπο δικτατορικών καθεστώτων και αντιπαιδαγωγικό θεσμό», ζήτησαν φορείς της Θεσσαλονίκης που ετοιμάζουν «εναλλακτικό» εορτασμό της εθνικής επετείου αμέσως μετά την ολοκλήρωσης της παρέλασης το ερχόμενο Σάββατο. (Νέα 23/10/2007)…

5 σχόλια:

cuentos_nat είπε...

Ναι angelito αλλα οι σημερινοί ενηληκες-μεσηληκες είναι γενιές που μεγάλωσαν χωρίς ή με ελάχιστη τηλεόραση.Νιώθεις ότι στην πλειοψηφία είναι πιο υγειή άτομα από τα σημερινά παιδιά?
Έτσι μία απορία εχω. Δεν διαφωνώ με τη στατιστική άλλα μήπως είναι πιο εύκολο να μη ψάχνουμε τί οδηγει τα παιδιά σε αυτοκαταστροφικές συνήθειες και στη μιζέρια? Μήπως δεν είναι απλά ένα κοινωνικό θέμα αλλα πρώτα απ'ολα το θέμα είναι πολιτικό?
φιλιά

Ανώνυμος είπε...

simfono sto oti, meta tin dikia mas genia tha to dume auto... alla ok... an den ine tv tha ine alli othoni (kinito, playstation, ipologistis...) oi anages pou dimiourgoume emeis ke pou ousiastika den iparhun ine to provlima... alla to idan kapoioi ke to kanoun ke marketing.

ke stin teliki to provlima ine ti kaneis me ton xrono sou efoson mas ehun klepsei ton perissotero. oute oneireuomaste pia! an den kaneis kati epeidi katalavenis kane kati etsi apo antidrasi tulaxiston!

ego prosopika niotho oti merikes fores me pai to prama ke den to pao ego... ke ekei pezete to olo pragma. tora tsigaro i tileorasi i narkotika... o kathenas opos nomizei... alla na kserei to giati tulaxiston ;]

Ciao!

Filotas είπε...

Νατούλα μου αναφέρομαι σε αυτό ακριβώς. Ότι ενήλικες που δεν μεγάλωσαν με τόση πολλή τηλεόραση, φτάνουν σήμερα να βάζουν τα παιδιά να κάθονται μπρος στο χαζοκούτι με τις ώρες για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Το τι θα γίνεται μετά από είκοσι πέντε χρόνια δεν θέλω να το φανταστώ αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, που θα συνεχίσουν μάλλον...
Μάνθε αναφέρομαι σε τρία γεγονότα στα οποία τα παιδιά είναι αναγκασμένα ή προκαλούνται να κάνουν κάτι από τους γονείς τους (μεσημεριανό τραπέζι, τηλεθέαση, παρέλαση). Θέλω να πω ότι αφήνουμε ως κοινωνία, λόγω και πίεσης των γενικότερων συνθηκών, καλές συνήθειες περασμένων δεκαετιών και διατηρούμε μόνο τα αρνητικά...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Η τηλεόραση στα μικρά παιδιά ευθύνεται και για το γλωσσικό τους επίπεδο και την αδυναμία τους να εκφραστούν γραπτά ή προφορικά με χρονική συνέχεια. Ωστόσο, ενισχύει την κριτική τους ικανότητα, τουλάχιστρον πολύ πιο έντονα από ότι οι παλαιότερες γενιές.

Filotas είπε...

Δείμε νομίζω ότι παίζει ρόλο και το είδος του προγράμματος που παρακολουθούν τα παιδιά στην διαμόρφωση της κριτικής σκέψης...Γενικά πάντως θεωρώ ότι είναι κακή επιρροή!

Πάνερμος...