Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2007

Free Burma!

Ρίχνοντας μια ματιά σήμερα σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες με διεθνή νέα, διαπίστωσα ότι τα τηλεγραφήματα από την Μιανμάρ – Μπούρμα είναι λιγότερα από τις προηγούμενες ημέρες. Η καταστολή του κινήματος της αντιπολίτευσης σε συνδυασμό με την αποχώρηση του απεσταλμένου του Ο.Η.Ε. στην χώρα, έχουν αφήσει ελεύθερο το πεδίο στην Χούντα να εξοντώσει τους πρωτεργάτες των κινητοποιήσεων των προηγούμενων εβδομάδων. Η Μπούρμα έχει χούντα εδώ και πέντε δεκαετίες. Το καθεστώς έχει την στήριξη της Κίνας και την σιωπηλή αποδοχή πολλών άλλων κρατών.

Με την ολοένα διευρυνόμενη καταστολή σε εξέλιξη οι πιέσεις όλων στρέφονται πια προς την Κίνα η οποία πουλάει γκλάμουρ εν’ όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008. Στην ιστοσελίδα www.avaaz.org έχουν ήδη συγκεντρωθεί 580.000 υπογραφές που καλούν τον Κινέζο πρόεδρο Ζιντάο και το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. να σταματήσουν την αιματοχυσία. Από εκεί συντονίζονται και μια σειρά από διαδηλώσεις για την Μπούρμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια ημέρα Δράσης για την Μπούρμα, ενώ σήμερα χιλιάδες blogs δημοσίευσαν εικόνες και κείμενα για την χώρα της Ασίας (www.free-burma.org)

Αφορμή για την εξέγερση, που είχε ως προωτοστάτες του βουδιστές μοναχούς της χώρας, αποτέλεσαν οι μεγάλες αυξήσεις που επέβαλλε το καθεστώς στις τιμές των καυσίμων μέσα στον Σεπτέμβρη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πάνερμος...