Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2006

«Έχουμε το δικαίωμα να σατιρίζουμε τον Θεό»;!...

Αν μποορούσα να τα βρω - πέραν αυτού που βλέπετε δεν εντόπισα κανένα άλλο στο google - θα δημοσίευα σήμερα τα σκίτσα του Μωάμεθ, που προκάλεσαν την οργή κάποιων – ίσως και όλων – των μουσουλμάνων. Προχθές εκκενώθηκαν δύο φορές τα γραφεία της δανέζικης εφημερίδας «Jyllands Posten» – η οποία πρωτοδημοσίευσε τα σκίτσα – μετά από απειλητικά τηλεφωνήματα για τοποθέτηση βόμβας, ενώ σε πολλές αραβικές χώρες έχει κηρυχθεί μποϋκοτάζ σε βάρος των δανέζικων προϊόντων εν γένει.

Η οργή πηγάζει από την απαγόρευση απεικόνισης του προφήτη του Ισλάμ, Μωάμεθ! Απαγόρευση που υπάρχει με πολλές άλλες στην ζωή των μουσουλμάνων και συνυφαίνει ένα ασφυκτικό φράχτη στην καθημερινή ζωή τους. Κανένα πρόβλημα όσο οι μουσουλμάνοι συνειδητά επιλέγουν π.χ. να κάνουν έρωτα χωρίς να βλέπουν γυμνό το σώμα της συζύγου.

Το πρόβλημα μου είναι όταν οι απαγορεύσεις στις οποίες υποβάλλονται πρέπει να ισχύουν και για οποιονδήποτε άλλον, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Το αυτό ισχύει για οποιοδήποτε θρησκευτικό δόγμα.

Στην χθεσινή της έκδοση η γαλλική εφημερίδα «France Soir» αναδημοσίευσε τα σκίτσα, τασσόμενη σαφέστατα, παρά τις απειλές, υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και αναφέροντας στο κύριο θέμα της: «Έχουμε το δικαίωμα να σατιρίζουμε ακόμα και τον Θεό». Σήμερα απολύθηκε ο αρχισυντάκτης της!!!

Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να βλέπει σκίτσα, να παρακολουθεί εκθέσεις, να ακούει τραγούδια, να κάνει γυμνός έρωτα. Και κανέναν, αυτός ο ίδιος ,δεν μπορεί να υποχρεώσει να μην κάνει όλα τα παραπάνω οτιδήποτε περιεχόμενο κι αν έχουν, όσο βλάσφημα ή ακραία κι αν είναι για τον ίδιο. Ώσπου να το καταλάβει χρειάζονται πολλά δημοσιεύματα!…

10 σχόλια:

Marina είπε...

Πολλοί μουσουλμάνοι δεν είναι υπέρ της ελεύθερης έκφρασης γιατί τους βολεύει να "εκδικούνται" με τον τρόπο τους αυτούς που τους μπαίνουν στη μύτη.

Filotas είπε...

Πάντως "η κρίση των σκίτσων" ήταν μια καλή, πλην όμως χαμένη, αφορμή για να σταλεί ένα μύνημα στους αντιδρώντες μουτζαχεντίν!:-(

ci είπε...

Χμ..δύσκολο Ανχελίτο. Υπάρχει και ο σεβασμός. Το θέμα είναι τα όρια,αν υπάρχουν,ποιος τα ορίζει κλπ κλπ
Καλό βράδυ!

Juanita La Quejica είπε...

Εγώ πιστεύω στην ελευθερία του λόγου, της σκέψης, της ύπαρξης. Όπως υποστήριζα ότι ήταν λάθος να επιβάλλουν οι γάλλοι την απαγόρευση της μαντήλας στα σχολεία, έτσι θεωρώ απαράδεκτο και όλο αυτό με τις γελοιογραφίες του Μωάμεθ. Δεν κατάλαβα δηλαδή... όταν υπάρχουν ανά τους αιώνες εκατομμύρια αντίστοιχες τέτοιες κινήσεις για τον Χριστό, τον Βούδα, τον Κούδα και δεν ξέρω ποιον άλλο, γιατί θα πρέπει οι Μουσουλμάνοι ή η εκάστοτε κοινότητα να επιβάλλει τη δική της λογοκρισία; Αν τους ενοχλεί, να μη τα βλέπουν. Όλους, γενικά.

Filotas είπε...

Ότι αξίζει, πονάει και είναι χμ!...δύσκολο, συν-νιφάδα μου!:-)
Καλημέρες!
Συμφωνώ juanita! Και πολύ με άρεσε που τα σκίτσα δημοσιεύτηκαν σήμερα και στην El Pais και σε κάποιες άλλες εφημερίδες!

Mirandolina είπε...

Ανχελίτο, εκείνο που εμένα μ ενοχλεί είναι η υποκρισία. Για τα δικά του δικαιώματα ο γάλλος εξανίσταται, αλλά τα δικαιώματα του μουσουλμάνου τα έχει γραμμένα. Ο σεβασμός οφείλει να είναι προς όλους ο ίδιος.

Filotas είπε...

Και μένα με ενοχλεί βρε Μιραντολίνα, αλλά δεν ακυρώνει την ουσία των απαγορεύσεων που προσπαθούν να επιβληθούν μέσω απειλών και μπουκοτάζ σε όλες τις χώρες και σε όλους τους ανθρώπους...

αερικο είπε...

...........

Να θυμηθουμε λιγακι οτι ο ισλαμισμος σημερα (τουλαχιστον...) δεν ειναι απλα θρησκευτικη εκφραση αλλα πολιτικοκοινωνικοοικονομικοεπεκτατικο κινημα με συγκεκριμενους πολιτικους στοχους κατω απ' τη μασκα του "Μωαμεθ" ;; εε;

Filotas είπε...

Όπως και ο Χριστιανισμός αγαπητό Αερικό!...

αερικο είπε...

Eεεε..αν επιτρεψω στον εαυτο μου να σκεφτει την προσφατη κατασταση ενθρονησεων και εκθρονησεων στο Πατριαρχειο Ιεροσολυμων και δεν κανω και αναδρομες στο παρελθον και σκεφτω πως σημερα αποτελει(ο ορθ. χριστιανισμος)ξεπεσμενη αριστοκρατεια και αν ειχε τις προϋποθεσεις και τη σημερινη δυναμη του Ισλαμισμου το ιδιο θα 'κανε..τοτε , ναι εχεις δικιο. :-)))

Πάνερμος...