Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2006

Save Drama!...(It´s not a Joke)

Μερικά αδιάσειστα στοιχεία για τους «ευαίσθητους» περιβαλλοντικά συμπολίτες μας που ονειρεύονται την Δράμα ενεργειακό – λιγνιτικό κέντρο. Αλλά και για όλους εμάς τους «αναίσθητους» γύρω από το μείζον πρόβλημα της ανεργίας!:

«Πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ – περίπου 25 δις δραχμές - θα κληθεί να πληρώσει φέτος η χώρα μας για την αναγκαστική αγορά πρόσθετων δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από το Παγκόσμιο Χρηματιστήριο Ρύπων, εξαιτίας της καθυστέρησης προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για ηλεκτροπαραγωγική αλλά και για θερμικές χρήσεις. Το ποσό αυτό θα ξεπεράσει τα 90 εκ. ευρώ κατ’ έτος, από το 2010, λόγω καθυστέρησης εφαρμογής του «Εθνικού Προγράμματος μείωσης εκπομπών αερίων φαινομένου θερμοκηπίου». Το πρόγραμμα αυτό δεσμεύει τη χώρα μας να μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 4.500.000 τόνους ετησίως με την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.» ( Ναυτεμπορική on line18/12/2005).

«Στην πρώτη θέση της λίστας της WWF με τα πιο ρυπογόνα ηλεκτροπαραγωγά εργοστάσια κατατάσσεται η μονάδα της ΔΕΗ του Αγίου Δημητρίου στην Πτολεμαΐδα. Η λίστα διαμορφώθηκε από την παγκόσμια επιτροπή διατήρησης αποθεμάτων και κατατάσσει τους 30 πιο ρυπογόνους σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπης των 25, βάση της απόδοσής τους σε γραμμάρια CO2 ανα kWh. Στην τέταρτη θέση των πιο ρυπογόνων εργοστασίων στην Ευρώπη είναι ο Α.Η.Σ. Καρδιάς.» Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον σταθμό του Αγίου Δημητρίου ισοδυναμούν με τις ετήσιες εκπομπές ρύπων από 3,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα. (Στοιχεία για το έτος 2005 του Παγκόσμιου Ταμείου για την Φύση (WWF).http://powerswitch.panda.org/news_publications/publications_detail.cfm?uxNewsID=25477 ).

Σε παγκόσμια κλίμακα υπάρχει σε εξέλιξη μια εκστρατεία για την αλλαγή στον τρόπο παραγωγής της ενέργειας που καταναλώνουμε. Μάλιστα σε χώρες όπου η αγορά ενέργειας είναι απελευθερωμένη, οι καταναλωτές καλούνται να αγοράζουν ρεύμα από εταιρίες που το παράγουν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. (http://powerswitch.panda.org/ )

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από επιστημονικές έρευνες και είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε στις παραπάνω ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

Επειδή τυγχάνω «αναίσθητος» για το θέμα της ανεργίας, παρότι είμαι ιδιωτικός – τι παράξενο;! - υπάλληλος, θα ήθελα εν κατακλείδι να αναφέρω ότι πέραν των συντριπτικών στοιχείων για την ασύμφορη συνολικά εκμετάλλευση των λιγνιτών του κάμπου της Δράμας, ότι για όλους εμάς τους «αναίσθητους» που εξαπατήσαμε τους «ευαίσθητους» συμπολίτες μας το 1991, η απόφαση για να μείνουν ανεκμετάλλευτα τα κοιτάσματα του λιγνίτη, είναι πέρα για πέρα πολιτική. Και από τότε μέχρι σήμερα η αλματώδης αύξηση της ανεργίας έγινε ενώ το νομό διοικούσαν πολλοί από τους «ευαίσθητους» και τότε και σήμερα συμπολίτες μας…

Στην φωτό δια χειρός amig0 τμήμα του κάμπου της Δράμας που φιλοξενεί τα λιγνιτικά κοιτάσματα και θα εξαφανιστεί αν αυτά εκμεταλλευτούν για να παραχθεί "βρώμικο" ρεύμα!

6 σχόλια:

0comments είπε...

Η πλάκα η μεγάλη θα είναι την επόμενη των δημοτικών. Όταν δημοτικοί άρχοντες θα είναι πάλι οι ίδιοι γαμώτο μου! Είτε in personam (Μπρρρ!!! ..μοιρίδης) είτε δι' αντιπροσώπου (Ο παρίσταμαι και χαιρετίζω σημερινός αχυράνθρωπος)

'μώ την πίστη τ και το θάμα τ!

Filotas είπε...

Amig0 βλέπω να κάνουμε μπλογκάκι με τον τίτλο του σημερινού μου ποστ! Χαιρετίσματα από την - εν κινδύνω - πατρίδα!

Juanita La Quejica είπε...

Καλημέρα! Και Καλά Ξεμπερδέματα!
Πες μου όμως... έχετε χωριστεί στα 2 οι Δραμινοί; Οι κάτοικοι τί άποψη έχουν για το θέμα; Στο σύνολό τους, γιατί η δική σου θέση είναι ξεκάθαρη. Των υπολοίπων; Κάνετε συγκεντρώσεις, το συζητάτε, έχετε οργανωθεί;

Filotas είπε...

Καλημέρες Juanita!
Το 1991 είχαν μαζευτεί περίππου 40.000 υπογραφές κατοίκων ενάντια στους λιγνίτες. Από τότε η ανεργία στο νομόέχει εκτιναχθεί σε επίπεδο 25 - 30 % και οι προοπτικές ανάπτυξης είναι ελάχιστες. Πάνω σε αυτή την βάση προσπαθούν συγκεκριμένοι πολιτικοί και εργολαβικοί κύκλοι να επαναφέρουν με την πρόθυμη ανταπόκριση της κυβέρνησης το θέμα. Από το 91 κι έπειτα δεν έχουν γίνει συζητήσεις ή εκδηλώσεις, αλλά από εδώ και πέρα θα επανέρθουμε στο θέμα!

Juanita La Quejica είπε...

40.000 σε σύνολο κατοίκων εκείνη την εποχή;
Δίκοπο μαχαίρι πάντως. Αν ζούσα εκεί, με δεδομένο την αυξημένη ανεργία αλλά και την καταστροφή του περιβάλλοντος, ειλικρινά δεν ξέρω τί θα επέλεγα τελικά...

Filotas είπε...

Οι μισοί κάτοικοι του νομού σχεδόν! Αυτό το δίλημμα τίθεται με τον εκβιασμό πείτε μας πως αλλιώς θα βρεθούν δουλειές και φαίνεται να συγκινεί κάποιους! Είδωμεν...

Πάνερμος...