Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2006

Και στην Ε.Ε. μπουζουριάζουν αβέρτα!

Πριν από μερικά χρόνια ένας πολύ καλός μου φίλος – ονόματα δεν λέμε πια τα πράγματα έχουν παραξεφύγει από τα δημοκρατικά πλαίσια! – μου έφερε δώρο από ένα ταξίδι του στο εξωτερικό, έναν αναπτήρα και μια μπλούζα των Ένοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (F.A.R.C.). Η μπλούζα είχε γκρίζο χρώμα και έγραφε πάνω «Γιάνκις έξω από την Κολομβία» και είχε πάνω το όνομα και το σήμα της οργάνωσης, η οποία έχει χαρακτηριστεί από τις Η.Π.Α και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «τρομοκρατική».
Μου έπεφτε κάπως φαρδιά και δεν την πολυφόρεσα εκτός από το πρώτο καλοκαίρι κι έτσι μοιραία η μπλούζα θα έμενε σε κάποιο ντουλάπι, αν δεν μεσολαβούσε ο πατέρας μου. Οικοδόμος – συνταξιούχος πια - στο επάγγελμα, άνθρωπος του μεροκάματου, παραδοσιακός δεξιός που δεν διστάζει να εκφράσει σκληροπυρηνικές θέσεις, αν και δεν νομίζω ότι τις πιστεύει πραγματικά. Στην δουλειά του χρειάζονταν καθημερινά να αλλάζει μπλούζες με αποτέλεσμα να φοράει διάφορα διαφημιστικά κυρίως μπλουζάκια. Οικοδομικές επιχειρήσεις τάδε, ηλεκτρολογικά δείνα, σιδηρικά – εργαλεία -όπουλος κλπ.

Κάποια στιγμή λοιπόν βρέθηκε μπροστά στην μπλούζα των F.A.R.C. ενώ έψαχνε κάτι για να φορέσει και να πάει στην δουλειά. Ξένες γλώσσες δεν γνωρίζει, η μπλούζα δεν είχε πολλά χρώματα πλην γκρι – μαύρου με ελάχιστο κόκκινο, κίτρινο και μπλε στο σήμα της οργάνωσης, την φόρεσε και πήγε στην δουλειά του.
Δεν είχα αντιληφθεί ότι φορούσε την μπλούζα μέχρι που ένα απόγευμα τον συνάντησα όταν επέστρεφε από την δουλειά.
- Ξέρεις τι γράφει η μπλούζα που φοράς πάνω; τον ρώτησα.
- Ούτε που με νοιάζει, είπε, μια χαρά είναι για την δουλειά!
Θυμήθηκα την ιστορία με αφορμή την παρακάτω είδηση από την Δανία, που κόπτεται κατά τα λοιπά για την «ελευθερία της έκφρασης» όπως είδαμε στην «κρίση των σκίτσων» του Μωάμεθ:
«Κατηγορίες για την παροχή υποστήριξης σε τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν κηρυχθεί εκτός νόμου από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. απήγγειλε χθες σε τέσσερις άνδρες η Αστυνομία της Δανίας… Όλοι τους συνδέονται με τη γνωστή εταιρεία ρούχων "Fighters and Lovers", που προωθεί στο εμπόριο μπλουζάκια με λογότυπα του "Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" (PLFP) και των "Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας" (FARC). Οι άνδρες της Αστυνομίας κατέσχεσαν από τα γραφεία της εταιρείας Η/Υ περίπου 3.800 δολάρια και δεκάδες t-shirt, ενώ έβαλαν "λουκέτο" στην ιστοσελίδα www.fightersandlovers.com». «Ελεύθερος Τύπος» 22/2/2006.

10 σχόλια:

nonplayer είπε...

Εμ, την στυνομία την έχουν στο χέρι, τους δημοσιογράφους όμως δεν τους ελέγχουν...

Μια χαρά τον βρίσκω το μπαμπά!

Juanita La Quejica είπε...

Την Πρωτοχρονιά ήμασταν με μια παρέα 13 ομοφυλόφιλων ισπανόφωνων, εκ των οποίων οι 2 Κολομβιάνοι. Μεγάλη κουβέντα είχαμε ανοίξει καταπίνοντας τις 12 ρώγες σταφύλι, για την πατρίδα τους. Τώρα πια και οι μεν και οι δε εκεί έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια, οι FARC έχουν πολύ απομακρυνθεί από τον κόσμο και την προστασία του.
Την μπλούζα πάντως τη ζήλεψα! Ντόμπρος στην άγνοιά του ο μπαμπάς, να τον χαίρεσαι πολλά χρόνια ακόμα!

Filotas είπε...

Μαίναδρε, μια φορά τον έκανα να ψηφίσει κάτι εκτός δεξιάς σε δημοτικές εκλογές! Επειδή ήμουν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με ψήφισε την πρώτη Κυριακή, αλλά την δεύτερη ψήφισε τον δεξιό υποψήφιο Δήμαρχο!...
Juanita μου από τα αντάρτικα της Κολομβίας προτιμώ τον E.L.N. που θυμίζει E.Z.L.N.! Την μπλούζα την έχω ακόμα αν και αγνοώ που μπορεί να είναι. Ο μπαμπάς έχει δύο χρόνια που βγήκε στη σύνταξη στα 60 ως οικοδόμος και είναι μια χαρά! Γεροί να είμαστε να διαφωνούμε!...

Mirandolina είπε...

Μπαμπας ρουλζ έχω να πω και το χεράκι του φιλώ.

Ανώνυμος είπε...

Να προσθέσω επίσης ότι είναι από τους πιο φανατικούς μου αναγνώστες!!! Xαιρε Mirandolina!

ci είπε...

Πράγματι γεροί να'στε να τα λέτε, με βολακιώτικο τσίπουρο:D
Και να πώς η περίφημη ελευθερία του λόγου αποδεικνύεται στην πράξη. Γιατί από λέγειν... πολλοί έχουν, όχι μόνο οι Δανί,Ανχελίτο!!Παρακάτω όμως?
Καλό σαββατόβραδο!:)

ci είπε...

Οι Δανί δεν ξέρω, οι Δανοί πάλι κάτι κάνουν:Ρ

0comments είπε...

...

YO!Reeka's είπε...

Ολα καλα, η sailor moon που κολλάει;!

Filotas είπε...

Η στάμπα είναι από μπλουζάκι που έφτιαχνε η εταιρία που έκλεισε!...

Πάνερμος...