Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

Το πετρέλαιο και τώρα το ψωμί…

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει για την οικονομία φέτος τον Χειμώνα, είναι η μεγάλη άνοδος στα βασικά διατροφικά προϊόντα λόγω του περιορισμού διάθεσης τους, λόγω της στροφής από τις παραδοσιακές καλλιέργειες στα βιοκαύσιμα. Η έλλειψη προϊόντων όπως το στάρι ή η σόγια, οδηγεί σε ένα ράλι αυξήσεων από το ψωμί, που θα το πούμε ψωμάκι. Ήδη στην αγορά οι έμποροι αγοράζουν ψωμί αυξημένο κατά 50% σε σχέση με πριν ένα μήνα. Μετά τις εκλογές η αύξηση θα φανεί και στον καταναλωτή. Το δυστύχημα είναι ότι οι ελλείψεις, όπως και οι αυξήσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στο ψωμί…

Η συγκεκριμένη πολιτική είναι σχεδιασμένη για τον έλεγχο της αγοράς τόσο στον τομέα των βιοκαυσίμων, όσο και στον περιορισμό των παραδοσιακών διατροφικών προϊόντων για να αναγκαστεί ο υπόλοιπος πλανήτης να καταναλώσει τα «μεταλλαγμένα» ώστε να καλυφτούν οι διατροφικές ανάγκες, ιδιαίτερα στις χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου.

Γίνεται αντιληπτό, για άλλη μια φορά, ότι η παγκοσμιοποιημένη οικονομία όχι μόνο χειραγωγείται, αλλά πολύ περισσότερο στα πλαίσια της περιβόητης «ελευθερίας» επιβάλλει με το «στανιό» συγκεκριμένα προϊόντα αμφίβολης ποιότητας και μειωμένης ασφάλειας. Τα βιοκαύσιμα είχαν επισημανθεί από τον Φιντέλ Κάστρο ως ο θάνατος των χωρών του τρίτου κόσμου. Το ότι η Ελλάδα δεν ανήκει σε αυτόν δεν μας σώζει από τις αυξήσεις που έρχονται μέσα στον Χειμώνα.

5 σχόλια:

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Με βάζει σε σκέψεις αυτο που γραφεις...
Θυμήθηκα μια αναλογη ιστορια απο την Ινδία. Η Ινδία ηταν μια φτωχη χωρα αλλα κάλυπτε τις αναγκες σε σταρυ και χωμι και δεν λιμοκτονουσε. Απο το 1985 και έπειτα ομως οι μεγαλες εταιρίες ζωοτροφών την ανακάλυψαν και προσέφεραν 5πλασίες τιμες για να κανουν το ινδικό σταρι ζωοτροφες αφου ουτως η άλλως παλι φτηνό ήταν. Το αποτελεσμα όμως ήταν να πενταπλασιαστει και η τιμη του ψωμιου και η Ινδία -τουλάχιστον οι πολλοι φτωχοι- να αρχίσει να πειναει..

Ανώνυμος είπε...

Δεν πειράζει, άρτι αφιχθείς φίλος από Αργεντινή, μου περιέγραψε το πρόγραμμα "κανένα παιδί νηστικό"...ας το μελετήσουμε λίγο, προτού βρεθούμε προ εκπλήξεων! Αν μη τι άλλο, ας οργανωθούμε από τώρα για τα βασικά.
Καλή ημέρα, και καλή για όλους ας είναι η εβδομάς! Είπε και ξάπλωσε η αγελάς!
Babett

0comments είπε...

Μπρος γκρεμός
και πίσω ...ρεύμα

καλή βδομάδα σύντροφε!

maria_pin είπε...

Μόλις διάβαζα στην Guardian του Σαββάτου για το βιβλίο The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism της Naomi Klein. Με συντάραξε! Το επιχείρημα είναι εδώ οτί ο σύγχρονος καπιταλισμός, ξεδιάντροπα μπαίνει μέσα όπου και αν συντελείται μια καταστροφή, φυσική ή μή, για να χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα σε όφελός του, τόσο στην Αμερική ( συνταρακτικές αποκαλύψεις για το τί ακολούθησε την καταστροφή στη Νέα Ορλεάνη) αλλά και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, επιτελόντας μια εκβιαστική "ανασυγκρότηση".

Και βέβαια θα μας επιβάλουν ότι θέλουν, κυρίως μάλιστα, όταν οι καιροί είναι δύσκολοι! Και θα μας κάνουν να πιστέψουμε οτι ο δρόμος τους είναι ο μόνος δρόμος!

Καλή βδομάδα!

Filotas είπε...

Στάθη είναι το τέλος της εποχής της αθωότητας για όσους δεν θέλανε να πιστέψουν ποιο θα ήταν το μέλλον του νεοφιλελευθερισμού.
Οργάνωση και πάλη, και πάλι Babett!:)
Μπρος γκρεμός και πίσω Ρέμος, amig0...
Μαρία πολύ ενδιαφέρον μου φαίνεται το βιβλίο που αναφέρεις. Μακάρι να γράψει κι εδώ κάποιος για την ανασυγκρότηση της Ηλείας...
Καλή εβδομάδα σε όλους και όλες!!!

Πάνερμος...