Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Γ.Α.Π* Uber alles!


Ας μιλήσουμε για αριστερές στροφές σήμερα, αφού είναι το θέμα των ημερών. Όταν κάποιοι ψάχνουν να βρουν το νόημα της πολιτικής τους ύπαρξης η ζωή τους γελάει γεμάτη αυθάδεια κατάμουτρα! Όταν μαθαίναμε για τις καταλήψεις εργοστασίων από εργάτες στην Λατινική Αμερική και την επαναλειτουργία υπό των έλεγχο των εργατών κάποιοι λέγανε ότι τα εγχειρήματα είναι καταδικασμένα. Ότι μόνο σε ακραίες οικονομικές συνθήκες μπορούσαν να έχουν βραχυπρόθεσμες προοπτικές επιβίωσης. Ότι δεν θα μπορούσαν να συμβούν τέτοια εγχειρήματα σε αναπτυγμένες χώρες όπως π.χ. η Γερμανία.

«Το Δεκέμβρη του 2005 η ιδιοκτήτρια Biria Gruppe, πουλάει το εργοστάσιο, μαζί με ένα δεύτερο που διαθέτει, σε μικρές εταιρείες-βιτρίνες (όπως η Bike Systems, με μόνο 25.000 ευρώ ιδία κεφάλαια), ελεγχόμενες από την χρηματοπιστωτική πολυθενική Lone Star. Η στρατηγική της Lone Star γίνεται αμέσως εμφανής: το δεύτερο εργοστάσιο μεταφέρεται στη Σαξονία και σύντομα κλείνει, αφήνοντας 200 εργαζόμενους/ες στο δρόμο. Μετατρέπει το εργοστάσιο του Nordhausen σε τροφοδότη ανταλλακτικών για τον πρώην ανταγωνιστή του, την εταιρεία Mifa, στην οποία η Lone Star έχει αποκτήσει σημαντικό μερίδιο. Και μέσα στο 2007 αποφασίζει να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο του Nordhausen. Με λίγα λόγια, ο ρόλος της Lone Star ήταν κυριολεκτικά να "διαλύσει τον ανταγωνισμό".

Οι εργάτες και οι εργάτριες του Nordhausen, όμως, αρνούνται να δεχθούν το μοιραίο. Οι 135 που παραμένουν στον αγώνα, αποφασίζουν στις 10 Ιουλίου να καταλάβουν το εργοστάσιο, ώστε να εμποδίσουν το κλείσιμό του. Η εργοδοσία έχει ήδη απομακρύνει σημαντικό μέρος του εξοπλισμού, παραμένει όμως επαρκής για την παραγωγή ενός τουλάχιστον μοντέλου. Μέσα από συζητήσεις με αλληλέγγυο κόσμο, αποφασίζουν ότι μπορούν δοκιμαστικά να ξαναρχίσουν την παραγωγή, αυτή τη φορά χωρίς αφεντικό.»

Έτσι γεννήθηκαν τα Strike Bike. Γερμανικά Απεργιακά Ποδήλατα* δηλαδή. Μέχρι τις 2 Οκτωβρίου πρέπει να κλείσει η πρώτη παραγγελία 1.800 ποδηλάτων για να ξεκινήσει η παραγωγή. Συμπαρασταθείτε στους εργάτες που δεν γονατίζουν, πάμε για ορθοπεταλιές!...

7 σχόλια:

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Αριστερή στροφή όπως μπαίνεις ή όπως βγαίνεις?

Αυτό είναι το ερώτημα του εγχώριου ΓΑΠ όταν ακούει για αριστερές στροφές!

Οσο για τα Γερμανικά ΓΑΠ!!!
Καλοτάξιδα!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Η αριστερά προς τα πού είναι τελικά; Βαρέθηκα το συναγωνισμό του πιο αριστερού και άρχισα να χάνομαι κάπου.

Filotas είπε...

Κατευθείαν Αριστερά, Στάθη!
Δείμε η αριστερά είναι στην πράξη.
Ποδήλατα φτιάχνουμε, δεν πεταλώνουμε τζιτζίκια!...
Καλησπέρες!

0comments είπε...

Υπάρχουν και ιστορικές αναφορές μιας και "Η επανάσταση είναι σαν το ποδήλατο, θέλει συνεχή ορθοπεταλιά να προχωρήσει"
Κι αν το μάθεις δεν ξεχνιέται, λέω γω.

Filotas είπε...

Που να ξεχαστεί ρε amig0...
Καληνύχτες!...

Μουσικά Προάστια είπε...

Ο δρόμος που περνάει μες στους λόφους/
είναι φορτωμένος με ναπάλμ/
στο ΠΟΔΗΛΑΤΟ πηδώντας θα χαθείς/
ψάχνοντας για μια άκρη/

"Ο δρόμος", Χειμερινοί Κολυμβητές, πάντα ριζοσπαστικοί και επίκαιροι.

Filotas είπε...

Θα την βρούμε την άκρη μουσικά προάστια!:)
Ξέρεις τι θυμήθηκα τώρα με τους Χειμερινούς Κολυμβητές;
Ότι η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας θα έπρεπε κάποια στιγμή να μετονομαστεί σε περιφέρεια Χειμερινών Κολυμβητών!

Πάνερμος...