Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2007

Κι.Ν.Δ.υνεύει και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας


Δέκα ημέρες πριν από την έναρξη του 30ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας τα νέα που αφορούν το Φεστιβάλ κάθε άλλο παρά ευχάριστα είναι. Η πρώτη ατυχία για φέτος οφείλονταν στην έμπνευση του πρωθυπουργού να κάνει τις εκλογές στις 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα ξεκινούσε το φεστιβάλ. Τελικά θα ξεκινήσει στις 17 Σεπτεμβρίου, με μετακίνηση όλου του προγράμματος μια μέρα μετά. ¨Ήδη όμως στην Αθήνα συζητείται το ενδεχόμενο να μετακομίσει το Φεστιβάλ στην Αθήνα όπου υπάρχει πληθώρα αιθουσών για τις προβολές. Καθόλου τυχαία η συζήτηση για την μεταφορά του Φεστιβάλ της Δράμας στην Αθήνα. Στο κάτω – κάτω ένα πρώην θα προστεθεί στον τίτλο και όλα θα είναι νορμάλ. Τιμή στην Δράμα και δόξα στην Αθήνα ή όποια άλλη υποψήφια πόλη π.χ. 31ο πρώην Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Όλα ξεκινάνε όμως από εδώ. Τριάντα χρόνια έχει η ρημάδα η πόλη το μεγαλύτερο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της χώρας επίσημα αναγνωρισμένο από την πολιτεία και κανείς πολιτικός δεν κατάφερε - κατόπιν ενεργειών του, αφού οι ενέργειες απαιτούν πριν σκέψη τουλάχιστον, μην πω φαντασία και γίνω ασεβής – να προχωρήσει σε αυτό το διάστημα ένας κινηματογράφος ή πολυχώρος που θα αποτελέσει την έδρα του Φεστιβάλ και θα δώσει στην πόλη μια άλλη πολιτιστική προοπτική.

Από το ’90 και μετά όταν το φεστιβάλ έγινε «θεσμός» Α.Ε. δηλαδή, το μόνο έργο που έγινε σχετικό με τον κινηματογράφο στην Δράμα, ήταν η ανακαίνιση του κινηματογράφου «Ολύμπια». Ανακαίνιση με αισθητική και συναισθηματική αξία για όλους και όλες, αλλά χωρίς καμιά ουσιαστικ
ή λειτουργική αξία για το Φεστιβάλ. Τα Ολύμπια χωράνε δεν χωράνε 250 θεατές, ενώ ο άλλος κινηματογράφος της πόλης τα Αστέρια στην πλατεία χωρούσε 550 και στις τελευταίες ημέρες του Φεστιβάλ κάθε χρόνο ήταν κατάμεστος ακόμα και στους διαδρόμους. Τα Αστέρια ήταν καλώς ή κακώς μέχρι τώρα ο τόπος διαξαγωγής του Φεστιβάλ, ελληνικού και διεθνούς.

Τα Αστέρια όμως – αφού έχουμε ελεύθερη οικονομία και έτσι αποφάσισε ο ιδιοκτήτης τους – έβαλαν λουκέτο στις 3 Ιανουαρίου 2007. Όχι ο επιχειρηματίας δεν τα μετέφερε στην Βουλγαρία, μην ανησυχείτε το κτίριο είναι ακόμα στην θέση του. Περιμένοντας αλλαγή χρήσης ή κατεδάφιση προφανώς.

Ο Δήμος Δράμας, βασικός μέτοχος του Φεστι
βάλ και βασικός υπεύθυνος για το κατάντημα του, κυρίως με την «ξηρή» πολιτιστικά δωδεκαετία Τζίμα, έχει αγοράσει μια παλιά καπναποθήκη, την οποία κάποια στιγμή θα αναπαλαιώσει και όταν με το καλό γίνει αυτό εκεί θα γίνονται οι εκδηλώσεις και οι προβολές του Φεστιβάλ. Ωραία!

Που βρίσκεται αυτή η υπόθεση; Έχει αγοραστεί το κτίριο και έχει εξαγγελθεί το σχέδιο της ανακαίνισης, το οποίο περιμένουμε όλοι να αρχίσει να υλοποιείται. Από την στιγμή που θα αρχίσει να κατασκευάζεται μέχρι να ολοκληρωθεί θα χρειαστούν δυο τρία τουλάχιστον χρόνια.

Μέχρι τότε οι προβολές του Φεστιβάλ θα γίνονται σε δύο αίθουσες χωρητικότητας 250 – 300 ατόμων. Τα «Ολύμπια» δηλαδή και το Δημοτικό Ωδείο. Στο τέλος κάθε βραδιάς ας γίνεται καλού – κακού κλήρωση για το ποιοι θα μπούνε στις βραδινές προβολές της επόμενης ημέρας…

Κρίμα να μην έχουνε τοποθετηθεί ακόμα οι γιγαντοοθόνες στο νέο Κολυμβητήριο να γίνονταν κι εκεί καμιά προβολή. Προσωρινά βέβαια…

Σχετικά κείμενα: Τώρα πια τ' Αστέρια είμαστε εμείς

7 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δυστυχώς μία πόλη που είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει την καλλιτεχνική κουλτούρα της, μαραζώνει κάτω από την κρατική αδιαφορία.

0comments είπε...

Όσο η διαδρομή Τζίμας - θα σας βολέψω αγαπητέ μου-(ή μήπως "il padrino" Ευμοιρίδης (σσσστ!!) ή...)-τηλεφώνημα Γουντσίδης - Παυλίδης - Κ.λπίδης* και πας για δουλειά, είναι η μοναδική η οποία οδηγεί στην επιβίωση. Για τις αμβλυμένες ευαισθησίες του μέσου Δραμινού περιβάλλον και τέχνες είναι ψιλά γράμματα. Πάλι οι περίεργοι θα φωνάζουν. Οι οποίοι όμως είναι λίγοι.


*Για τα ονόματα των Σαμάνων της Δράμας, ίσως κάνω καμιά ειδική αναφορά

Filotas είπε...

Κι όμως Δείμε, δεν είναι η κρατική αδιαφορία που περιπολεί στην Δράμα. Η "πολιτοφυλακή" της αποικιοκρατίας και το πελατειακό σύστημα "μπουζουριάζουν " τις ελπίδες...
Η τέχνη της αποπλάνησης, amig0!:)

panayotiski είπε...

Δεν μπορώ να το πιστέψω με τίποτα ότι μπορεί να πάει το φεστιβάλ στην Αθήνα. Θα είναι έγκλημα. Να μείνει στην όμορφη Δράμα, και σιγά-σιγά θα γίνουν και οι υποδομές.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Είναι η λογική της εμπορευματοποίησης των πάντων (αν λες αυτό αποικιακή λογική συμφωνούμε).

Filotas είπε...

Παναγιώτη είναι πιο πιθανό να απαξιωθεί το Φεστιβάλ Δράμας, παρά να πάει Αθήνα. Όσο για το σιγά - σιγά, τριάντα χρόνια στο ενοίκιο είναι ο έρμος ο θεσμός, ας πάρει ένα στεγαστικό τουλάχιστον να ησυχάσουμε όλοι...
Δείμε δεν το έχουμε ξανασυζητήσει αυτό για την αποικιοκρατική κατάσταση στην ελληνική περιφέρεια. "Χαχόλοι" που ψηφίζουν για εκπροσώπους τους υποτακτικούς κομμάτων της μητρόπολης και ενδιαφέρονται πρώτα για την ευημερία της μητρόπολης και μετά για τα της αποικίας.
Δεν έχεις δει το καθρεφτάκι που γράφει πάνω "ήρθε η ώρα της περιφέρειας"? Όσο για τις χάνδρες, αμέτρητες, μια θέση στο σούπερ μάρκετ, ένα σεμινάριο, μια επιδότηση στους φίλα προσκείμενους επιχειρηματίες κλπ.
Τριάντα χρόνια - Διεθνές - φεστιβάλ δεν έχει αίθουσα να στεγαστεί, αλλά έχει κάπου στην Αθήνα γήπεδο Μπαντμιντον! Πως αλλιώς να το πεις αυτό?

Ιορδάνης είπε...

Ανησυχώ και εγώ πολύ για την κατάληξη του φεστιβάλ, ένα διαμάντι που έχουν οι Δραμινοί και δεν το έχουν αντιληφθεί καν. Είναι (μακράν) το σπουδαιότερο πολιτιστικό γεγονός που συμβαίνει στη Δράμα. Οι Δραμινοί είτε δεν το γνωρίζουν, είτε προτιμούν να πιούν για χιλιοστή φορά ένα ποτό στη Ρέμβη, παρά να παρακολουθήσουν μια βραδιά του φεστιβάλ. θα συμφωνήσω δυστυχώς με αυτό που διάβασα πιο πάνω:
"Για τις αμβλυμένες ευαισθησίες του μέσου Δραμινού περιβάλλον και τέχνες είναι ψιλά γράμματα."
Φοβάμαι πως οι περισσότεροι Δραμινοί δεν θα καταλάβουν τι έχασε η πόλη τους αν το φεστιβάλ μετακομίσει ή υποβαθμιστεί.
Και επιτέλους ας πάψουν οι βραβεύσεις τύπου Καληώρα, που γίνονται μόνο για να προσελκύσουν το πρόσκαιρο τοπικό ενδιαφέρον, που δεν έχουν καμία σχέση με το πνεύμα και την ουσία του φεστιβάλ και πετυχαίνουν μόνο να γινόμαστε αντικείμενο σχολιασμού από τους φιλοξενούμενούς μας το επταήμερο.

Πάνερμος...