Αν υποθέσουμε ότι η ελληνική πλευρά τραβήξει το σχοινί στις διαπραγματεύσεις μέχρι τέλους – από την πλευρά της F.Y.R.O.M. δεν υπάρχει αμφιβολία για κάτι τέτοιο – τότε καταλήγουμε σε αδιέξοδο των συνομιλιών και το ενδεχόμενο άσκησης του δικαιώματος της αρνησικυρίας (βέτο) από την ελληνική πλευρά στην είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Το θέμα του ονόματος όμως θα παραμείνει άλυτο, αν και η γειτονική χώρα θα είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να βάλει νερό στο κρασί της. Μέχρι ποιου σημείου είναι άγνωστο, όπως άδηλο προς το παρόν είναι και το που θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις.
Σε περίπτωση αποτυχίας των διμερών επαφών, ακόμα κι αν όλες οι πιθανές ονομασίες απορριφθούν, υπάρχει μια ονομασία την οποία έχουν αποδεχτεί και οι δύο πλευρές, έστω και ως προσωρινή και μάλιστα με αυτήν η γειτονική χώρα είναι επισήμως αναγνωρισμένη.
Όσο ο καιρός περνά πάντως τα Σκόπια αναγνωρίζονται από ολοένα και από περισσότερες χώρες με την συνταγματική ονομασία τους, ενώ αυτό συμβαίνει και στην συντριπτική πλειοψηφία των αναφορών σε αυτά σε διεθνές επίπεδο…
7 σχόλια:
Ποιός άλλος όμως εκτός της Ελλάδας χρησιμοποιεί την ονομασία που έχει γίνει προσωρινά αποδεκτή και από τα δύο μέρη;
Σαλάτα... καλά τα λες, εξαιρετικός ο τίτλος και η εικονογράφηση!
Juanita νομίζω ότι αυτό το θέμα είναι ήδη χαμένο! Παρόλα αυτά η διεθνής ονομασία σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο όμως πρέπει κάποια στιγμή να λυθεί...
Στην φώτο είναι η γαλλική εκδοχή της Μακεδονίας!
Δύσκολα μας βάζεις σήμερα Αγγελε! Και μεγάλο θέμα: Είναι άραγε γεωγραφικός όρος η Μακεδονία ώστε να τον μοιράζονται πολλοί? Είναι πολιτικός όρος, και αν ναι, τί ακριβώς σημαίνει αυτό για την κάθε μια από τις δύο χώρες.
Εγώ δεν έχω απαντήσεις σε κανένα ερώτημα και δε μου αρέσουν τα πολιτικά παιχνίδια που συντηρούν εκατέροθεν ένα ψυχροπολεμικό κλίμα. Από την άλλη, εκ των πραγμάτων η FYROM που λες και συ,
έχει ήδη αναγνωριστεί ως Μακεδονία από όλο τον κόσμο, και μόνο η Ελλάδα κάνει πως δεν ακούει, πράγμα που μας κάνει ελαφρώς ρεζίλι. Τί να πω, καλά ξεμπερδέματα!
Fisika... ola auta simvenoun epidi anti na kitane/me ta provlimata ton anthropon ton skopion ke ta provlimata ton anthropon tis makedonias, ehume arketo elefthero xrono gia na skeftomaste pou tha paei o xazoamerikanos otan diavasei sto Lonely Planet tou "Megas Alexandros". ke tha thelei na taksidepsei gia na di tin "xora" tou.
Den leo ine sovaro alla pia onomata ke malakies... an pezei ftoxeia pezei ftoxeia ke i simees den trogontai...
filia!
Α ρε Αγγελε τι μου θυμισες τωρα ...ασχετο με το post σου... παλιες εποχες στο αιγαιο , καλες μουσικες και παρεες που μοιραζαν χαμογελα
δωσε φιλια στη Δραμα μας να καλοπερνας
Παντως στα Σκόπια σε αντιπαράθεση με το Former Yogoslav Repoblic of Macedonia κυκλοφορεί το Former Otomman Republic of Greece
Μαρία δύσκολα ή εύκολα, το θέμα πρέπει να τελειώνει...
Matthew συμφωνώ απολύτως με τα προβλήματα και στις δύο πλευρές της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας!
Στάθη νομίζω ότι επί τουρκοκρατίας εδώ υπήρχαν σαντζάκια και όχι δημοκρατίες. Τέλος πάντων, το εθνικιστικό χιούμορ είναι έτσι κι αλλιώς ...κρύο!
Μαράκι που τα ξέρεις και τα μαρτυράς αυτά?! Τα φιλιά παραδόθηκαν πουρνό - πουρνό. Καλά να περνάς κι εσύ....
Δημοσίευση σχολίου