Η είδηση που μεταδόθηκε προχθές από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφερε:
« Η Σουηδία ετοιμάζεται να κάνει το μεγαλύτερο ενεργειακό βήμα μπροστά από κάθε άλλη αναπτυγμένη δυτική οικονομία και να απεξαρτηθεί πλήρως από το πετρέλαιο εντός 15 ετών, κι αυτό χωρίς να δημιουργήσει μια νέα γενιά πυρηνικών σταθμών…Σκοπός είναι, όπως ανακοίνωσε η σουηδική κυβέρνηση, να αντικατασταθούν όλα τα ορυκτά καύσιμα με ανανεώσιμα, προτού οι σοβαρές κλιματολογικές αλλαγές καταστρέψουν τις οικονομίες των διαφόρων χωρών και η αυξανόμενη σπανιότητα του πετρελαίου οδηγήσει σε νέες αυξήσεις της τιμής του.
Η Μόνα Σάχλιν, υπουργός της αειφόρου ανάπτυξης στη Σουηδία, περιγράφει την ενεργειακή εξάρτηση από το πετρέλαιο ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος.
Η Σουηδία, που επλήγη σοβαρά από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου στη δεκαετία του 1970, βασίζεται σήμερα κυρίως στην πυρηνική και την υδροηλεκτρική ενέργεια και βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα για τις μεταφορές…»(Ελευθεροτυπία Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2006)
Είναι πολλές φορές που λέμε ότι για να φτάσουμε την οργάνωση των σκανδιναβικών κρατών θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια. Το ίδιο λέμε μετά βεβαιότητα πια και για τους μισθούς, παρά την είσοδο μας στην Ο.Ν.Ε., στην οποία η Σουηδία δεν μπήκε ποτέ και προφανώς ούτε σκοπεύει να εγκαταλείψει το εθνικό της νόμισμα! Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα.
Στην χώρα μας η κυβέρνηση της Ν.Δ. αντί να σχεδιάζει κάτι ανάλογο, «οραματίζεται» λιγνιτικά εργοστάσια που θα τα εκμεταλλεύονται ιδιώτες. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που παρά τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες, πάμφθηνες και πεντακάθαρες πηγές ενέργειας, εξακολουθεί να προσανατολίζεται στον πανάκριβο - οικονομικά και περιβαλλοντικά – λιγνίτη και να ξοδεύει ετησίως εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, που ολοένα ακριβαίνει. Μια χώρα που δεν φαίνεται να βιάζεται για την απεξάρτηση της από το πετρέλαιο αφού κανένα χρονοδιάγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί. Ούτε για την εναρμόνιση με την κοινοτική οδηγία για την ανακύκλωση σε ποσοστό 35% του όγκου των αστικών απορριμμάτων στις Ευρωπαϊκές πόλεις μέχρι το 2007.
Είναι παράλογο μια χώρα με τέτοιο φυσικό πλεονέκτημα να είναι εγκλωβισμένη στην πολιτική των ορυκτών καυσίμων και να μην έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο για τις επενδύσεις σε παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές. Ή να προχωρήσει την έρευνα στον τομέα των βιοκαυσίμων.
Εκτός κι αν ασπαστούμε όλοι την λογική της εξυπηρέτησης συμφερόντων άλλων πλην του δικού μας συμφέροντος που είναι προφανές!
5 σχόλια:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100013_09/02/2006_173052
Ευχαριστώ Επίκαιρε! Καλώς ήρθες στην γειτονιά μας!...
Juanita αυτές είναι ειδήσεις!!!
Την ειδηση που λεει οτι η Βουλγαρια προωθει την κατασκευη πυρηνικου εργοστασιου (που θα χρησιμοποιειται ως πηγη ενεργειας ) διπλα στα Ελληνοβουλγαρικα συνορα, την ακουσαμε;
Καλημερα να 'χουμε!
Την ακούσαμε αερικό, κινητοποιoύμαστε και για αυτό, αλλό ο λιγνίτης είναι πιο κοντά μας! Act Local, think global!...
:-D
Δημοσίευση σχολίου