Σάββατο 13 Μαΐου 2006

Τικ - τακ, τικ-τακ!...

Στην ηλεκτρονική της μορφή η καταγραφή του χρόνου έχει χάσει τον ήχο της, το Τικ-Τακ που σηματοδοτούσε το πέρασμα του δευτερολέπτου. Τα δευτερόλεπτα είναι η μικρότερη χρονική μονάδα που μπορούμε να αντιληφθούμε. Κερδισμένα, χαμένα, βιαστικά, άνετα, αγχωτικά, πολύτιμα ή απλά ασύλληπτα από την απόχη της μνήμης. Τα κινητά, τα κομπιούτερ, τα ψηφιακά ρολόγια έχουν απογυμνώσει τον χρόνο από τον ήχο του, αυτόν τον ήχο που επί αιώνες έντυνε κι έγδυνε τα δευτερόλεπτα, σαν να ήτανε καρδιοχτύπια μπροστά στο σώμα του ερωτικού συντρόφου. Ο χρόνος, ως δευτερόλεπτα, κυλούσε πάντα, λίγο πιο αργά από τον χτύπο της καρδιάς του καθενός μας. Τώρα πια είναι οπτικός, ο ήχος του είναι πιο μελωδικός όταν χρειάζεται να θυμηθούμε κάτι. Το πρωινό ξύπνημα, το επαγγελματικό ραντεβού, όλα έχουν από μια χαρακτηριστική μελωδία. Το Τικ-Τακ όμως όλο και λιγοστεύει, το χτυποκάρδι του δευτερολέπτου εξαφανίζεται. Ακόμα κι αυτές οι ώρες, που παλιότερα όλο και κάποιον κούκο είχανε να τις υπενθυμίζει, κάποια καμπάνα να τις χαιρετίζει, φεύγουν μονάχες από το παρόν. Οι οθόνες ντύνουν πια με διαφημίσεις την έλευση της ολόκληρης ώρας, κυρίως πριν από τα δελτία ειδήσεων. Απομένουν όμως οι χτύποι των τελευταίων δευτερολέπτων πριν την ώρα στα ραδιόφωνα, τα ρυθμικά τάλαντα στα μοναστήρια πριν από τις λειτουργίες. Τα αγύριστα κεφάλια των δεικτών στα μηχανικά ρολόγια…

5 σχόλια:

ci είπε...

Χειμώνας βαρύς πριν πολλά χρόνια, εγώ κλειδωμένη έξω από το σπίτι μες στα χιόνια, κινητά γιοκ. Από μηχανής θεός ο Ούγγρος γείτονας, μαζεύει και την γυναίκα του από το διαμέρισμα της κόρης και μου προσφέρουν καταφύγιο στην θαλπωρή του σπιτικού τους.
Η συνεννόηση με νοήματα, κι ώσπου να περάσει η ώρα και να μπορέσω να μπω σπίτι μου, μού δείχνουν διάφορα αντικείμενα που φέραν πολλάαα χρόνια πριν από την πατρίδα τους.
Ανάμεσα σε αυτά ένα ρολόι με κούκο -που ειχε χαλάσει μάλιστα, κι ο γείτονας προσπάθησε να το επιδιορθώσει κουτσά στραβά επιτόπου για να το δω πώς δούλευε..
Πόσα είπαμε εκείνο το απόγευμα τελικά.

0comments είπε...

Tik tik tikitiki tak
(Παλαιό χορωδιακό άσμα)

Χάι χούι και τσάο τσάι απ' το λ.α

Filotas είπε...

Τι γλυκός ήχος συν-νιφάδα μου?! Σχεδόν έφερνε την άνοιξη εκείνος ο κούκος!...
...κάνει η καρδιά μου, σαν σε βλέπω να διαβαίνεις, amig0!
Καλή εβδομάδα!...

Juanita La Quejica είπε...

Να είναι καλά ο γείτονας που έδωσε χείρα (και κούκο) βοηθείας citro!
Το καλοκαίρι στον Μέλανα Δρυμό μπήκαμε κάποια στιγμή σε ένα από αυτά τα μαγαζιά με τα χιλιάδες ρολόγια. Ο ήχος ήταν απίστευτος...
Καλή Εβδομάδα και από εμένα Angelito.

Filotas είπε...

Καλημέρα σας! Καλές εβδομάδες!...

Πάνερμος...