Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2006

Γνωρίστε τους «Aνθρώπους από καλαμπόκι»


Στην αρχή της εβδομάδας δέχτηκα ένα μήνυμα να κοιτάξω ένα ιστολόγιο που με καλούσε να γνωρίσω τους «ανθρώπους από καλαμπόκι». Μπήκα στην διεύθυνση και άρχισα να καταλαβαίνω περί τίνος πρόκειται σχεδόν από την πρώτη ματιά.

Η καμπάνια «Ένα σχολείο για την Τσιάπας», ο συνεταιρισμός για το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο «ο Σπόρος», το δελτίο αντιπληροφόρησης «Αλάνα» και αρκετοί bloggers.

Στο φόντο ο αγώνας των εξεγερμένων ιθαγενών του νοτιοανατολικού Μεξικού. Των Ζαπατίστας που χτίζουν έναν κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους μέσα σε ένα κράτος που δεν σηκώνει πολλά – πολλά, όπως πολλά - πολλά κράτη σε τούτο τον στενό κόσμο.

Το κίνημα αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας στην χώρα μας ξεκίνησε από τους πρώτους μήνες της εξέγερσης τους, το 1994. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλά πράγματα για να ενισχυθεί η προσπάθεια τους. Κυριότερη συνεισφορά της δικής μας αλληλεγγύης, που εκφράστηκε μέσα από την καμπάνια «Ένα σχολείο για την Τσιάπας, η δημιουργία του κέντρου εκπαίδευσης δασκάλων που χτίστηκε στα όρια του αυτόνομου εξεγερμένου Δήμου Ρικάρντο Φλόρες Μαγκόν. Μια πτυχιακή εργασία δύο φοιτητών του Πολυτεχνείου της Αθήνας, που πήρε σάρκα και οστά από την κινητοποίηση ατόμων και συλλογικοτήτων από όλη την Ελλάδα. Χωρίς καμία κρατική ή εταιρική βοήθεια. Οι αυτόνομες κοινότητες μπορούν πια να έχουν τα δικά τους εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ο συνεταιρισμός για το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο «ο Σπόρος» έχει μια «γωνιά» στο κέντρο της Αθήνας και φέρνει στην Ελλάδα τον καφέ που παράγουν οι ιθαγενείς αγρότες. Μέσω των ομάδων αλληλεγγύης ο καφές και άλλα είδη που παράγουν οι ζαπατιστικοί συνεταιρισμοί από την Τσιάπας, φτάνουν σήμερα στην Ευρώπη και ενισχύουν δράσεις και κινήματα ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό.

Το δελτίο αντιπληροφόρησης «Αλάνα» (Αλληλεγγύη, Αντίσταση, Αξιοπρέπεια) εκδίδεται εδώ και έξι μήνες με «ειδησεογραφία» τις εξελίξεις στην Λατινική Αμερική.

Οι bloggers είναι άνθρωποι όπως όλοι μας. Κάποιοι είναι «άνθρωποι από καλαμπόκι». Εκφράζονται με το σύνθημα: «τίποτα για εμάς, όλα για όλους».

Οι Ζαπατίστας αναφέρουν στην 6η διακήρυξη της Σέλβα Λακαντόνα

«Και θα έρθουμε σε συμφωνία με τους συνεταιρισμούς γυναικών και θα στείλουμε μια καλή ποσότητα από κεντητά ρούχα στην Ευρώπη που ίσως να μην είναι πλέον Ένωση, και θα τους στείλουμε και οργανικό καφέ από τους ζαπατιστικούς συνεταιρισμούς για να τον πουλήσουν και να εξοικονομήσουν λίγα χρήματα για τον αγώνα τους. Και αν δεν πουληθούν, δεν πειράζει, θα μπορούν πάντοτε να φτιάξουν και να πιουν ένα καφεδάκι κουβεντιάζοντας για τον αγώνα ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και, αν κάνει και λίγο κρύο, να σκεπαστούν με τα ζαπατιστικά κεντητά που πράγματι αντέχουν καλά ως και στο πλύσιμο στο χέρι και στην πέτρα και, επιπλέον, δεν ξεβάφουν».

Εν κατακλείδι, αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι εδώ, ας βοηθήσουμε αυτούς που ήδη ξεκινήσανε…

Καλούς μήνες!


9 σχόλια:

zouri1 είπε...

foberos

Filotas είπε...

Gεια σου Zouri1! Καλώς ήρθες στιον "δρόμο" μας!:-)

ci είπε...

Καλό μήνα που άρχισε ωραία!:)

Filotas είπε...

Πολύ ωραία! Καλό φθινόπωρο citronella!

mindstripper είπε...

Γεια σου βρε Ανχελίτο μου.

Καλημέρα και καλό μήνα εύχομαι. :-)

Filotas είπε...

Γεια σου και 'σένα φιλενάδα μου!
Φιλιάδες!

Juanita La Quejica είπε...

Καλό Φθινόπωρο!
Ήμουν σίγουρη ότι θα σε ενδιέφερε το μπλογκ των ανθρώπων από καλαμπόκι.

Filotas είπε...

Καλό φθνόπωρο juanita! Γνωριζόμαστε αρκετά πια:-)
(Φοβερό το δισκάκι του Huecco!!! Ευχαριστώ για την πρόταση!)

Juanita La Quejica είπε...

Άστα! Έχω πάθει πόρωση! Χθες, καλεσμένη στο εφηβικό πάρτυ της 13χρονης ανηψιάς μου, εκεί που τα παιδιά άκουγαν jazz (επιλογή του αδερφού μου υποψιάζομαι), η υποφαινόμενη τρελλοθεία έβαλε Huecco και έγινε της μουρλής. ΧΑΧΑ!

Πάνερμος...