Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2006

This Geography of Ours (4) – Το "τόξο" του Βορρά

Το Σάββατο πήγαμε μια βόλτα στον Βορρά του νομού μας. Στην περιοχή που βλέπει την «πλάτη» του Φαλακρού. Ξεκινήσαμε για Νευροκόπι κι από εκεί πήραμε τον δρόμο για Ποταμούς, που περνάει κοντά από το Χρυσοκέφαλο και τα Λευκόγεια, και φτάνει στο Λιβαδάκι και την Αχλαδιά. Ανηφορίσαμε από εκεί για Παγονέρι και μετά από μια σύντομη περιήγηση καθίσαμε να φάμε στο «Ηλιοστάσιο»…

Το Παγονέρι και τα άλλα χωριά τα θυμάμαι από πιτσιρίκι όταν από τις κοντινές στον Βώλακα βουνοκορφές ατενίζαμε προς Βορρά. Από τότε δεν είχα πάει πάνω από δυο φορές σ’ αυτά τα μέρη. Τα τελευταία χρόνια όμως με τα προγράμματα αγροτουρισμού έχουν δημιουργηθεί πολλές αξιόλογες μονάδες και αρχίσαμε να επιστρέφουμε. Παραδοσιακές ταβέρνες, ξενοδοχεία συνεταιρισμοί. Οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες – π.χ. για Ποταμούς η διάρκεια ταξιδιού από Δράμα είναι μια ώρα δρόμος – οι άνθρωποι λαχταρούν να δούνε άλλους ανθρώπους και η φύση από εδώ και πέρα μέχρι να παγώσουν τα πρώτα χιόνια είναι οργιαστική.

Αυτό που λείπει όμως είναι ο δρόμος που θα ενώνει όλο τον βόρειο όγκο του νομού μας. Από το Νευροκόπι μέχρι το Παρανέστι από την βόρεια πλευρά του Φαλακρού. Ένα συγκοινωνιακό τόξο το οποίο θα έχει δύο βέλη. Τον υπάρχοντα δρόμο για το Σιδηρόνερο που κατεβάζει στην Δράμα και τον υπό κατασκευή δρόμο Ποταμών – Βώλακα που συντομεύει κατά πολύ την διαδρομή για τα χωριά που βρίσκονται κοντά στους Ποταμούς.

Η ιδέα δεν είναι καινούργια, όπως και το γεγονός ότι είναι ακόμα στα χαρτιά. Η ανάπτυξη της περιοχής προϋποθέτει ένα καλό και όσο το δυνατόν εύκολα προσβάσιμο οδικό δίκτυο. Υποδομές υπάρχουν πια, θέλγητρα πάντα υπήρχαν ένας δρόμος μένει για να αποκτήσει η περιοχή ένα μεγάλο πλεονέκτημα…

Επάνω τα υψώματα βορειοδυτικά του Βώλακα. Κάτω ο χάρτης του νομού Δράμας. Με κόκκινο είναι το τόξο. Τμηματα του επαρχιακού δικτύου και δασικοί δρόμοι που αν βελτιωθούν και συνδεθούν μεταξύ τους θα κάνουν την πρόσβαση στην ορεινή Δράμα πολύ εύκολη για όλους. (Πληροφορίες για την Δράμα www.drama.gr)

5 σχόλια:

0comments είπε...

Ποιοί και Πόσοι είναι;
(Οι Βουλγαρόσποροι που θέλουν και δρόμους)
Τι ψηφίζουν;
(Καλά, ξέρω)
Παίζει κανα διασυνοριακό πρόγραμμα με πολλά λεφτά;
(Για να δούμε, μπας και τσιμπήσουμε καμιά εθνοσωτήρια μίζα)
Είναι φτηνή η γη; (Ώστε να αγοράσουμε τα φιλέτα και να πιέσουμε μετά για ανάπτυξη)

Παρακαλώ να απαντηθούν τα άνωθι.
Με αγάπη
Ο βουλευτής σας

ΥΓ: Αυτή η εποχή είναι, νομίζω, η ΕΠΟΧΗ της Δράμας. Ζήστε την όσο καλύτερα γίνεται.

ci είπε...

Ψηφίστε εμένα, εκτός από δρόμο θα κάνω και υποθαλάσσια αρτηρία:Ρ

Καλή βδομάδα!

Filotas είπε...

Αυτή η εποχή είναι πολύ Δραμα-τική amig0!
Citronella με τον Χαρακίρη κατεβαίνεις?!
Καλές εβδομάδες a todos!

cuentos_nat είπε...

Χαρακιρη και βρεγμενο ψωμι η Μαργαρινη και ξερο?
ιδου η απορια? ετσι και αλλιως το ψωμι μας ειναι πικρο...
anyway το φαγητο στο Ηλιοστασιο ειναι φανταστικο...
φιλουπες

Filotas είπε...

cuentita βλέπει ότι ψάχνεσαι κι εσύ ε?!
Καλημέρες!

Πάνερμος...