Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2006

Προσοχή Νάρκες!...


Θυμάμαι σαν τώρα στα πρώτα χρόνια του «εκσυγχρονισμού» και ενώ οι περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις της περιόδου του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. είχαν βάλει λουκέτα στις επιχειρήσεις, την «προπαγάνδα» που στήριζε την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Θα εκποιούνταν μόνο ζημιογόνες για το δημόσιο επιχειρήσεις ή μικρά ποσοστά των μετοχών των κερδοφόρων.

Πρώτη ιδιωτικοποίηση – όσο θυμάμαι – ήταν αυτή της Ιονικής Τράπεζας, που βεβαίως δεν ήταν ζημιογόνα, αλλά οι «εκσυγχρονιστές» έκριναν ότι δεν θα μπορούσε να αντέξει τον εντεινόμενο ανταγωνισμό στον χώρο. Ήταν τότε στα πρώτα τινάγματα του δείκτη προς τον απατηλό ουρανό της «κονόμας» και πέραν των συνδικάτων και της Αριστεράς κανένας δεν αντέδρασε. Οι πολίτες γνωρίζοντας ότι μετά την πώληση τα «οκταράκια» προς τα πάνω του παράδοξου χαρταετού θα είναι αρκετά δεν συγκινήθηκαν ουδόλως.

Τα χρόνια κύλησαν με πολλές ιδιωτικοποιήσεις – μετοχοποιήσεις. Μέσα στην καλή χαρά οι υπουργοί ανακοίνωναν τα ετήσια αποτελέσματα των σχεδίου αποκρατικοποιήσεων. Η παραζάλη του Χρηματιστηρίου, οδήγησε στην γκιλοτίνα των «οκταρακίων», που κάποια στιγμή έγιναν «δωδεκαράκια», και άλλες επιχειρήσεις. Εξέλειψε βλέπετε η ανάγκη χρήσης του προπαγανδιστικού επιχειρήματος περί ζημιογόνων επιχειρήσεων.

Τα «πακέτα μετοχών» έφευγαν όπως τα πακέτα με τις πίτσες τις νύχτες που οι νοικοκυραίοι βλέπουν Τσάμπιονς Λιγκ. Αν υπήρχαν και «μπουκάλια μετοχών» είμαι βέβαιος ότι τα ψυγεία θα ανοιγόκλειναν σε ανάλογους ρυθμούς.

Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Η., Ο.Π.Α.Π., ΕΛ.ΠΕ., Ε.Υ.Δ.Α.Π., Ο.Σ.Ε., Οργανισμοί Λιμένων, Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα. Κάποια στιγμή σε ιδιώτες δόθηκε και η χρήση των μεγάλων έργων, όπως το νέο αεροδρόμιο της Αθήνας, το εθνικό οδικό δίκτυο κ.α.. Εκσυγχρονισμός κανονικώς δηλαδή, στην υγειά των κορόιδων. Ποιοι είναι τα κορόιδα. Μα οι γενιές των Ελλήνων που πλήρωναν τους λογαριασμούς παρά τα προβλήματα στα δίκτυα και τις καθυστερήσεις ή τις ανακολουθίες.

Γιατί είμαστε κορόιδα; Γιατί, λέμε τώρα, αν από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα από την αύξηση της τιμής των καυσίμων δεν υπάρχει δυνατότητα να χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης, δεν θα μπορούσε ο υπό απόλυτο κρατικό έλεγχο Ο.Τ.Ε. να το κάνει από τα κέρδη του; Μια ο Ο.Τ.Ε. μια η Δ.Ε.Η., μια ο Ο.Π.Α.Π. και πάει λέγοντας.

Τραβηγμένο σενάριο; Τι θα έκανε δηλαδή τα κέρδη του ο Ο.Τ.Ε. αν δεν είχε άλλους μετόχους, πλην του κράτους;

Τώρα που έχει λοιπόν πολλούς θεσμικούς και μικρούς μετόχους, η κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει την πλειοψηφία των μετοχών και το μάνατζμεντ σε ιδιώτες και να κρατήσει μόνο το δικαίωμα της μειοψηφία στην διοίκηση του. Παραχωρώντας ουσιαστικά σε ιδιώτες μια κομβικής σημασίας εταιρία στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος είναι από τους πλέον κρίσιμους για την χώρα.

Η ιδιωτικοποίηση του Ο.Τ.Ε. είναι η κλιμάκωση μιας αδιέξοδης πολιτικής που ναρκοθετεί μέρα με την ημέρα το μέλλον των σημερινών και των επερχόμενων γενεών των ανθρώπων που ζουν σε αυτή την χώρα…

8 σχόλια:

0comments είπε...

"Κάθε μέρα
να κοιτάμε τα βήματά μας
μην τα χάσουμε κι αυτά
σαν τα όνειρά μας"

Καλημέρα σύντροφε!

Filotas είπε...

Amig0 ετοιμάζεις δίσκο? Πολύ ωραία στιχάκια σκαρώνεις εσχάτως...
Καλή σου μέρα!

αερικο είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
αερικο είπε...

Συντροφε μια ερωτηση: στην μετοχοποιηση-ιδιωτικοποιηση του ΟΤΕ δεν ειχα συμφωνησει κι ο ΣΥΝ και δεν συμμετειχε στις συζητησεις που οδηγησαν σ' αυτη την συμφωνια;;

Filotas είπε...

Αχ! Αερικό, δεν θυμάμαι καλά τι είχε συμβεί, πέραν από το ότι η αριστερά ήταν αντίθετη στρις ιδωτικοποιήσεις. Αλλά για τις "αμαρτίες" της αριστέρας πρέπει να ανοίξουμε ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο...

αερικο είπε...

Μια πολυ συντομη αναδρομη ειχε σημερα η ελευθεροτυπια
εδω

0comments είπε...

Καλά να περάσεις!

Filotas είπε...

Ευχαριστώ σε σύντροφε!:-)

Πάνερμος...