Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2006

Ποιοι κερδίζουν από τον φόβο…

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία σήμερα δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα πίεσης στην καθημερινότητα μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού. Ανεργία, υποαμειβόμενη και ανασφάλιστη εργασία, απουσία θεσμών προστασίας των εργαζομένων, η συρρίκνωση του ελεύθερου χρόνου η εκτεταμένη διαφθορά που ουσιαστικά γεννάει όλα τα παραπάνω. Σε συνδυασμό με την γενικότερη εικόνα κρίσης σε βασικούς τομείς της ζωής μας, όπως το ολοένα και πιο ακριβό κόστος για βασικά αγαθά της ζωής, η αυξανόμενη παραβατικότητα, η καθημερινή ανασφάλεια για το μέλλον σε κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται στα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Η συγκυρία είναι δύσκολη και μέσα σε τέτοιες συνθήκες είναι δυστυχώς πρόσφορο το έδαφος για να ονομαστούν «εχθροί» αυτοί που εύκολα μπορούν να πληγούν. Οι νόμιμοι, οι υπό μονιμοποίηση, και οι «παράνομοι» ξένοι.

Με την είσοδο τους στην χώρα από την δεκαετία του ’90 υπήρξε εντυπωσιακή ανάπτυξη της οικονομίας και για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο η ελληνική κοινωνία καλούνταν και καλείται να υποδεχτεί οικονομικούς αυτή τη φορά πρόσφυγες άλλης εθνικότητας, κυρίως Αλβανούς και κατοίκους των γειτονικών χωρών. Στις αρχές του περασμένου αιώνα οι πρόσφυγες ήταν ελληνικής καταγωγής και αν ψάξουμε θα βρούμε να επιβιώνουν μέχρι και σήμερα στερεότυπα που δημιουργήθηκαν από την προβληματική ενσωμάτωση εκείνων των προσφύγων.

Σήμερα ανάλογα στερεότυπα λειτουργούν για τους πρόσφυγες με πιο ακραία χαρακτηριστικά λόγω της διαφορετικής εθνικής τους προέλευσης. Αναπαράγονται από τα Μέσα Ενημέρωσης, υιοθετούνται συγκαλυμμένα από πολιτικά κόμματα και λαμβάνουν σταδιακά θέση στο ιδεολογικό πλαίσιο της κοινωνίας μας.

Τα στερεότυπα και η ρατσιστική αντιμετώπιση κρύβουν την πραγματική αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και τα οποία δεν μπορούν ή φοβούνται να λύσουν οι κοινωνικές ομάδες που είναι ευάλωτες. Το αστικό κράτος είναι αυτό που διαμορφώνει μέσα από τις κυβερνητικές πολιτικές τις ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης, ενώ οι κερδισμένοι από την κατάσταση αυτή δεν είναι οι οικονομικοί πρόσφυγες αλλά η ελληνική αστική και μεσοαστική τάξη. Το ίδιο κράτος διαβρωμένο από τα φαινόμενα διαφθοράς δεν παρέχει παρά ελάχιστες διασφαλίσεις για την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών, ενώ την ίδια ώρα εμποδίζει την ομαλή ενσωμάτωση των οικονομικών προσφύγων αφήνοντας έτσι περιθώρια για την γκετοποίηση τους.

Τα «τείχη» των γκέτο έχουν δυο πλευρές. Κυρίως όμως κρύβουν τον ορίζοντα της αρμονικής συνύπαρξης που θα ωφελήσει όλους μας, Έλληνες και ξένους και όχι μόνο αυτούς που σήμερα καρπώνονται τους κόπους και τις θυσίες μας.

7 σχόλια:

ci είπε...

Must I get a witness? for all this misery
There's no need to, brothers everybody can see
That its one more time in the ghetto you know


Καλό σ-κ Angelito!

maria_pin είπε...

Γκετοποιηση ή αφομοιωση? ίσα δικαιώματα η εκμετάλευση? Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης ή παραβατικότητα? Το ποια είναι η σωστή απάντηση νομίζω δεν θέλει πολλή σκέψη.Εγώ είμαι από οικογένεια προσφυγική, από πόντο και στενήμαχο.'Εχω θείους Βουλγαρους, και παιδιά Αγγλάκια..Η ζωή δεν είναι πια ασπρο-μαύρο, έλληνες-ξένοι, χριστιανοί-αλλόθρησκοι. Ούτε και νομίζω ήταν ποτέ έτσι..

Filotas είπε...

Ωραίο τραγουδάκι σχόλιο συν-νιφάδα μου!
Καλό Σ-Κ και για σένα!:-)
Μαρία το αυτονόητο είναι σήμερα ζητούμενο! Φιλιάδες από Δράμα!:-)

0comments είπε...

Το @κι πάει καλέ @!
Κι αυτό ωραίο δεν είναι;

Filotas είπε...

Θα σου κάνω κι εγώ κανένα "ψυχογράφημα" amig0, πρόσεχε καλά ε?!:Ρ

Ανώνυμος είπε...

Στερεότυπο 1: Οι έλληνες μετανάστες των περασμένων δεκαετιών είναι το ίδιο με τους σημερινούς ξένους μετανάστες στην Ελλάδα.
Αλήθεια: Η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων μεταναστών στην Ελλάδα δεν είναι μετανάστες αλλά ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ! Δηλαδή θα πρέπει να διώκονται ποινικά για αυτήν τους την πράξη. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων μεταναστών ήταν ΝΟΜΙΜΟΙ μετανάστες, δηλαδή εισέρχονταν κατόπιν προσκλήσεως και αυστηρής επιλογής των αρχών του κράτους υποδοχέα.
Άλλο λαθρομετανάστης και άλλο μετανάστης λοιπόν.

Στερεότυπο 2: Οι μετανάστες δεν παίρνουν τις δουλειές των ελλήνων, αφού αυτές τις οποίες κάνουν, τις αποφεύγουν οι έλληνες.
Αλήθεια: Σημασία δεν έχει η δουλειά καθεαυτή, αλλά τα χρήματα που κερδίζει ο εργαζόμενος από την δουλειά αυτή. Παράδειγμα: Η πλέον ανάρπαστη δουλειά για τους ανειδίκευτους εργάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι εργάτης σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου. Οι συνθήκες εργασίας εκεί καταμεσής του ωκεανού, είναι τουλάχιστον απάνθρωπες, αλλά η αμοιβή πολύ υψηλή.
Αν λοιπόν η εργασία του αγρότη αμειβόταν με 2.000 € τον μήνα, ποιος ο λόγος να κατέβουν στην Αθήνα για 600 € ως υπάλληλοι; Οι λαθρομετανάστες με την παράνομη και πενιχρά αμειβόμενη εργασία τους, έχουν εξαφανίσει ολόκληρες συνομοταξίες εργαζομένων.
Το συνδικάτο των Οικοδόμων, το πιο γερό συνδικαλιστικό όργανο στην Ελλάδα, ουσιαστικά δεν υπάρχει.
Άρα λοιπόν οι Έλληνες δεν κάνουν κάποιες δουλειές, διότι αυτές έχουν απαξιωθεί μισθολογικά από την εργασία των μεταναστών.

Στερεότυπο 3: Η μετανάστευση (λαθρομετανάστευση) των αλλοδαπών στην Ελλάδα βοηθά την ελληνική οικονομία.
Αλήθεια: Την παραοικονομία και την οικονομία των αριθμών σίγουρα ναι, αλλά την πραγματική οικονομία των ανθρώπων σίγουρα όχι! Έλληνες απολύονται για να προσληφθούν ξένοι εργάτες, έτσι ώστε οι εργοδότες να μην καταβάλουν ασφαλιστικά και να δίνουν τους μισούς μισθούς. Παράδειγμα: Ο μεγαλοεργολάβος Μπόμπολας πλήρωνε τους αλλοδαπούς εργάτες στα έργα της Ολυμπιάδας 30 € /ημέρα, ενώ αν είχε έλληνες θα έπρεπε να δίνει 50 € + ΙΚΑ. Την ίδια ώρα από την εφημερίδα του, προπαγάνδιζε την πολυπολιτισμικότητα και την ενίσχυση της Οικονομίας (της τσέπης του) από τους μετανάστες.

Στερεότυπο 4: Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, είναι η πηγή όλων των δεινών αυτού του κόσμου.
Αλήθεια: Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, δεν είναι η αιτία, αλλά το αποτέλεσμα. Δεν είναι η αιτία για το κάθε δεινό αυτής της κοινωνίας, αλλά το φυσικό επακόλουθο των κοινωνικών αντιθέσεων, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης.

Στερεότυπο 5: Οι έλληνες είναι ρατσιστές!
Αλήθεια: Μια πρόσφατη έρευνα του Πολυτεχνείου για την μετανάστευση, έδειξε ότι ο ελληνικός λαός ανησυχεί βαθειά για το φαινόμενο της μετανάστευσης, ως ένα αίτιο για την δημιουργία σωρείας προβλημάτων στην ελληνική κοινωνία. Κανένας δεν απάντησε αρνητικά επειδή θεωρεί την ράτσα του ανώτερη από των ξένων ή επειδή τους φοβάται. Ο ελληνικός λαός είναι ο πιο φιλόξενος λαός του κόσμου!


Στερεότυπο 6: Για όλα φταίνε οι μετανάστες!
Αλήθεια: Το μεγάλο κεφάλαιο κάποτε επένδυε στον εθνικισμό (Ελλάδα δεκαετίες 50’- 60’). Σήμερα επενδύει στην παγκοσμιοποίηση και την πολυπολιτισμικότητα, για να μπορεί να κινείται και να αναπτύσσεται απεριόριστα έξω από τα στενά πλαίσια του Έθνους-Κράτους, έχοντας ταυτοχρόνως και μία ανεξάντλητη μάζα εξαθλιωμένων προλετάριων προς εκμετάλευση. Έτσι λοιπόν η προπαγάνδα κατασκευάζει ενοχές, φοβίες και προκαταλήψεις για να περάσει την κυρίαρχη ιδεολογία. Όποιος τολμήσει και αμφιβάλει, του κολλάνε την ταμπέλα του φασίστα-εθνικιστή-ρατσιστή και του στέλνουν το ΣΔΟΕ.
Όταν το 2020 οι μετανάστες από την Ανατολή θα πλειοψηφούν (όπως ισχυρίζεται ο ΟΗΕ) έναντι του γηγενούς πληθυσμού, το δίλλημα αφομοίωση ή ενσωμάτωση θα τίθεται όχι βεβαίως από τους έλληνες για τους μετανάστες, αλλά από τους μετανάστες για τους έλληνες. Η Ελλάδα πλέον θα ανήκει στην Ανατολή τόσο πολιτισμικά και εθνολογικά, όσο και θρησκευτικά, πολιτικά (η πολιτική ζωή θα ελέγχεται άμεσα από το Καράτσι και το Νέο Δελχί) αλλά και ηθικά (ισλαμικός νόμος). Και αν σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά θα συμβαίνουν στην πιο φτωχή χώρα της ΕΕ και με την υψηλότερη ανεργία, τότε το μείγμα θα είναι εξαιρετικά εκρηκτικό.

Μπορεί ένας ολόκληρος λαός να αυτοκτονεί λόγω ενός ψευδεπίγραφου φθηνιάρικου μελό συναισθηματισμού και να αφήνει να συντελεστεί η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών προς την Ελλάδα που γνώρισε ποτέ ο κόσμος, μπορεί να επιλέγουμε τις χάϊ απόψεις του νεοαριστερού Life Style για να λύσουμε τα κοινωνικά μας προβλήματα, αλλά τότε (2015) θα είναι πραγματικά αργά για οποιαδήποτε διόρθωση, εκτός και αν αφομοιωθούμε στο Ισλάμ και την Ανατολή…

«Ο σκοπός της εισαγωγής ξένων εργατών από τους εργοδότες είναι η διαιώνιση της σκλαβιάς"
Καρλ Μαρξ

Filotas είπε...

Αγαπητέ ifaistion…
Θα επισημάνω τις διαφωνίες μου συνοπτικά:
Στερεότυπα 1 – 2 - 3: Δεν διαφωνούμε ότι πρόκειται για λαθρομετανάστες. Άρα υπάρχει εξόφθαλμη κρατική ολιγωρία στην τήρηση του νόμου ή αν προτιμάς στην φύλαξη – τι να πρωτοφυλάξει; – των εισόδων και εξόδων της χώρας. Όμως το ότι αυτοί οι άνθρωποι λαθροβιούν ακόμα και μετά από πολλά χρόνια παραμονής στην Ελλάδα είναι ευθύνη του ίδιου κράτους και όχι δική τους.
Για τα αν ο Μπόμπολας δίνει 30 ευρώ στον ξένο εργάτη και δεν δίνει 50 στον Έλληνα φταίει κατ’ αρχάς ο Έλληνας εργοδότης που προσπαθεί να αυξήσει τα κέρδη του από τον μισθό των εργατών. Κι έπειτα φταίει πάλι το κράτος που δεν εφαρμόζει ή δεν ελέγχει την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις συλλογικές συμβάσεις.
Οι δουλειές έχουν απαξιωθεί από την κερδοσκοπική μανία των Ελλήνων και λοιπών εν Ελλάδι εργοδοτών και όχι μόνο λόγω της φθηνής δουλειάς των μεταναστών. Δηλαδή αν δεν υπήρχαν λαθρομετανάστες στην Ελλάδα θαρρείς ότι δεν θα έβρισκαν τρόπο οι εργοδότες να απαξιώσουν την εργασία; Δεν το νομίζω…
Στερότυπα 4 – 5 : Πουθενά στο κείμενο δεν αναφέρω ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι η πηγή όλων των δεινών του κόσμου. Είναι τα πιο θλιβερά κοινωνικά φαινόμενα, επακόλουθο των γενικότερων συνθηκών αλλά και ενδείξεις αμορφωσιάς μιας κοινωνίας, την ευθύνη της οποίας σε μεγάλο βαθμό έχει και πάλι το κράτος. Είναι φυσικό επακόλουθο μόνο της δουλικότητας που το κράτος και η κοινωνία έχει διδάξει στους πολίτες και έτσι αναζητώντας τους υπαίτιους – κάνουν – πως δεν βλέπουν τους κανονικούς εχθρούς και στοχοποιούν τα πιο εύκολα πιθανά θύματα. Τους λαθρομετανάστες!
Η φτώχεια και η εκμετάλλευση ισχύει κυρίως γι’ αυτούς και όχι για τους συνήθως βολεμένους ρατσιστές και ξενόφοβους
Οι Έλληνες, οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Κύπριοι, οι Εβραίοι και όποιοι άλλοι δεν είναι ρατσιστές. Στην Ελλάδα όμως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία περνούν ως γενικές έννοιες, ενώ στην καθημερινότητα μπορείς να ακούσεις ατάκες του στυλ: «Είμαι ρατσιστής, μόνο με τους Αλβανούς!»
Για το αν «ο ελληνικός λαός είναι ο πιο φιλόξενος του κόσμου», θα πρέπει να γυρίσω όλο τον πλανήτη για να σου απαντήσω. Μέχρι τότε λέω ότι είναι πιθανό αν έρθεις στην Ελλάδα και δεν σε γδάρουν σε κανένα «θέρετρο», έχεις ελπίδες να ζήσεις την πραγματική ελληνική φιλοξενία. Όχι από όλους του Έλληνες…
Στερεότυπο 6:
Το σενάριο σου είναι πολύ τραβηγμένο. Ακόμα και να γεννοβολά από πέντε έξι παιδιά κάθε οικογένεια μεταναστών και να εισέρχονται καμιά εκατοστή χιλιάδες κάθε χρόνο μετά το 2030 θα πλησιάσουν το ήμισυ του ελληνικού πληθυσμού. Άσε που σε τόσον καιρό οι περισσότεροι μετανάστες δεύτερης γενιάς θα είναι Ινδοέλληνες ή Πακιστανέλληνες και ενδεχομένως θα πηγαίνουν όπως κάποια από τα «ελληνοαμερικανάκια» στα Ιράκ και στα Αφγανιστάν της εποχής τους
Η Ελλάδα δέχεται μεγάλο αριθμό απελπισμένων γιατί είναι σταυροδρόμι, όπως και η Τουρκία, ή Ιταλία και η Ισπανία. Οι είσοδοι της Ευρώπης για εκατομμύρια απελπισμένων. Οι περισσότεροι από αυτούς που περνάνε από την χώρα μας, έχουν ως προορισμό τις χώρες της δυτικής Ευρώπης…
Εν κατακλέιδι ο ρατσισμός είναι κατάντια για το ανθρώπινο γένος. Δεν θέλω να έχω σχέση με κανέναν ρατσιστή, Ούτε καλημέρα, ούτε τίποτα. Δεν με νοιάζει ακόμα κι αν είναι αδελφός μου αν είναι ρατσιστής, ας βρει άλλα αδέλφια. Εγώ είμαι άνθρωπος πρώτα και μετά Έλληνας…

Πάνερμος...