Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2006

Ιδιωτική πρωτοβουλία, ανταγωνιστικότητα και άλλες «τρίχες»…


Στις αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο εκβίασης της ΜΕΒΓΑΛ το κυριότερο θέμα είναι οι αποκαλυφθείσες συμφωνίες των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών του κλάδου για τον εκβιασμό των γαλακτοπαραγωγών, ούτως ώστε να δίνουν το γάλα τους σε χαμηλότερη τιμή αφού θα έπαιρναν επιδοτήσεις από την Ε.Ε.!

Η συμφωνία ήταν απλή. Να εκβιαστούν οι παραγωγοί να δώσουν το γάλα πιο φθηνά, οι εταιρίες του κλάδου να μην δεχτούν παραγωγούς από άλλες εταιρίες και τελικά αν κάποιοι δεν συμμορφωθούν να γίνει εισαγωγή γάλακτος – φρέσκου, φρεσκότατου βεβαίως! – και να μείνει το γάλα όσων δεν θα συμφωνούσαν αδιάθετο.

Ο εκβιασμός δεν έγινε για να μειωθεί η τελική τιμή του γάλακτος που πληρώνει ο καταναλωτής, αλλά για να αυξηθούν τα κέρδη των εταιριών του κλάδου.

Το θέμα έγινε γνωστό από «σπόντα».

Το γάλα στην Ελλάδα όμως είναι προϊόν που ελέγχεται από ένα ολιγοπώλιο – τραστ, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων σε τοπικό επίπεδο. Ως τέτοιο δεν υπάρχει ούτε μία στο δισεκατομμύριο να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός υπέρ του καταναλωτή, ενώ ο περιβόητος ανταγωνισμός της ελεύθερης οικονομίας, δεν λειτουργεί ούτε καν υπέρ των παραγωγών που είναι οι προμηθευτές της πρώτης ύλης για τα υπερκέρδη των εταιριών. Ο «ανταγωνισμός» λειτουργεί υπέρ των εταιριών και μόνο.

3 σχόλια:

0comments είπε...

"Ο «ανταγωνισμός» λειτουργεί υπέρ των εταιριών και μόνο."
Αν υπήρχε περίπτωση να πιστέψουμε κάτι άλλο, θα υπήρχε καιπερίπτωση να πιστέψουμε ότι μπορεί να λειτουργήσει ο καπιταλισμός για το καλό μας.
Καλή βδομάδα! Και Καλές προβολές!

Juanita La Quejica είπε...

Το αισχρότερο είναι ο εκβιασμός που γίνεται στους παραγωγούς. Απορώ πως τόλμησε ο ΜΕΒΓΑΛίτης να βγει και να φέρει στην επιφάνεια την κορυφή του παγόβουνου. Μακάρι να πάρει τις πραγματικές ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές διαστάσεις το θέμα και να ερευνηθεί σε βάθος.

Filotas είπε...

Amig0 όσο πιο ελεύθερη είναι μια οικονομία, τόσο πιο αδίστακτοι γίνονται οι επιχειρηματίες! Γκάνγκστερ!
Juanita, o Μεβγαλίτης δεν τόλμησε αλλά αναγκάστηκε να αποκαλύψει τα πράγματα! Η ουσία είναι να καταλάβουμε όλοι πως λειτουργεί το καπιταλιστικό σύστημα στα εξελιγμένα στάδια του - ολιγοπώλια.

Πάνερμος...