Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2006

Το τέλος της ατιμωρησίας;…


«Υπερασπίζομαι τον εαυτό μου, δίχως βίαιες ενέργειες μέσα σε μια μειονότητα Ελλήνων, μέσα σε μια πλειονότητα αλλοδαπών. Βεβαίως, στενοχωρούμαι και δεν επικροτώ τέτοιες ενέργειες, βεβαίως δεν ήμουν ειρηνόφιλος Ιεχωβάς, δεν θεωρώ όμως ότι επειδή είμαι εθνικιστής είμαι και δολοφόνος, επειδή είμαι γεροδεμένος είμαι και τραμπούκος. Το ότι συλλυπούμαι δεν σημαίνει ότι πρέπει να ζητήσω συγγνώμη για κάτι που δεν έκανα».

Αντώνης Ανδρουτσόπουλος – «Περίανδρος», απόσπασμα της απολογίας του στο δικαστήριο που τον καταδίκασε πρωτόδικα σε 21 χρόνια κάθειρξη για την δολοφονική επίθεση στον Δημήτρη Κουσουρή έξω από τα δικαστήρια της Αθήνας το καλοκαίρι του 1998.

Ο Δημήτρης Κουσουρής βέβαια δεν είναι αλλοδαπός. Ούτε μέρος κάποιας πλειονότητας που καταπιέζει μειονότητες. Θα μπορούσε με το «σκεπτικό» του «Περίανδρου» να είναι ειρηνόφιλος Γιαχωβάς. Αλλά το σκεπτικό των Ελλήνων νεοναζί δεν αφορά την πατρίδα μας. Αφορά μια «Ελλάδα» που σέρνεται

Ο Ανδρουτσόπουλος καταζητούνταν(;) επτά χρόνια, πριν παραδοθεί πέρσι στην Αστυνομία. Όπως όλα δείχνουν δεν έφυγε καθόλου από την Ελλάδα ενώ δεν αποκλείεται να κινούνταν και στην Αθήνα. Από την επίθεση των νεοναζί ο Κουσουρής γλίτωσε ως εκ θαύματος το μοιραίο. Νοσηλεύτηκε για πολλές ημέρες στην εντατική διασωληνωμένος πριν διαφύγει οριστικά τον κίνδυνο. Μαζί με τους δύο συντρόφους του που ξυλοκοπήθηκαν τότε και επίσης είχαν αναγνωρίσει ως επικεφαλής των νεοναζί τον Ανδρουτσόπουλο.

Ο Ανδρουτσόπουλος ήταν από τους ηγέτες της νεοναζιστικής οργάνωσης "χρυσή αυγή", ενώ ακόμη και σήμερα οι οπαδοί της σωπαίνουν για να τον ακούσουν όταν μιλάει. Η «Χρυσή Αυγή» έχει τυπικά αυτοκαταργηθεί ως οργάνωση, αλλά ουσιαστικά λειτουργεί υπό άλλο όνομα. Τα φίδια ως γνωστό αλλάζουν «πουκάμισα» συχνά.

Οι νεοναζί στην χώρα μας είναι λίγοι. Οι ρατσιστές είναι λίγο περισσότεροι. Αυξάνονται δε με τα χρόνια όσο η τηλεοπτική δημοκρατία μας γίνεται πιο κραταιή και η αμορφωσιά «καδράρει» όλο και περισσότερα πτυχία στους τοίχους των σπιτιών. Η απόφαση για την καταδίκη του Ανδρουτσόπουλου είναι σημαντική καθώς κατά πάσα πιθανότητα σηματοδοτεί το τέλος της ατιμωρησίας των μελών νεοναζιστικών ομάδων που λειτουργούν στην χώρα μας και την ανάληψη από μέρους των κρατικών θεσμών ενός μικρού μέρους της ευθύνης για την αντιμετώπιση του θλιβερού κοινωνικοπολιτικού φαινομένου.

Η μεγαλύτερη ευθύνη όμως ανήκει σε μας…

16 σχόλια:

cyrus είπε...

Λίγα σχόλια σε ένα πολύ καλό κείμενο:

Κατ' αρχάς, οι φασίστες (όπως οι κάθε είδους φανατικοί) δεν έχουν κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιήσουν βία και μετά να πουν ψέματα, εφόσον πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο προωθούν την ιδεολογία τους, άρα κάνουν κάτι "καλό". Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα (γι' αυτούς).

Ο Κουσουρής δεν είναι αλλοδαπός, αλλά ανήκει σε μια άλλη "μειονότητα": είναι αριστερός. Οι άνθρωποι που μισούν αριστερούς, αλλοδαπούς, μαύρους, ομοφυλόφιλους και διανοούμενους είναι πάντοτε οι ίδιοι -- οι φασίστες.

Τέλος, οι νεοναζί στη χώρα μας είναι λίγοι, αλλά οι ρατσιστές είναι ήδη πολύ περισσότεροι. Και το τραγικό είναι ότι πολλοί απ' αυτούς δεν αντιλάμβάνονται το ρατσισμό τους.

Καλημέρα

cyrus είπε...

Ά, ξέχασα τους Εβραίους -- που φυσικά φταίνε για όλα, και που "θέλουν να καταστρέψουν την Ελλάδα, τη θρησκεία, τη γλώσσα, τον πολιτισμό μας", κ.τ.λ., κ.τ.λ....

Filotas είπε...

cyrusgeo συμφωνώ ότι οι ρατσιστές είναι πολλοί περισσότεροι από τους ναζί και μάλιστα οι περισσότεροι δεν το αναγνωρίζουν ή και αν το αναγνωρίζουν δεν το θεωρούν κάτι άσχημο!!! Στη ροή του κειμένου απλά "έπαιξα" με το "λίγοι" - "λίγο περισσότεροι"...

cuentos_nat είπε...

Mπορει οι φασιστες να ειναι πολλοι αλλα ερχεται απο πισω μια γενια που λατρευω ,αυτα τα παιδια των 22 και ανω που με χιουμορ και οχι με βια, πολεμουν τους κακους.Οταν οι χρυσαυγητες στη δραμα γραφαν συνθηματα στους τοιχους , πηγαιναν και με απλες γραμμουλες τα αλλαζαν εντελως...Θυμασαι angelito?Βεβαια οι μπατσοι πιαναν τα δικα μας παιδια.Αλλο και αυτο...
besos con mucho cariño compañero...

cuentos_nat είπε...

ο matthew απο barcelona ξαναεγραψε... ετσι πληροφοριακα το λεω

Filotas είπε...

Τα "παιδιά" μας είναι "γλύκες"! Και οι μπάτσοι είναι για "μπάτσους" cuentita!!!

maria_pin είπε...

H Eλλάδα έχει δυστυχώς πολλά να μαθει για το πως πρέπει να είναι μια κοινωνία. Και μια που μιλάμε για αλλοδαπούς, και αριστερούς κτλ, να μη ξεχνάμε και τους έλληνες μειονοτικούς, τους πατριώτες μου τους "ρώσσους" , τους τούρκους, αλλά και τους "ντόπιους" εδώ στη Δράμα.
Φιλάκια Αγγελε, και καλά κάνεις που επανέρχεσαι στο ίδιο θέμα- και μένα με καιει, και στην Ελλάδα, και τώρα στην Αγγλία, που είμαι και γω μια "ξένη"..

Filotas είπε...

Αχ βρε Μαριώ! Ανοίγεις μεγάλο θέμα.
Ντόπιοι, Πόντιοι, Θρακιώτες, Βλάχοι, Ρωσοπόντιοι κλπ. Στην ελληνική κοινωνία προυπάρχει ο διαχωρισμός ο οποίος ενισχύεται από την αδυναμία ενσωμάτωσης του "ξένου". Είτε αυτό είναι από άλλη εθνότητα, είτε είναι από την ίδια εθνότητα αλλά με άλλα πολιτσμικά χαρακτηριστικά. Γνωρίζω - όπως ίσως κι εσύ - ότι υπάρχουν υποψήφιοι που εκλέγονται στις νομαρχιακές ή δημοτικές εκλογές επειδή είναι ντόπιοι ή Πόντιοι ή ότιδήποτε άλλο. Επόμενο είναι σε τέτοιες συνθήκες οι οποιοιδήποτε "ξένοι" να ομαδοποιούνται κατά τον ίδιο τρόπο και να αντιμετωπίζουν όλους τους υπόλοιπους με τον ίδιο τρόπο. Αυτό έχει να κάνει με την προβληματική ενσωμάτωση τους νομίζω...
Φιλάκια και σένα δικιά μας "ξένη"!

0comments είπε...

Α! Ωραίααα!!
Τι άλλαα;

Juanita La Quejica είπε...

Από τα 21 χρόνια πρωτόδικα, πόσα τελικά θα περάσει στην φυλακή άραγε;

Filotas είπε...

Amig0 τα ίδια!:-)
Juanita νομίζω ότι καμιά οκταετία κάνουν με καλή διαγωγή γιατί συγχωνεύονται οι ποινές...
Καλημέρες!

Agobooks είπε...

Για το κείμενο, δεν έχω πολλά να πω!
Κρυστάλλινη η σκέψη σου.
Σε ανακάλυψα και να πω την αλήθεια, χάρηκα πάρα πολύ.
Έζησα στην Δράμα(μου) 10 χρόνια και, έχω εκεί ένα κομμάτι από την ψυχή μου.
Δεν υπάρχει αλλού τέτοια πόλη με τέτοιους ανθρώπους.
Να είσαι πάντα καλά.
Ως αλλοδαπός, το κείμενο σου, με αγγίζει και με συγκινεί.

Filotas είπε...

n.ago στην δική μου "πόλη" δεν υπάρχουν "αλλοδαποί" και "ντόπιοι"!
Καλώς ήρθες στο Calle Drama!...

Agobooks είπε...

Η πόλη αυτή, είναι και ''δική μου'' και το ξέρω αυτό.
Ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

Ζήτω η Ελλάδα!!! Μπράβο Αντώνη, είμαστε μαζί σου!!! Θάνατος στους ξένους επαίτες της ζωής...

Filotas είπε...

Ζήτω η μαλακία του Έλληνα, που δεν επαιτεί και δεν ηττάται εις τον αιώνα τον άπατο...

Πάνερμος...