Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2006

Ο Άνεμος…

Παραθέρισα φέτος σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά του Αιγαίου. Την Σάμο. Από την πρώτη μέρα που πάτησα τα πόδια μου εκεί μου έκαναν εντύπωση οι τεράστιες ανεμογεννήτριες που ήταν εγκατεστημένες σε δύο σημεία. Το ένα είναι στο ύψωμα Ράχες που βρίσκεται μεταξύ Πυθαγορείου και Βαθέως και το άλλο στην περιοχή Τηγανάκι κοντά στον Μαραθόκαμπο. Και στις δύο περιοχές υπήρχαν εγκατεστημένες από πέντε μεγάλες και περίπου εννιά μικρότερες ανεμογεννήτριες.

Την πρώτη μέρα που παρατήρησα τις ανεμογεννήτριες δεν είχε πολύ αέρα και υπέθεσα ότι οι πέντε ανεμογεννήτριες που γυρνούσαν βρίσκονταν σε καλύτερο σημείο και ο λιγοστός άνεμος μπορούσε να τις κινήσει. Την δεύτερη μέρα είδα ότι ενώ ο άνεμος ήταν πιο δυνατός εξακολουθούσαν να λειτουργούν μόνο οι πέντε μεγάλες ανεμογεννήτριες. Οι υπόλοιπες φάνταζαν σαν σταματημένα σλιμ ελικόπτερα. Να ήταν το μικρό μέγεθος που έφταιγε; Να λειτουργούν μόνο αν ο άνεμος πνέει με πολλά μποφόρ;

Η ίδια εικόνα με μικρές παραλλαγές επικρατούσε και στις Ράχες.

Στην πρώτη ευκαιρία ρώτησα κάποιον ντόπιο που είχε σχετικές γνώσεις γιατί το «πάρκο» στον Μαραθόκαμπο δεν λειτουργούσε πλήρως.

Οι ανεμογεννήτριες που δουλεύουν, μου είπε, είναι ιδιωτικές. Οι υπόλοιπες είναι του δημοσίου!

Στην ερώτηση γιατί δεν λειτουργούν, μου απάντησε, ότι αυτό δεν το γνωρίζει. Συμπλήρωσε πάντως ότι στο εταιρικό σχήμα που εκμεταλλεύεται τις λειτουργούσες ανεμογεννήτριες, συμμετέχουν ως μέτοχοι και υπηρεσιακό στέλεχος της δημόσιας εταιρία που θα έπρεπε να έχει σε λειτουργία και τις υπόλοιπες ανεμογεννήτριες αλλά και πρώην υπουργός σε κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πρωτοκλασάτο στέλεχος, που έχει προφανώς φιλική σχέση με το υπηρεσιακό στέλεχος.

Το ερώτημα είναι απλό. Με τον άνεμο μπορούν να λειτουργούν όλες οι ανεμογεννήτριες. Όταν φυσάει, φυσάει για όλους. Ποιος είναι ο λόγος που είναι «κλειδωμένες» οι δημόσιες ανεμογεννήτριες σε ένα νησί όπου το ενεργειακό πρόβλημα είναι ακόμα και σήμερα άλυτο γιατί η παραγωγή ενέργειας βασίζεται στον «πατροπαράδοτο» τρόπο της Δ.Ε.Η.;

Τα ερωτήματα που θα γεννούσε μια απάντηση στο πιο πάνω ερώτημα είναι πάρα πολλά. Τα περισσότερα δε είναι γεμάτα απογοήτευση από ένα κράτος που έμαθε μόνο να εκποιεί…

5 σχόλια:

0comments είπε...

Τα τελευταία χρόνια μ' απασχολεί πάρα πολύ η γραμματική και το συντακτικό της λέξης "λαμόγιο". Το δοκιμάζω σ' όλα τα πρόσωπα σα μια μικρή άσκηση έρευνας του "βαθύτερου άλλου" αλλά και αυτογνωσίας. Όσο για το μέγεθος της απάτης σχετικά με την εναλλακτική ενέργεια πιστεύω πως όταν (αργά;) δει το φως της δημοσιότητας, θα είναι τεράστιο για τους υγιώς σκεπτόμενους και, ως είθισται, ελάχιστο μάλλον για τους τηλεθεατές. Και θα έχει κι ονοματεπώνυμο ....Μυτιληναίος ... Κοπελούζος ....

Juanita La Quejica είπε...

Απίστευτο. Ενδεικτικό δυστυχώς.

Στον βορά της Ισπανίας το καλοκαίρι, αλλά και στον νότο της Γαλλίας, οι ανεμογεννήτριες δεν είχαν "ταυτότητα", απλά γυρνούσαν, γυρνούσαν, γυρνούσαν... Μιλάμε για μια στοιχειώδη λειτουργία σύχγρονων κρατών. Δεν μιλάμε για την χώρα μας, δυστυχώς.

Filotas είπε...

Προσθέτω μόνο ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ίσως χώρα στην Ε.Ε. που δεν επιδοτεί οικιακούς χρήστες για την τοποθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργεια, ενώ θα μπορούσαν πολλά σπίτια να αυτονομηθούν από το δίκτυο της Δ.Ε.Η. ή να μην πληρώνουν ελάχιστα στην Δ.Ε.Η. Τώρα όπως φαίνεται οι ...ούζοι και ...ναιοι θα πάρουν τις επιδοτήσεις του 60% και θα κάνουν τα πάρκα για να μας πουλάνε μετά το ρεύμα που θα μπορούσαμε κι εμείς με 60% με 50 ή με 40 και 30% ακόμα επιδότηση να παράγουμε μέσα στην αυλή μας!
Αστική δημοκρατία...
Καλημέρες!

ci είπε...

θα το πω συνοπτικα : να κλάψω να γελάσω ή να βρίσω??
(εννοείται πως θα γελάσω, γιατί για να κλαίμε δεν λείπουν οι λόγοι)
σαλούδος!

Filotas είπε...

Saludos citronella! Σωστή η αντίδραση σου!:-)

Πάνερμος...