Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2006

Το Σύνταγμα ως κομματική «κουρελού»

Το Ελληνικό Σύνταγμα, όπως και τα περισσότερα Συντάγματα στον κόσμο, συντάχθηκε για να σηματοδοτεί βασικές αρχές του κράτους, οι οποίες μέσα στο πέρασμα των αιώνων θεωρούνται θεμελιώδεις για να λειτουργεί το κράτος υπέρ των συμφερόντων του λαού.

Ως εκ τούτου η όποια αναθεώρηση του Συντάγματος είναι πολύ πιο σοβαρή υπόθεση από την σύνταξη ενός κομματικού προγράμματος («κουρελού») το οποίο επεξεργάζονται κάθε τέσσερα χρόνια τα κόμματα εξουσίας για να εντυπωσιάσουν – επικοινωνιακώς – τα «πλήθη» και να υφαρπάξουν – άλλο που δεν θέλουν και τα «πλήθη» – την ψήφο τους.

Στην Ελλάδα αναθεώρηση του Συντάγματος είχαμε πριν μερικά χρόνια, επί κυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ. Με την επιβολή του ασυμβίβαστου για τους βουλευτές, με την καθιέρωση της διάταξης για τον βασικό μέτοχο και άλλες διατάξεις. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. τώρα επιθυμεί να αλλάξει τις παραπάνω ρυθμίσεις – ασυμβίβαστο και βασικό μέτοχο – και να αναθεωρήσει: τον ορισμό της έννοιας του δάσους, τον αποκλειστικά κρατικό χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης, να απαγορέψει την έκδοση αναδρομικών δικαστικών αποφάσεων που «επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό», να ιδρύσει συνταγματικό δικαστήριο – χωρίς να λέει ποιος θα ορίζει τα μέλη αυτού του νέου - και περιττού θα πρόσθετα – δικαστηρίου, τον τρόπο ανάδειξης της ανώτατης ηγεσίας της δικαιοσύνης. Όσα με λίγα λόγια προβλέπει η κομματική «κουρελού» και προσκρούουν στις διατάξεις του συντάγματος.

Ούτε σκέψη για διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας – η υφιστάμενη σχέση επιβαρύνει εξίσου, αν όχι περισσότερο, από τις αναδρομικές αποφάσεις δικαστηρίων τον προϋπολογισμό, ούτε κουβέντα για συνταγματική αναγνώριση των δικαιωμάτων των μεταναστών που ζουν μόνιμα στην χώρα μας και αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας, με φορομπηχτικά παράβολα και ατελείωτες ουρές για να αποκτήσουν τα αυτονόητα...


Το βιβλίο που βλέπετε είναι του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και οι οπιοιδήποτε συνειρμοί για την παρουσία χορηγού - και μάλιστα όχι όποιου - όποιου - στο εξώφυλλο είναι ελεύθεροι!...

Εξαιρετικό επίσης για το ίδιο θέμα το σκίτσο του Στάθη στην Ελευθεροτυπία

10 σχόλια:

Mirandolina είπε...

panafon μπένυ - όλα τα λεφτά ήταναυτό σήμερα!

Filotas είπε...

Πρόσθεσε επίσης mirandolina, ότι το βιβλιαράκι κυκλοφόρησε ως ειδική έκδοση των Νέων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη!!!

Chaca-Khan είπε...

Απίστευτη εικόνα
Δεν το περίμενα τόσο απροκάλυπτα
και από το 2001???
ε ρε πούστη..

Ανώνυμος είπε...

προτείνω τη δημιουργία ενός open source συντάγματος ώστε να το φέρνει καθείς στα μέτρα του και να μην "ταλαιπωρούμε" και τη βουλή

Filotas είπε...

Chaka -khan τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο νομίζουμε!...
Πάντως για να μη τυχόν αδικήσουμε τον Μπένυ, αυτός είναι ο συγγραφεας, ενώ η έκδοση, προφανώς και η επιλογή χορηγού έγινε από τον Δ.Ο.Λ.
Guru δεν είναι άσχημη η ιδέα σου,μπορεί σε λίγο να ζητήσουν και επίδομα αναθεωρήσεων οι εθνοπατέρες!:-)

ci είπε...

Καλησπέρες!!!

Filotas είπε...

Καλησπέρες!!!

0comments είπε...

Η αρχή έγινε με την απομάκρυνση απ' τη Δράμα του 65ου "Συντάγματος"
(Άσχετο, αλλά με άρεσε)

Μουτς!

Juanita La Quejica είπε...

ΔΟΛ εναντίον Panafon; Κάτι σαν ... είπε ο γάϊδαρος τον πετεινό κεφάλα;

Filotas είπε...

Χαίρε Amig0!
juanita στην αναθεώρηση πρέπει να διευκρινιστεί ποιος είναι ο πετεινός και ποιος ο γάιδαρος!
Καλημέρες!...

Πάνερμος...