Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2006

Το «τυράκι» των «πιονέρων»!

Εν αρχή ήταν ο Ο.Τ.Ε. και το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που πρότεινε η – διορισμένη – διοίκηση και αποδέχτηκε το σωματείο των εργαζομένων. Το πρόγραμμα πρόβλεπε σημαντικά οφέλη για τους εξερχόμενους από την επιχείρηση εργαζομένους, σε αντάλλαγμα της μεγαλύτερης «ευελιξίας» και της άρσης της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων στην επιχείρηση.

Στη συνέχεια ήρθε η κυβέρνηση της Ν.Δ. να ψηφίσει την διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ευνοώντας έτσι την λειτουργία και την προσέλκυση πελατών στα μεγάλα εμπορικά κέντρα που άνοιξαν πρόσφατα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Mall, Mediteranean Cosmos).

Μόλις χθες η διοίκηση και το σωματείο εργαζομένων στην Eurobank ανακοίνωσαν την συμφωνία τους για λειτουργία δύο καταστημάτων της τράπεζας μέσα στα παραπάνω αναφερόμενα εμπορικά κέντρα με ωράριο από 9:00 μέχρι 20:00 τις καθημερινές και από 10:30 μέχρι 16:30 το Σάββατο. Ως αντάλλαγμα, η συμφωνία προβλέπει τη μείωση του χρόνου εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων (που θα απασχολούνται σε 2 βάρδιες) στις 35 ώρες την εβδομάδα (από τις 37 σήμερα) και την καταβολή πρόσθετου μηνιαίου επιδόματος ύψους 220 ευρώ για τους υπαλλήλους και 235 ευρώ για τους υπευθύνους βάρδιας.

Το τυράκι στην φάκα είναι προφανές όσο και διάτρητο, μάλλον ροκφόρ!

Η ουσία όμως βρίσκεται στην έναρξη του ξηλώματος του ωραρίου λειτουργίας και των τραπεζών, μετά από τα εμπορικά καταστήματα. Και όπως και στην περίπτωση των προνομίων που εξασφάλισαν οι εργαζόμενοι του Ο.Τ.Ε που αποχωρούν εθελουσίως, κάπως έτσι οι τραπεζοϋπάλληλοι που θα κληθούν στο μέλλον να απασχοληθούν με διευρυμένο ωράριο – ούτε λόγος για υπερωριακή απασχόληση! – τύπου Eurobank, δεν θα έχουν τα προνόμια των «πιονέρων» συναδέλφων τους.

Η αγορά εργασίας εισέρχεται πλέον στην άγρια νεοφιλελεύθερη εποχή, όπου αφού πέσουν τα «ταμπού» της εργατικής τάξης με τα διάφορα δέλεαρ που θα ρίξει η εργοδοσία στο τραπέζι των όποιων διαπραγματεύσεων με πιονέρους άλλων κλάδων, τότε η εργατική τάξη θα δει τον παραδεισένιο καθεστώς της μερικής απασχόλησης σε ωράριο λάστιχο και με μειωμένες αποδοχές!

Οι «πιονέροι» βεβαίως θα βρίσκονται στην σύνταξη ή σε «τόπο χλοερό» τον καιρό εκείνο, αλλά δεν αποκλείεται να έχουν ακόμα λίγο «τυράκι»!

Το οποίο δεν είναι για όλους!…

7 σχόλια:

0comments είπε...

Η οικονομία εξελίσσεται και μαζί της και η κοινωνία. Έτσι,
οποιος αντιστέκεται είναι:
Α) Τεμπέλης
Β) Μυστήριος
Γ) Αιθεροβάμων
Δ) Γραφικός
Ε) Κουμουνιστής και παραφυάδα αυτού
ΣΤ) Αν έχεις συμμετάσχει σε συζήτηση επί του θέματος με «καλούς νοικοκυραίους» τα επίθετα για όποιον δεν τρώει το παραμύθι είναι άπειρα.

ΥΓ Και τι θέλετε δηλαδή; Να γίνουμε Ρουσία;

Kalimera Drama!
Kalimera Ellada!

Mirandolina είπε...

Και οι τραπεζο-εργατοπατέρες ευθύνονται χοντρά και τους το είπε ο υφυπουργός Κολωνακίου: Ας πρόσεχαν όταν υπέγραφαν την συμφωνία με το αεροδρόμιο - τότε άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου.

Καλημερα κι απο δω!

Katerina ante portas είπε...

Άστα Drama και calle-tera κάθε πέρυσι!
Έχω εδώ και δεκαπέντε μέρες ανοιχτό λογ/σμό με την εγκατάσταση ΑDSL και όλα δείχνουν τον ΟΤΕ που έχει ειδοποιηθεί απο την περασμένη Παρασκευή. Με πήραν χθές και μού έδωσαν ραντεβού να εξετάσουν τη γραμμή..Κυριακή! Στην απορία μου και στα παράπονά μου, η Υπάλληλος απάντησε ότι φταίει η εθελουσία των υπαλλήλων.
Να κλαίμε ή να γελάμε; Θα δουλεύουμε Χριστούγεννα κάποια στιγμή με εργοδότη τον Εμπενίζερ Σκρούτζ (προφήτη Ντίκενς)!

Filotas είπε...

Amig0 δηλαδή για να μην γίνουμε Ρουσία, πρέπει να γίνουμε Κίνα! (Λέτε για αυτό να πήγε ο Πανστρουμπουλώτατος Παπαμανλής στο πεκίνο και την Σαγκάη?!)Καλησπέρα L.A.!...
Ο Γιακολωνάτος mirandolina μου?! Την Καλησπέρα μου κι απο εκεί!
Αχ Κατερίνα! Χριστούγεννα ανέκαθεν κάποιοι από εμάς δουλεύαν, αλλά πληρώνονταν και με το παραπάνω. Στο μέλλον θα πληρώνονται σα να είναι καθημερινή!...

αερικο είπε...

Μηπως ειναι ωρα να πουμε ομως και μπραβο στα οργανωμενα και δυνατα εργατικα συνδικατα της χωρας μας και συλλογους εργαζομενων που δεν επαψαν μαζι με ολους εμας να δουλευουν νυχθημερον για να μην γινουν ολα αυτα;; :-Ρ
Εχουμε αποκοιμηθει "λιγακι" ολοι μας γμτ;;
Ολα τα κρατη σχεδιαζουν και πραγματοποιουν ο,τι τους συμφερει την καθε φορα. Οταν οι πολιτες του "δηθεν αντιστεκονται" τοτε η χαρα τους ειναι μεγαλη κι η ευκολια που περνούν το καθετι ακομη μεγαλυτερη!

Filotas είπε...

Αερικό δεν μασάμε! (όταν λαγοκοιμόμαστε!):Ρ

αερικο είπε...

:-D

Πάνερμος...