Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2006

Όμορφες εικόνες, ιστορικές!...



Χαζεύω – κυριολεκτικά – τα ολοζώντανα χρώματα. Στις σημαίες, στις φορεσιές, στο τοπίο. Η ορκωμοσία του Έβο Μοράλες στην προεδρία της Βολιβίας, έλουσε την τελετή στα καταιγιστικά χρώματα των ιθαγενών κατοίκων της, των Ινδιάνων Αϊμάρα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας – όπου δολοφονήθηκε ο Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα – που ένας ιθαγενής κάτοικος αναδεικνύεται στην προεδρία της χώρας. Δεν φέρουν μόνο την ελπίδα αυτοί οι άνθρωποι στις μέρες και τις νύχτες μας, τις γεμίζουν χρώμα και χάρη!…


(Στιγμιότυπα από την Ορκομωσία του νέου Προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες που έγινε χθες στην χώρα της Λατινικής Αμερικής)

8 σχόλια:

nonplayer είπε...

Γουστάρω! Σα Rainbow Flag είναι!

Καλησπέρες στη Δράμα! Αχ αυτή η Δράμα...

Filotas είπε...

Καλησπέρες και στην Ανατολή!
Νομίζω ότι είναι καλύτερη από rainbow flag, αλλά αυτό είναι ασήμαντο μπρος την θωριά της!

Juanita La Quejica είπε...

O θρυλικός ηγέτης των Aymara Tupac Katari είχε πει το 1781 στους αποικιοκράτες, όταν τον συνελάμβαναν: "A mí sólo me mataréis, pero mañana volveré y seré millones". (Εμένα μόνο μπορείτε να με σκοτώσετε, αλλά αύριο θα επιστρέψω και θα έχω γίνει εκατομμύρια.)
Οι ιθαγενείς Αμερικανοί (γιατί οι indios της Λατινικής Αμερικής είναι οι πρώτοι κάτοικοι και οι μοναδικοί αυθεντικοί Αμερικανοί) ακόμα ακούν τη φωνή του να αντηχεί στα αυτιά τους. Τώρα ίσως πιο δυνατά από ποτέ.

Mirandolina είπε...

Ο Άγγελος έστησε τη χαρμόσυνη σελίδα, αλλά εσύ τη φόρτωσες χαρμολύπη Χουανίτα μου. Είστε τρομερά παιδιά και τα δυό!

ci είπε...

Έετσι, έτσι, πες τα Μαίανδρε, να λάμψει η αλήθεια :D

0comments είπε...

1 2 3 πολλά άστρα πολύχρωμα

Juanita La Quejica είπε...

Κουβέντιαζα Μirando για το θέμα της Λατινικής Αμερικής με ισπανό καθηγητή ιστορίας. Όπου σίγουρα λόγω εθνικότητας -όσο και να προσπαθεί να βλέπει τα πράγματα αμερόληπτα και όσο ανοιχτός και αν προσπαθεί να είναι στον τρόπο που βλέπει τις διεθνείς εξελίξεις- δεν παύει να είναι απόγονος των ισπανών κατακτητών, της Isabela και του Fernando. Έλεγε λοιπόν ότι καλά όλα αυτά στην Λατινική Αμερική με την στροφή σε αριστερά κόμματα (αριστερών πεποιθήσεων και ο ίδιος), αλλά για να απαγκιστρωθούν οι λατίνοι από τους Αμερικανούς χρειάζονται μεγάλα κεφάλαια για να μπορέσουν να συντηρήσουν τις χώρες τους και να τις βγάλουν από το οικονομικό τέλμα. Πού όμως θα τα βρουν αυτά τα χρήματα; Και κατέληγε ότι ουσιαστικά είναι μονόδρομος αυτή η σχέση εξάρτησης που έχει καταδικάσει την Λατινική Αμερική στην φτώχεια, στον αναλφαβητισμό, στην μιζέρια.
Πολύ μελαγχόλησα όταν τα λέγαμε, αλλά μετά το ξανασκέφτηκα και προτίμησα να αφήσω το ελαφρύ αεράκι της ελπίδας που φέρνει μαζί του ο Μοράλες (και όχι μόνο) να φτάσει μέχρι την καρδιά μου.

Filotas είπε...

juanita(1)είσαι ο "θησαυρός της γνώσης" κυριολεκτικά! Αν ήσουν εγκυκλοπαίδεια θα σε αγόραζα μόλις ξημερώσει!Και τρομερό παιδί που λέει και η Μιραντολίνα μας!...
Mirandolina μας είσαι τρομεροτάτη κορασίδα επίσης!...
Snowflake! Η αλήθεια δεν μπορεί να λάμψει αν δεν πέσει χιόνι και απόψε - ως στιγμής - εδώ "στο φαρ - ουέστ της αφασίας" δεν χιόνισε!...
amig0 εγώ αυτό το ξέρω με τα Βιετνάμ!:-)))
juanita (2):Οι καθηγητές είναι καλοί ως τέτοιοι και αν κρίνω από το περίφημο άσμα του Μπρεχτ δεν είναι και πολύ σόι για να κρίνουν τις εξελίξεις στην Λατινική Αμερική. Οι λατίνοι θα απαγκιστρωθούν από τον δυνάστη γείτονα όταν αρχίσουν να πυκνώνουν ηγέτες όπως ο Ούγκο και ο Έβο - μακάρι και η Μισέλ να δώσει μια ριζοσπαστική χροιά στην πολιτική της, να θυμίσει λίγο τον ακριβό μας Σαλβαδόρ - όταν τα αιτήματα θα γίνουν πολιτικές και ο υλικός πλούτος αυτών των χωρών θα αξιοποιηθεί για τον ανθρώπινο πλούτο τους. Αν δεν ξεκινήσεις να περπατάς ποτέ δεν φτάσεις! Και η πορεία άρχισε juanita!
Η πολιτική δεν είναι το άθροισμα οικονομικών μεγεθών και χρηματοπιστωτικών αναλύσεων. Μην μελαγχολείς λοιπόν καλή μου! Τραγούδα μαζί μου:
El pueblo unido, jamas sera vencido...

Πάνερμος...