Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2006

Η αναίσχυντη Ε.Μ.Υ. (Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία)!

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Από μικρά παιδιά μεγαλώσαμε ακούγοντας τις προγνώσεις της στα δελτία ειδήσεων και τις εκπομπές των κρατικών μέσων ενημέρωσης. Προ δύο περίπου χρόνων έψαχνα στο Ίντερνετ μια πηγή πληροφόρησης για τον καιρό στην περιοχή της Δράμας και διαπίστωσα με μεγάλη έκπληξη ότι η Ε.Μ.Υ. δεν είχε ιστοσελίδες αναλυτικής ενημέρωσης του κοινού για την πρόγνωση ή την κατάσταση του καιρού. Ευτυχώς ιστοσελίδες για τον καιρό έχει το Αστεροσκοπείο Αθηνών, όπου ανακοινώνονται αναλυτικά οι προγνώσεις για εκατοντάδες περιοχές της χώρας μεταξύ αυτών, Δράμα, Νευροκόπι και Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού και χωρίς καμία χρέωση του επισκέπτη.

Την περασμένη Πέμπτη σε εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλό - πουλου διαπίστωσα ότι η Ε.Μ.Υ. ενημερώνει τηλεφωνικώς για προγνώσεις και την κατάσταση του καιρού, με χρέωση γραμμής 090! Στην συγκεκριμένη εκπομπή για να ενημερωθεί μια ρεπόρτερ για το πόσα μποφόρ υπήρχαν εκείνη την στιγμή σε κάποια περιοχή του Αιγαίου, πλήρωσε – μετά από αρκετή αναμονή για να βρεθεί διαθέσιμος μετεωρολόγος - σχεδόν έξι ευρώ!!!

Έτσι εξηγούνται όλα για την απουσία ιστοσελίδων και διάθεσης για αναλυτική ενημέρωση δωρεάν όπως οφείλουν οι δημόσιες υπηρεσίες! Εδώ και μερικά χρόνια το Υπουργείο Άμυνας είχε υπογράψει σύμβαση με την εταιρία Newsphone – συμφερόντων ομίλου Τεγόπουλου – για την παροχή αναλυτικών μετεωρολογικών προγνώσεων ώστε να έχει ένα πρόσοδο η υπηρεσία, αλλά και η εταιρία και ο Ο.Τ.Ε!

Αν η Ε.Μ.Υ. θέλει να πουλάει τις υπηρεσίες της να προσληφθούν οι μετεωρολόγοι της από τη Newsphone, να πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι και η εταιρία να τους παράσχει τον εξοπλισμό για να συλλέγουν στοιχεία, όχι η Πολεμική Αεροπορία!

Το τηλεφωνικό κερδοσκοπικό - ή μήπως καιρο-σκοπικό; - «όργιο» πρέπει να σταματήσει το συντομότερο. Τους πληρώνουμε τον μισθό και ζητάνε και τα ρέστα από πάνω;!

9 σχόλια:

0comments είπε...

Ρε τους μπαγάσηδες!
Και η πίτα ολόκληρη (090)
Και ο σκύλος χορτάτος (δημόσιο)

Καλό Σ/Κ σύντροφε (ξενυχτισμένε)
κι ότι διορθώνεται με λεφτά ξεχνιέται εύκολα.

ci είπε...

Εγώ θυμάμαι ότι είχα βρει ένα βουλγάρικο site το οποίο μας έπιανε πάντα στην πρόγνωση.
Μιλώντας για 090 και Βουλγαρία πάντως, μαθαίνω ότι ο νέος δρόμος-στολίδι για τα σύνορα γνωρίζει μεγάλες ...δόξες! Λέω να πάω να στήσω (μεταμεσονύχτια) διόδια:D

Καλό σ-κ!

Filotas είπε...

Ρε τους αλητήριους amig0 θα πρόσθετα εγώ! Και στην ούγια πάλι newsphone!:-(((
Συν-νιφάδα μου άντε να δικαιολογήσουμε τσι Βούλγαροι ότι θέλουσιν να μας προσαρτήσουσιν και μας κάνουσιν τσάμπα πρόγνωση, με τσι Έλληνοι μετεωρολόγοι τι να υποθέσουμε;!
Και γιατί δρόμος στολίδι προς τα σύνορα; Θα ήταν πιο βολικά αν δεν αναγκαζόμασταν να περνάμε μέσα από το Νευροκόπι!

ci είπε...

Φυσικά κοροϊδευτικά το είπα - επίσης θα ήταν πολύ πιο βολικό αν δεν στέλναν όλη τη νταλίκα μέσα από την Ταξιαρχία!
Όσο για την ΕΜΥ.. είπαμε. Γκότσε Ντέλτσεφ πρόγνωση:Ρ

Oneiros είπε...

Η κατάσταση γενικά με την διαθεσιμότητα τέτοιου είδους δεδομένων απ' τις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες είναι απαράδεκτη' μπράβο σου για την καταγγελία.

Η ιστοσελίδα της ΕΜΥ είναι καινούριο φρούτο σχετικά, πριν 2 χρόνια ήταν υπό κατασκευή. Όταν ψάχναμε μετεωρολογικά δεδομένα για ένα ευρωπαϊκό project, είχε ακουστεί ότι η ΔΕΗ διαθέτει λεπτομερείς χρονοσειρές για τα τελευταία 10+ χρόνια από μετρητικούς σταθμούς, αλλά δεν τις κάνει διαθέσιμες σε κανέναν. Αλλά το πιό εκπληκτικό ήταν όταν μιά σκανδιναβική εταιρία μας είχε προσφέρει για ένα διάστημα Web Services interface για προβλέψεις καιρού ελληνικών πόλεων (είχαν χρονοσειρές για όλο τον πλανήτη!).

Απ' την άλλη, εδώ και πάνω από 3 χρόνια μπορείς να έχεις λεπτομερείς μετρήσεις και προβλέψεις μέσω του Yahoo weather και του Accuweather.com για κάποιες ελληνικές πόλεις, και μάλιστα μέσω βοηθημάτων όπως το ForecastFox extension του Firefox, και το Kweather applet του KDE.

Η ΕΜΥ δείχνει απλά τον δρόμο' αν δεν αντιδράσουμε, όλες οι υπηρεσίες ενημέρωσης του κράτους και τα δημόσια δεδομένα θα είναι διαθέσιμα με χρεώσεις 090. Ρίξε μιά ματιά και στην σχετική σχεδιαζόμενη δράση του digitalrights.gr' οποιαδήποτε προσφορά βοήθειας είναι ευπρόσδεκτη.

Filotas είπε...

Αχ αυτά τα P και τα D! Πότε θα τα μάθω?! Καλησπέρες!
Όνειρε ευχαριστώ πολύ για το πολύτιμο - σε πληροφορίες - σχόλιο σου! Να δράσουμε όσον είναι καιρός! Be strong!:-)

ci είπε...

:P
:D



Το meteo (πρώην forecasts) όπως και τα Ποσειδών, είναι ελληνικά και ιδιαίτερα αξιόπιστα - μέχρι κι εμας εδώ πάνω "πιάνουν":Ρ
Αλλά πάρε κανα 090 να στηρίξεις την ΕΜΥ ρε:D

Filotas είπε...

Merci αλλά κατάλαβα ότι το :D είναι ειρωνεία!:-0)

ci είπε...

:P

Πάνερμος...