Τρίτη 25 Απριλίου 2006

99,1 FM, Antiochia Rebelde, Colombia


..Πήρα ένα γράμμα χθες. Στην πλάτη του φακέλου υπήρχε κάτω από τα παράξενα γραμματόσημα η διεύθυνση του Ράδιο Ηχώ και το όνομα μου ως παραλήπτη. Στο πρόσωπο του φακέλου υπήρχε μόνο η επωνυμία του αποστολέα, γυμνή από διεύθυνση : Radio Antiochia Rebelde 99,1 FM, Colombia

Ένα Πεντάγωνο λευκό χαρτί με κόκκινα, κίτρινα και μπλε γράμματα, μια ταπεινή λεξούλα στην προστακτική : Recordadnos!

Να μας θυμάστε!...

...Στην Κολομβία διεξάγεται εδώ και τέσσερις δεκαετίες η μακροβιότερη εμφύλια-ταξική σύγκρουση στον πλανήτη. Από την μια πλευρά οι δυνάμεις της αστικής δημοκρατίας σε συνεργασία με Ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς και την κυβέρνηση των Η.Π.Α. Απέναντι τους οι αντάρτες των F.A.R.C. (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia/Ένοπλες Επαναστατικές Ομάδες της Κολομβίας) και ο E.L.N. ( Ejercito de Liberation Nacional/ Στρατός για την Εθνική Απελευθέρωση). Στο μέσον, τα καρτέλ της κοκαϊνης, η μεγαλύτερη εγκληματικότητα στον πλανήτη, οι άνθρωποι.

Το Ράδιο Αντιόχεια είναι το ραδιόφωνο του E.L.N. στην ομώνυμη επαρχία της χώρας, ένα τμήμα της οποίας ελέγχεται από τους Αντάρτες. Στο σήμα του ακούγεται ένα κομμάτι φορτωμένο με τα ηχοχρώματα των αυλών των Άνδεων.

Η Κολομβία είναι μια από τις κλασικές μπανανίες της Λατινικής Αμερικής.Κύρια εξαγωγικά προϊόντα της χώρας, η κοκαίνη και το ποδόσφαιρο. Συχνότερο θέμα στις ειδήσεις οι δολοφονίες και οι απαγωγές. Συχνότερα συναίσθηματα για τους περισσότερους πολίτες, ανασφάλεια και πείνα. Συντριπτικά επικρατέστεροι υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας, ένας υπερσυντηρητικός - πολιτικώς ορθά ο εκλεγμένος φασίστας - που πήρε 53% κι ένας φιλελεύθερος που έλαβε 31%, στο σύνολο 84%.

Οι δύο ανταρτικές οργανώσεις υπολογίζεται ότι έχουν στις τάξεις τους 22.000 άνδρες και γυναίκες. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στα χρόνια του πολέμου.

Ένας από αυτούς ήταν μεγαλογαιοκτήμονας και δολοφονήθηκε από τις FARC το 1983. Αν ζούσε σήμερα θα έβλεπε τον γιο του Άλβαρο Ουρίμπε, πρόεδρο της χώρας, αποφασισμένο τιμωρό των ανταρτών και θα άκουγε τους επαίνους των άλλων σύγχρονων τιμωρών που μακελεύουν για το ''καλό'' του πολιτισμένου κόσμου.

Ένας γιος που έχασε τον πατέρα του θα επιχειρείσει να συντρίψει τους αντάρτες αν αυτοί δεν δεχτούν τους όρους του. Τα όπλα και οι ειδικοί σύμβουλοι θα έρθουν από τις Η.Π.Α. οι οποίες έχουν χάσει πολλούς δικούς τους ανθρώπους από την τρομοκρατία και θέλουν να περιορίσουν και τα δρομολόγια της κοκαϊνης προς την επικράτεια τους. Καλό θα ήταν επίσης να πάρουν ένα ακόμα μάθημα όσοι παλεύουν για ένα διαφορετικό κόσμο. Να τελειώνουν τα κακά παραδείγματα. Τώρα που περιμένει στην φωτιά το καζάνι για την Αλ- Κάϊντα. Κι η Ευρώπη στέκεται παραπέρα έχοντας δηλώσει ότι δεν πρόκειται να κουβαλήσει άλλα ξύλα για την φωτιά, θα τσιμπήσει κάτι όμως από το κουρμπάνι...

...Όταν άφησα το σημείωμα στην άκρη, σκέφτηκα ότι αν το 1983 είχε δολοφονηθεί ένας ακτήμονας αγρότης από τους παραστρατιωτικούς που χρηματοδοτούν οι γαιοκτήμονες, το παιδί του ή θα πέθαινε από την πείνα, η θα γινόταν βαποράκι ή θα γινόταν αντάρτης. Πρόεδρος πάντως σ' αυτή την Κολομβία δεν θα γινόταν με τίποτα.

Για αυτό δεν πρόκειται να ξεχάσω το Radio Antiochia Rebelde 99,1 FM.

Ακόμα κι αν σήμερα δεν γνωρίζω αν εκπέμπει...

8 σχόλια:

ci είπε...

Και περιμένω να δω και το αφιέρωμα για ένα άλλο ράδιο που λέγαμε χτες ; )
Άντε άντε έλα να μας θαυμάσεις : P

Filotas είπε...

Βρε εκείνο θέλει οργάνωση καλή! Αυτό ήθελε μόνο καρδιά!...(ήρθα και λάλησα!)

Juanita La Quejica είπε...

http://www.radioes.net/cadenas_listado.asp?radio=Canal+Fiesta+Radio

Άσχετο, αλλά μιας και αναφέρθηκες σε σταθμό, ρίξε μια ματιά στο Canal Fiesta.

Filotas είπε...

Canal Fiesta! Ποιας πόλης?!

Juanita La Quejica είπε...

Málaga. Βρήκα και αλλού λινκ, περίμενε!

Juanita La Quejica είπε...

http://www.canalsur.es/PROGRAMAS/canal_fiesta/index_canalfiesta.html

vasvoe είπε...

άφησα το σχόλιο κατά λάθος στο παραπάνω ποστ. το μεταφέρω>
Ανχελίτο ίσως έχεις ακύσει για κάποιες κοινότητες στην κολομβία που προσπαθούν να ζήσουν αμέτοχες στις συγκρούσεις και δεν τους αφήνουν!! Η αμνηστία έχει κάνει επανηλλειμένα έρευνες και εκκλήσεις να προστατευτούν αυτοί οι οικισμοί από επιθέσεις, αφού παρόλο που δεν θέλουν να πάρουν το μέρος κανενός δέχονται επιθέσεις και από τις δύο παρατάξεις.
Δεν θυμάμαι λεπτομέρειες μόνο ότι γίνεται κάθε χρόνο σχετική έκθεση φωτογραφίας από τη αμνηστία, που έχιε μάλιστα μια ομάδα μόνο για αυτό το πρόβλημα...
Ανέβασα μια έκκληση για Κολομβία σήμερα στο www.epistoles.blogspot.com

Filotas είπε...

Vasvoe μου καλά έκανες και ενδιαφέρεσαι! Είναι ένα ανθρώπινο πρόβλημα σε μια χώρα όπου η βία είναι καθημερινή. Νομίζω ότι είναι δύσκολο εν μέσω μιας σύγκρουσης να μείνουν εκτός κάτοικοι μιας χώρας ακόμα κι αν το δηλώνουν ξεκάθαρα. Δεν τους αφήνουν οι αντιμαχόμενοι. Και συνήθως είναι τα πιο έυκολα θύματα για προβοκάτσιες. Στην Τσιάπας του Μεξικού για παράδειγμα, οι Ζαπατίστικές κοινότητες σέβονται τους κατοίκους που δεν είναι ενταγμένοι σε αυτές και ο EZLN δεν αντιμετωπίζει εχθρικά τις κοινότητες που δεν είναι ζαπατσιτικές. Για μένα πάντως η μεγαλύτερη ευθύνη βρίσκεται πάντα στο κράτος για την προστασία των κατοίκων από οποιαδήποτε απειλή...

Πάνερμος...