Πέμπτη 27 Απριλίου 2006

Άκουσες τον θόρυβο στην "στέγη";

Είναι μερικές εβδομάδες που τα τηλεγραφήματα από την «στέγη του κόσμου», το δυσπρόσιτο γεωγραφικά Νεπάλ, αναφέρονται στην αναταραχή που υπάρχει στην χώρα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο βασιλιάς – δικτάτορας Γκιανέντρα αναγκάστηκε υπό την πίεση των λαϊκών κινητοποιήσεων να παραχωρήσει την εξουσία στο κοινοβούλιο το οποίο όρισε μεταβατικό πρωθυπουργό. Τα πράγματα βέβαια δεν είναι τόσο απλά. Στο Νεπάλ οι Μαοϊκοί αντάρτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, ελέγχουν μεγάλο τμήμα της χώρας.

Η πολιτική κορύφωση της κρίσης ξεκίνησε πέρσι το χειμώνα, όταν ο βασιλιάς διέλυσε το κοινοβούλιο και συγκέντρωσε όλες τις εξουσίες. Το φθινόπωρο παρά την τρίμηνη κατάπαυση του πυρός από την πλευρά των ανταρτών το καθεστώς απάντησε με μεγαλύτερη καταστολή, δίκες και συλλήψεις ηγετικών στελεχών του κινήματος. Στα τέλη Νοεμβρίου το Κ.Κ. Νεπάλ σύναψε ιστορική συμφωνία δώδεκα σημείων με τα επτά κόμματα της αντιπολίτευσης για κοινό μέτωπο ενάντια στον αυταρχικό μονάρχη Γκιανέντρα. Ακολούθησε η σφαγή έντεκα πολιτών από στρατιώτες τον Δεκέμβρη που προκάλεσε λαϊκή κατακραυγή. Από την αρχή του νέου χρόνου οι αντάρτες ανέστειλαν την κατάπαυση του πυρός και εν μέσω γενικευμένης βίας, έκτοτε οδηγηθήκαμε στις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας με την παραχώρηση της εξουσίας στο κοινοβούλιο και τον ορισμό του πρωθυπουργού Γκιρίζα Πρασάτ Κοιράλα, από τα επτά κόμματα της αντιπολίτευσης. Πάντως ήδη το μέτωπο της αντιπολίτευσης έχει διαρραγεί και οι εξελίξεις είναι αβέβαιες καθώς υπάρχουν και διαδηλώσεις υπέρ του βασιλιά.

Η βία όμως συνεχίζεται. Χθες διαδηλωτές έφτασαν μέχρι την πύλη στρατοπέδου για να διαμαρτυρηθούν για τον βιασμό και την δολοφονία μιας γυναίκας που απόδιδαν σε στρατιώτες. Οι τελευταία πυροβόλησαν κατά του πλήθους με αποτέλεσμα έξι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους…

Το επεισόδιο δεν συνδέεται με την πολιτκή αναταραχή αλλά η κατάσταση εμπνέει μόνο ανυσηχία, παρά το γεγονός ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του Νεπάλ ανακοίνωσε σήμερα νέα τρίμηνη κατάπαυση του πυρός, αιτούμενος προκύρηξη εκλογών για την σύσταση αναθεωρητικής του συντάγματος βουλής, με στόχο την κατάργηση της μοναρχίας...

4 σχόλια:

ci είπε...

Δεν είπες νωρίτερα για το turron, θα σας άφηνα κανά κομματάκι:ΡΡ
Τώρα παρηγορήσου με τον τελικό!
Tardes Angelito :D

0comments είπε...

παν παν
κατ κανj
τακ τακ

Juanita La Quejica είπε...

Ο βιολιστής-βασιλιάς έχει πιάσει μάλλον λάθος σκοπό, εκεί πάνω στην σκεπή.

Filotas είπε...

Τάρτες, Τάρτες για παρηγοριά snowstella!:PP
Amig0 Panakota para ti!!!
Πως λέμε "κι αυτός το βιολί του", juanita μου! (Θα σου θυμώνα που δεν με έστειλες κι εμένα ένα κομματάκι τουρόν, αλλά είμαι μεγαλόψυχος!)

Πάνερμος...