Σάββατο 1 Απριλίου 2006

Η "κρυφή Παλαιστίνη" και η Ελευθερία!

Η Άνοιξη μαζί με τα μεθυστικά χρώματα της και τον «αυράνεμο» της, φέρνει πάντα τα τελευταία χρόνια εικόνες από το Κουρδιστάν. Είναι βλέπετε στην μέση η Πρωτοχρονιά των Κούρδων το Νεβρόζ, στις 21 Μαρτίου. Οι εικόνες δεν είναι όμορφες. Πως θα μπορούσαν άλλωστε για έναν λαό που ζει χωρίς πατρίδα; Πως γιορτάζεις άλλη μια πρωτοχρονιά χωρίς πατρίδα, δικαιοσύνη, λευθεριά;

Δεν έχουν περάσει πάνω από δύο εβδομάδες από τότε που ο εισαγγελέας της πόλης Βαν, Φικρέτ Σαρίκαγια, απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Μπουγιουκανίτ για σύσταση συμμορίας με αφορμή την έκρηξη σε βιβλιοπωλείο της πόλης Σεμντινλί από την οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος, η οποία ήταν προβοκάτσια σε βάρος του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος.

Ο Μπουγιουκανίτ σε δίωρη συνάντηση του πριν από λίγες ημέρες με τον τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν συζήτησε το «μεγάλο πρόβλημα ασφαλείας» στην Νοτιοανατολική Τουρκία, αλλά και το θέμα του εισαγγελέα Σαρίκαγια!!!

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο Μπουγιουκανίτ είχε δηλώσει: «Πάμε να γίνουμε Παλαιστίνη».

Ο τουρκικός τύπος έγραφε χθες ότι το Υπουργείο δικαιοσύνης έστειλε επιθεωρητές στο Βαν, οι οποίοι στην έκθεση τους θέτουν θέμα πειθαρχικών παραπτωμάτων του εισαγγελέα και ζητούν την πειθαρχική δίωξη του!

Το κουρδικό ζήτημα, που πολλοί θεώρησαν ότι μετά την σύλληψη Οτσαλάν και την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ θα πάγωνε, παραμένει στο προσκήνιο, όχι γιατί οι Κούρδοι στην Τουρκία είναι πιο «διψασμένοι» για πατρίδα από τους ομοεθνείς τους στις γειτονικές χώρες. Αλλά γιατί η Τουρκία εξακολουθεί να εφαρμόζει μια ξεκάθαρα ρατσιστική πολιτική απέναντι σε όλες τις μειονότητες της, μετερχόμενη όλα – η περίπτωση Μπουγιουκανίτ είναι αποκαλυπτική και όχι μοναδική – τα μέσα. Χθες 6 κούρδοι έπεσαν νεκροί από πυρά του στρατού κατά την διάρκεια διαδήλωσης στο Ντιγιάρμπακιρ - Άμεντ, μεταξύ τους δύο παιδιά. Επίσης βόμβα εξεράγη στην Κωνσταντινούπολη - Ιστανμπούλ με αποτέλεσαμ να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν άλλα έξι. Οι αρχές απέδωσαν την επίθεση σε κούρδους αντάρτες.

Στην χώρα μας την τελευταία της πνοή άφησε την Τρίτη 28 Μαρτίου η 23χρονη Ελευθερία Φουρτουνάκη, μητέρα δύο βρεφών και σύζυγος Κούρδου που ζει στην χώρα μας. Είχε αυτοπυρποληθεί στις 24 Μαρτίου στο προάυλιο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στα Σεπόλια. Στο ιδιόχειρο σημείωμα που άφησε αναφέρει:

«Η Βιγιάν Σοράν την 1η Φεβρουαρίου και ο σύντροφος Ρουχάτ έτσι έκαναν. Εγώ το σύντροφο Ρουχάτ δεν τον γνώριζα προσωπικά. Τον γνώρισα μετά την πράξη του, μέσα από τις σελίδες του περιοδικού "Φωνή του Κουρδιστάν" (...) Τον άντρα μου τον Σιβάν τον αγαπώ πολύ τα παιδιά μας φέρουν το όνομα της μητέρας και του πατέρα του (...)Επιθυμία μου ήταν, όταν τελειώσω τις σπουδές μου στο πανεπιστήμιο, να πάω να εργαστώ στο ROJ TV και να γίνω μέλος του ΡΚΚ. Εάν μπορούσα να πραγματοποιήσω τις επιθυμίες μου θα γινόμουν μια αντάρτισσα. Οχι για τον πόλεμο, αλλά γιατί αγαπάω τη ζωή, τη μητέρα μου, τον πατέρα μου, το Κουρδιστάν, την κουρδική γλώσσα και τον πολιτισμό, αγαπάω τους φίλους μου και την ιστορία του ΡΚΚ που είναι βγαλμένη από τη φωτιά (...) Αγαπημένα μου παιδιά, φίλοι μου, Σιβάν, μάνα και πατέρα, ο λόγος που επέλεξα αυτόν τον χώρο για να τελέσω την πράξη μου οφείλεται στο γεγονός ότι ο σύντροφος Ρουχάτ πριν από μερικά χρόνια αυτοπυρπολήθηκε εδώ (...) Η αδελφοσύνη των λαών είναι ένα πολύ ωραίο πράγμα. Ο κουρδικός λαός αγωνίζεται και για την αδελφοσύνη των λαών, οι Δυνάμεις της Λαϊκής Αμυνας πολεμούν ενάντια στο τουρκικό κράτος. Το τουρκικό κράτος βασανίζει τους Κούρδους, ο τουρκικός στρατός και η αστυνομία δολοφονούν τα μικρά παιδιά, τιμωρούν τους ηλικιωμένους (...) Ξέρω ότι αυτή η πράξη της αυτοπυρπόλησής μου δεν είναι ένας ωραίος αγώνας, όμως και η Βιγιάν των Δυνάμεων Λαϊκής Αμυνας έπραξε το ίδιο (...) Να είστε πάντα χαρούμενοι με την ψυχή και την καρδιά μου».(Ελευθεροτυπία 30/3/1006)

Που πάνε οι ψυχές αυτών των ανθρώπων; Εμείς για που τραβάμε;


Οι φωτογραφίες είναι από το Κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων, το κατά τ' αλλα έγκυρο BBC, έχει φωτογραφία μόνο από την χθεσινή έκρηξη στην Τουρκία! Η τελευταία φωτογραφία είναι του Γιάννη Κόντου ή Κοντού από την αυτοπυρπόληση Κούρδου πρόσφυγα στην Αθήνα το 1999 κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων που ακολούθησαν την παράδοση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στις Η.Π.Α. και ακολούθως στην Τουρκία από την κυβέρνηση Σημίτη...

4 σχόλια:

Juanita La Quejica είπε...

Σώπα βρε... υπερβολές! Μια εξυπηρέτηση είπε να κάνει στους "συμμάχους" και η κυβέρνηση Σημίτη και εσύ αμέσως να το σχολιάσεις...
Πραγματικά, μία από τις στιγμές όπου φάνηκε σε όλο της το μεγαλείο η ανικανότητα διοίκησης αυτών των ανθρώπων. Σε αντίθεση βέβαια με την ικανότητά τους να "εξαφανίσουν" ταχυδακτυλουργικά τα χρήματα των Ελλήνων με την υπόσχεση του χαμένου Παράδεισου μέσω του Χρηματιστηρίου. Σήμερα γράφουν και βιβλία και κυκλοφορούν ελεύθερα.
Ωραία δημοκρατία έχουμε τελικά.

Filotas είπε...

Αχ βρε juanita! Τα δικά μας τα χάλια είναι γνωστά και αδιόρθωτα. Των Κούρδων τα βάσανα πότε θα τελειώσουν; Γιατί όλοι κάνουν μούγκα το τι γίνεται στην Τουρκία. Μην χάσει η βενετιά βελόνι και το Ευρωπαϊκό κεφάλαιο ευρώπουλο. Γαμώ τα Υπουργεία μου, γαμώ!...

Ανώνυμος είπε...

Τον Σεπτέμβριο πήγαμε 1 εβδομάδα με το γραφείο στα Χανιά όπου και γνώρισα τον Tareq από την Παλαιστίνη. Σπούδαζε στα Χανιά, τελείωσε το μεταπτυχιακό του. Τώρα είναι Παλαιστίνη, έχουμε ακόμα επαφή με μαιλ και μηνύματα. Δεν. Πραγματικά δεν μπορείς να καταλάβεις ούτε για αστείο πως αισθάνονται αυτοί οι άνθρωποι. Ούτε να συνειδητοποιήσεις την κατάσταση. Τι μπορώ εγώ να του απαντήσω, τι μπορώ να του πω όταν μου λέει ότι: "The situation is hard but we are surviving". Εμείς θα χρησιμοποιούσαμε το ρήμα μόνο για να δηλώσουμε ότι επιβιώσαμε -και σήμερα- από την δουλειά, από το αφεντικό μας, από το μποτιλιάρισμα στο κέντρο. 'Η -ακόμα χειρότερα-το μόνο μέσο για να εμπεδώσουμε το ρήμα "survive" είναι μέσο του ομώνυμου τηλεπαιχνιδιού..

Buon giorno...

Filotas είπε...

Δεν έχεις άδικο φίφτισα! Kαλώς ήρθες στο Calle Drama! Καλή εβδομάδα!

Πάνερμος...