Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2007

Μπάρακ Ομπάμα: Άλλος ένας υποψήφιος;

Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητα του για υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος των Δημοκρατικών, ο Μπάρακ Ομπάμα. Ο ηλικίας σαράντα πέντε χρονών γερουσιαστής του Ιλινόις, θα είναι ο βασικός αντίπαλος της συζύγου του πρώην προέδρου της χώρας Μπιλ Κλίντον, Χίλαρι στην κούρσα για την ανάδειξη του αντιπάλου του σημερινού προέδρου Μπους.

Οι μέχρι σήμερα αναφορές στον Ομπάμα εστιάζουν σε δύο κυρίως σημεία. Το πρώτο είναι η Αφροαμερικανική καταγωγή του. Αν εκλεγεί πρόεδρος θα είναι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των Η.Π.Α! Στον αντίποδα και η Κλίντον θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της χώρας, αν καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές.

Το δεύτερο σημείο που διαφοροποιεί ουσιαστικά την υποψηφιότητα Ομπάμα είναι ότι ως γερουσιαστής ήταν από τους λίγους που εξ αρχής είχαν ταχθεί κατά του πολέμου στο Ιράκ και υπερασπίζεται μέχρι και σήμερα αυτή του την θέση. Η Χίλαρι Κλίντον από την άλλη είχε ταχθεί υπέρ του παράνομου πολέμου στο Ιράκ.

Είναι νωρίς να κρίνει κάποιος έναν άνθρωπο που τώρα αρχίζει να φανερώνεται πολιτικά ενώπιον της αμερικανικής και της διεθνούς κοινής γνώμης. Όμως όσο κι αν σε συμβολικό επίπεδο η υποψηφιότητα Ομπάμα δημιουργεί θετικό αντίκτυπο, η παράδοση των Δημοκρατικών στην συνέχεια της εξωτερικής πολιτικής της υπερδύναμης δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για μια πραγματικά διαφορετική πολιτικά υποψηφιότητα.

Το ενδιαφέρον πάντως είναι να δούμε πόσο θα επηρεάσει τις διαδικασίες το κλίμα ενάντια στον πόλεμο που διογκώνεται στις Η.Π.Α. το οποίο ευνοεί, κατά τα φαινόμενα, τον Μπάρακ Ομπάμα.

7 σχόλια:

mindstripper είπε...

Λες;...
Μακάρι.

Καλημέρα Angelito. :-)

Filotas είπε...

Δεν λέω καλή μου, ελπίζω...
Καλή εβδομάδα!:)

ci είπε...

To δεύτερο μάλλον είναι το ουσιαστικό - γιατί και αφροαμερικανή και γυναίκα ξέρω και μια που αρχίζει από κοντο και τελειώνει σε λίζα..

Καλή βδομάδα, άντε άντε να ετοιμάζονται τα meetings;)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι μαύροι σπάνια είχαν την υποστήριξη των μαύρων Αμερικανών. Αυτός εδώ έχει και το μειονέκτημα ότι είναι ο μόνος υποψήφιος χρίσματος που δεν είχε συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις του Κινγκ, λόγω ηλικίας βέβαια. Η Χίλαρυ από την άλλη δύσκολα -σαν απατημένη- με το σεξισμό των Αμερικανών και τον γυναικείο εγωισμό έχει πολλές δυσκολίες να επιτύχει.

cyrus είπε...

Συμμερίζομαι τις επιφυλάξεις σου.

Παρόλα αυτά, νομίζω πως αν νικήσουν στις επόμενες εκλογές οι Δημοκρατικοί (είτε με "αφροαμερικάνο" είτε με γυναίκα επικεφαλής -- οπότε ο Ομπάμα θα είναι αντιπρόεδρος), θα είναι σημαντικό γεγονός΄-- οπότε, προτιμώ να εστιάσω εκεί...

:)

Filotas είπε...

Αυτός όμως έχει και αφροαμερικανικό όνομα, όχι Ράιχ!
Καλή εβδομάδα!!!
Δείμε έχεις δίκιο στην επισήμανση σου, αλλά θαρρώ ότι λίγοι Αμερικανοί θυμούνται και ακόμα λιγότεροι ξέρουν τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Όσο για την Χίλαρι μάλλον θέλει να πάει στον Λευκό Οίκο για να ανταποδώσει διά των χειλέων της σε οβάλ χώρο, την απάτη του συζύγου της, στο ίδιο υψηλό επίπεδο!

Filotas είπε...

cyrusgeo εγώ δεν είμαι τόσο αισιόδοξος.
Αν και η αλλαγή του Μπους και μόνο θα είναι σημαντική...

Πάνερμος...