Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2007

Με την πλάτη στον «δικό τους» τοίχο…

30.000 δανειολήπτες στεγαστικών αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Η κατάσταση είναι οριακή καθώς το ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τον μέσω όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπορεί για τα δεδομένα της περιοχής μας ένα στεγαστικό δάνειο να μην φαίνεται τεράστιο βάσανο, αλλά για περιοχές με μεγάλη οικιστική ανάπτυξη όπως π.χ. η Αθήνα τα στεγαστικά είναι μεγάλο ρίσκο, λόγω της μεγάλης αξίας των ακινήτων. Ένα διαμέρισμα εκατό τετραγωνικών μέτρων που στην Δράμας κάνει εκατόν είκοσι χιλιάδες ευρώ, σε κάποιες περιοχές της Αθήνας μπορεί να κάνει τριακόσιες χιλιάδες ευρώ. Κι αν η δόση για εκατό χιλιάδες ευρώ δανείου είναι αρκετά βαριά για το οικογενειακό εισόδημα δύο μισθωτών, μπορείτε να φανταστείτε πόσο παραπάνω βαραίνει ένα δάνειο διακοσίων ή τριακοσίων χιλιάδων ευρώ.

Στην χώρα μας υπήρξε μια περίοδος πριν από δύο περίπου χρόνια κατά την οποία οι τράπεζες ούτε λίγο ούτε πολύ διαφήμιζαν ότι αντί να πληρώνεις ενοίκιο, μπορείς να πληρώνεις την δόση του δανείου και να μένεις στο δικό σου – αν εξοφλήσεις το δάνειο - σπίτι. Από τότε μέχρι σήμερα όμως η μεγάλη άνοδος των ευρωεπιτοκίων έχει κολλήσει με την πλάτη στον «δικό» τους τοίχο 30.000 δανειολήπτες.

Η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται σε ότι αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά αυτό που μάλλον αλλάζει είναι η υπεραισιοδοξία των δανειοληπτών για τις ικανότητες τους στην εξόφληση μεγάλων δανείων.

3 σχόλια:

Juanita La Quejica είπε...

Η μεγάλη φούσκα... μετά το Χρηματιστήριο.

ci είπε...

Νηστεία και στα δάνεια!!
Καλημερούδια:)

Unknown είπε...

Φουσκαδάνεια juanita!
Ναι συν-νιφάδα μου? θα πάρω ένα νερόβραστο!...
Manthito γιατί δεν μας τα γράφεις αυτά στα ποστάκια σου αδελφέ?
Φιλιάδες!:)

Πάνερμος...