Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2007

«Κουρδιστό» πακέτο

Το πιο σημαντικό πολιτικό πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής μας, το «Κουρδικό» επανέρχεται για άλλη μια φορά φέτος στην επικαιρότητα λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή. Η ασταθής ισορροπία του Ιράκ, δημιουργεί φόβους για την Τουρκία και προσδοκίες κατ’ αρχάς στους Κούρδους του Ιράκ και μετέπειτα στους Κούρδους της Τουρκίας. Το ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ ανησυχεί την Άγκυρα, που συν τοις άλλοις βλέπει τους Κούρδους αντάρτες να έχουν βάσεις ανεφοδιασμού στην ίδια περιοχή και απειλεί με άλλη μια επέμβαση στο Β. Ιράκ.

Πρόσφατα συνελήφθει στην Τουρκία ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος Τουρκίας Χιλμί Αιντογντού ο οποίος δήλωσε ότι αν η Τουρκία επιτεθεί στο Βόρειο Ιράκ θα εκληφθεί ως επίθεση εναντίον του Ντιγιαρμπακίρ! Στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας η συμπάθεια προς τους αντάρτες του ΡΚΚ είναι προφανής ακόμα και από δηλώσεις αξιωματούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επίκειται μέσα στον Μάρτιο η γιορτή του Νεβρόζ (κουρδική πρωτοχρονιά) που πάντα αποτελεί μια μέρα διαμαρτυρίας για τα δικαιώματα των Κούρδων, ενώ πληθαίνουν και τα αιτήματα για την αποδοχή από το κράτος για συναλλαγές με αυτό της κουρδικής γλώσσας.

Οι Κούρδοι είναι σήμερα η δεύτερη πολυπληθέστερη εθνική - φυλετική ομάδα στην Τουρκία και μάλιστα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια λόγω των διωγμών τους έχουν εξαπλωθεί σε όλη την επικράτεια, κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι βέβαιο ότι αν η Τουρκία δεν σεβαστεί τα δικαιώματα των Κούρδων, από τη μια δεν θα μπορέσει να εισέλθει στην Ε.Ε. από την άλλη θα βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη με το πρόβλημα.

2 σχόλια:

maria_pin είπε...

Το "διαίρειν και βασίλευε" και πάλι, και αν ειναι αλήθεια οτι η ιστορία επαναλαμβάνεται, όλοι ξέρουμε τι προβλήματα δημιουργούνται όταν ανακατεύονται πολλοί, και όταν διαιρούνται διοικητικές περιοχές. Το ανατολικό ζήτημα φαίνεται, δεν έχει λυθεί ακόμα!!

Filotas είπε...

Το κουρδικό Μαρία είναι πολυσύνθετο καθώς εμπλέκει πολλές χώρες στις οποίες ζούνε Κούρδοι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στην Τουρκία όπου ο κουρδικός και ο τουρκικός πληθυσμός έχουν αναπτύξει μετά τα γεγονότα τβν τελευταίων δεκαετιών μια αντιπάθεια που δυσκολεύει πολύ την όποια λύση...

Πάνερμος...