Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2007

Έγινε καπνός και το Ινστιτούτο!

Είναι εξωφρενικό αυτό που συμβαίνει στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Εξαγγέλλεται συνεχώς η αποκέντρωση, διατυμπανίζετε ο ερχομός της ώρας της περιφέρειας και όμως αυτό που βιώνει ο νομός μας είναι η συνεχής υποβάθμιση και απαξίωση. Η κύρια ευθύνη βαρύνει εμάς που ψηφίζουμε, όπως ψηφίζουμε, αλλά είναι αναγκαίο να εντοπίζουμε και τις ευθύνες όσων ευαγγελίζονται την σωτηρία «των ψυχών και των σωμάτων ημών» σε πολιτικό επίπεδο.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. καταργεί το Καπνολογικό Ινστιτούτο Ελλάδας κι αναζητάει τώρα τι ρόλο να του αναθέσει, αφού ο καπνός είναι πια ένα περιορισμένης έκτασης καλλιέργειας προϊόν. Το Ινστιτούτο είχε ενταχθεί το 2001 μετά από την κατάργηση του Εθνικού Οργανισμού Καπνού (ΕΟΚ) στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ). Το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΘΙΑΓΕ στην τελευταία του συνεδρίασε δεν ασχολήθηκε με τις γραπτές προτάσεις των εργαζομένων του Κ.Ι.Δ. και ουσιαστικά το Ινστιτούτο δεν περιλαμβάνεται πια στην αναδιοργανωμένη δομή του ΕΘΙΑΓΕ στο οποίο ανήκει. Με λίγα λόγια δεν έχει πια αντικείμενο!

Η κυβέρνηση με δηλώσεις του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης είχε αφήσει το 2004 να εννοηθεί ότι το Κ.Ι.Ε. θα μετατρέπονταν σε πολυδύναμο ερευνητικό κέντρο για τα ενεργειακά φυτά και τα φυτά και μάλιστα παγκόσμιας εμβέλειας. Οι ίδιες εξαγγελίες επαναλήφθηκαν και πριν από μερικές εβδομάδες σε επίσκεψη του κ. Κόντου στην Δράμα.

Στην τελευταία του όμως συνεδρίαση το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΘΙΑΓΕ αποφάσισε την δημιουργία του Τομέα ενεργειακών φυτών – καπνού και βάμβακος με έδρα την Σίνδο της Θεσσαλονίκης.

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα έχει καταθέσει ο βουλευτής Δράμας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Χρήστος Αηδόνης και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η απάντηση του κ. Μπασιάκου. Η έμπρακτη διάψευση των εξαγγελιών του κ. Κόντου δείχνει για άλλη μια φορά την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση διαχειρίζεται τις τύχες, αλλά δημιουργεί και απορία για το πως εννοείται η αποκέντρωση όταν όλο και περισσότερες κρατικές υπηρεσίες στοιβάζονται στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη.

Πριν από μερικά χρόνια βλέπαμε μαύρες σημαίες επί μήνες στην Πλατεία Ελευθερίας επειδή το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκλεισε την Σόφτεξ και δεν ίδρυσε το Εφετείο, τώρα που όχι μόνο το Εφετείο δεν ιδρύθηκε ακόμα αλλά και το Ινστιτούτο Καπνού έγινε καπνός, δεν νοιώθει κανείς παράγοντας της Ν.Δ. ότι αδικείται ο νομός από την κυβέρνηση Καραμανλή;

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο Καπνολογικό Ινστιτούτο.

1 σχόλιο:

ci είπε...

Πλάκα κάνεις? μάς άνοιξαν τα σύνορα, πολύ μάς είναι!
Εδώ κάτι κατά τα άλλα "ιδεολογάκια" Βουλγαρία μάς θεωρούν, στους πολιτικάντηδες θα κολλήσουμε??

E ρε και όσο βλέπω τις καπναποθήκες..
:((

Πάνερμος...