Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2005

Μια σχεδόν άδεια «φαρέτρα»…

Προκαλεί συγκίνηση η προσπάθεια δικαστικών λειτουργών να καθιερώσουν στο δικαιικό σύστημα της χώρας, την ενοχή λόγω «ψυχικής συνδρομής»! Δηλαδή λόγω της συμπάθειας που μπορεί να τρέφει κάποιος για έναν «τρομοκράτη» ή μια «τρομοκρατική» πράξη ή της συμμετοχής σε κάποια συλλογικότητα, από την οποία κάποιος έχει διαπράξει ένα ή περισσότερα εγκλήματα.
Αναφέρομαι στην υπόθεση του Ε.Λ.Α., που μπορεί να μην απασχολεί πια τα μέσα ενημέρωσης, αφού στην πρώτη δίκη οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν, ενώ στην δεύτερη δίκη αθωώθηκαν, ομόφωνα ο Γιάννης Σερίφης και ο Μιχάλης Κασσίμης και με ψήφους 2-1 οι Κανάς, Τσιγαρίδας, Αγαπίου και Αθανασάκη, λόγω του ότι δεν κρίθηκαν επαρκή τα στοιχεία που υπήρχαν στην δικογραφία για τις βομβιστικές επιθέσεις κατά κοινωφελών οργανισμών.
Ο εισαγγελέας της έδρας κ. Μιλτιάδης Ανδριωτέλλης όμως, άσκησε χθες έφεση υπέρ του νόμου κατά της αθωωτικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και ζητά να δικαστούν οι κατηγορούμενοι που αθωώθηκαν με πλειοψηφία, σε δεύτερο βαθμό.
Ο εισαγγελέας διαφωνεί με την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου και επισημαίνει όπως και στην αγόρευση που είχε κάνει ως εισαγγελέας της έδρας, ότι οι τέσσερις πρέπει να καταδικαστούν για απλή συνέργεια στις εκρήξεις, με τη μορφή της ψυχικής συνδρομής.
Κι όλα αυτά για μια απλή συνέργεια για τέσσερις ανθρώπους που εκτίουν πολύχρονες καθείρξεις από την πρώτη δίκη του Ε.Λ.Α.;
Όχι βέβαια! Όλα αυτά για την καθιέρωση της ψυχικής συνδρομής, ως επαρκούς στοιχείου για την καταδίκη κατηγορουμένων στο μέλλον. Το τεκμήριο της αθωότητας θα περιοριστεί κατά πως φαίνεται σε ήσσονος σημασίας υποθέσεις.
Φανταστείτε τα μέλη ενός πολιτιστικού συλλόγου, του οποίου ο πρόεδρος – εν αγνοία των μελών - έχει συμμετάσχει σε τρομοκρατικές πράξεις. Θα μπορούσαν όλοι να καταδικαστούν ως απλοί συνεργοί, με την μορφή της ψυχικής συνδρομής. Φανταστείτε ακόμη τα μέλη ενός μαχητικού σωματείου εργαζομένων, που μπορεί σε κάποια δεδομένη να παραβούν το νόμο π.χ. καταλαμβάνοντας έναν εργασιακό χώρο. Θα παραπεμφθούν όλοι με την μορφή της ψυχικής συνδρομής!
Είναι τρομακτικά απλή η τροπή που παίρνουν τα πράγματα. Δεν θα χρειάζεται πάντα η επίκληση της ψυχικής συνδρομής, αλλά όταν χρειάζεται θα είναι ίσως το μοναδικό βέλος σε μια άδεια εισαγγελική φαρέτρα.

2 σχόλια:

0comments είπε...

Έχουν το μαχαίρι και το καρπούζι δικό τους. Στο χέρι μας είναι να τους αφοπλίσουμε. Όσο για το καρπούζι, αν και λίγο βαρύ, θα τους πήγαινε πολύ ως καπέλο. Τι λες;

Filotas είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω amigo!!!

Πάνερμος...