Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2005

11/9 : Με την Χιλή στα χείλη της καρδιάς...


Χρόνο το χρόνο απομακρύνεται εκείνο το πρωινό του Σεπτέμβρη του1973. Ένα πρωινό που δεν έζησα, αλλά σ’ αυτό, το πρωινό στις 11 Σεπτεμβρίου 1973, απαντώ την ημερομηνία όπου χάθηκαν άνθρωποι που εκτίμησα και αγάπησα στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα. Καθώς αιωρείται στον αέρα η αδικαίωτη απαίτηση όλων για δικαιοσύνη. Σαλβαντόρ Αλιέντε, πρόεδρος, Βίκτωρ Χάρα, υπουργός πολιτισμού και δεκάδες χιλιάδες ανώνυμοι αγωνιστές και αγωνίστριες της δημοκρατίας στη Χιλή. Τσαλαπατημένος ανθός στο χέρσο χωράφι της ιστορίας, η διακυβέρνηση της Χιλής από τις δυνάμεις της Αριστεράς μετά από τη νίκη τους σε εκλογές το 1970, οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, η αντίσταση στις απόπειρες αποσταθεροποίησης από τις Η.Π.Α., η κινητοποίηση του λαού της Χιλής για να κάνει την πατρίδα, πατρίδα του καθένα και όχι μοναχά των λίγων.
Μπορεί να κρίνει από πολλές πλευρές ο καθένας την «Άνοιξη» της
Χιλής, κυρίως για αυτά που δίστασε ή δεν πρόλαβε να κάνει στα χρόνια που φύσαγε ο άνεμος της στην μακρόστενη λωρίδα της Αμερικάνικης γης από τους Τροπικού σχεδόν μέχρι την Αραουκανία των Μαπούτσε και την ακριτική Γη του Πυρός. Αλλά εμείς που ήδη ξέρουμε τι έγινε στην Χιλή, σαν σήμερα πριν τριάντα δύο χρόνια, ας συζητάμε για αυτήν για να μαθαίνουν τα παιδιά και οι νέοι την πίσω πλευρά της 11ης Σεπτεμβρίου.
Με την Χιλή στα χείλη της καρδιάς, σαν αξέχαστο φιλί ή σαν τσιγάρο σε διάδρομο δικαστηρίου που τα μέλη του διστάζουν να
συνεδριάσουν…

5 σχόλια:

nonplayer είπε...

Πολύ σημαδιακή τελικά η 11η Σεπτ., τρομακτικό μάλιστα αν υποθέσουμε ότι τη δικτατορία της Χιλής την υποκίνησαν οι ΗΠΑ...

ci είπε...


Santiago del Cile
Padre, tuo figlio dov' e`?


Αν και ο όρος "Ιταλικό Ροκ" μου προκαλεί ένα μούδιασμα, από τα πολύ ωραία κομμάτια το Santiago των Liftiba!

ΤΑΣΟΣ είπε...

Σαλβαντόρ Αλιέντε: Ο άνθρωπος που πολέμησε τους αντιπάλους του, χιλιανούς μεγαλοεπιχειρηματίες και την Αμερικάνικη CIA (που διοργάνωσε το πραξικόπημα) και επέλεξε ένα άλλο δρόμο για τα συμφέροντα και τα δίκαια του λαού του. Στάθηκε συνεπής μέχρι την εκτέλεση του στην πολιτική της Εθνικής Λαϊκής Ενότητας και στις δεσμεύσεις του για αλλαγή.
Πολύ καλ;o το post

Filotas είπε...

# maiandros
Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για θείες δίκες και τέτοια, αλλά είναι απλά μια σύμπτωση!...
# Amistad
Δεν το ξέρω το τραγούδι,ούτε το συγκρότημα. Θα το βρω όμως!...
#Τάσος
Για έναν, δύο, πολλούς Allende!
Να είσαι καλά...

0comments είπε...

Ciao compagno!

Πάνερμος...