Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2005

Με τον «τρόπο» των Η.Π.Α….

Τρομακτικές διαστάσεις για μια χώρα που δεν είναι τριτοκοσμική, λαμβάνει το πέρασμα του κυκλώνα «Κατρίνα» από τις τρεις νότιες πολιτείες των Η.Π.Α. Αλαμπάμα, Μισισιπή και Λουϊζιάνα μετά από το ισοπεδωτικό χτύπημα του κυκλώνα, ήρθαν αντιμέτωπες με έναν κρατικό – ομοσπονδιακό μηχανισμό, ο οποίος - ευτυχώς να λέμε εμείς – άργησε να επέμβει χαρακτηριστικά ακόμα και στις πιο στοιχειώδεις περιπτώσεις μετά από μια θεομηνία.
Ένα ομόσπονδο – κράτος που διαθέτει δύναμη πυρός για να διαφεντεύει τον πλανήτη, αλλά δεν διαθέτει καμία δύναμη προστασίας για τους απροστάτευτους πολίτες του, είτε πρόκειται για την κοινωνική ασφάλιση, είτε για τρομοκρατικές επιθέσεις, είτε για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, οι οποίες είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό προβλέψιμες κυρίως στον χρόνο στον οποίο θα συμβούν, όχι τόσο στο πόσο καταστροφικοί θα είναι.
Αλλά ένα κράτος που ενδιαφέρεται για τους πολίτες εξαντλεί και την παραμικρή πιθανότητα να μην αφήσει σε μια ζώνη που μπορεί να ισοπεδωθεί από έναν κυκλώνα, τον οποιοδήποτε άνθρωπο. Στις εικόνες που είδαμε από τις Η.Π.Α. υπήρξε απομάκρυνση κατοίκων, αλλά στις πόλεις παρέμειναν δεκάδες χιλιάδες άλλοι, οι οποίοι και μετά το πέρασμα του κυκλώνα αντιμετώπισαν, την δίψα, την πείνα , την έλλειψη φαρμάκων, τους βιασμούς και τις λεηλασίες. Η Λουϊζιάνα για τρεις ημέρες μετά το πέρασμα του κυκλώνα, ήταν μια πόλη στην οποία περιπολούσε μόνο ο θάνατος, μια Βαγδάτη από την οποία απουσίαζε ο μακελάρης της, που σε κάθε περίπτωση εμφανίζεται ως «προστάτης». Ένα μεταμοντέρνο κρατικό μόρφωμα, με πολλές απαλλοτριωμένες υπέρ του ιδιωτικού τομέα υπηρεσίες, που πρέπει να ψηφίσει νόμο για να διαθέσει ποσά για έκτακτες ανάγκες. Ένα μόρφωμα που αποτελεί πρότυπο για πολλούς όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο προσφορότερος τρόπος για να σώσει κάποιον που υποφέρει, είναι να του δώσει την χαριστική βολή! Σιγά μην πληρώνουνε και νοσήλια!…

2 σχόλια:

0comments είπε...

Φονιάδες των αμερικανών
Αμεεεριιικάνοι!!

Filotas είπε...

# γεια σου Μάνθο τσίφτη και καραμπουζουκλή! Που είσαι; Όπου κι αν είσαι καλά να περνάς!...
# amig0comments, τι να πούμε; Φονιάδες των φτωχών Αμερικάνοι!

Πάνερμος...